Această băutură ajută în constipație

Printre alimentele care ajută evacuarea scaunelor dificile se află bananele, cafeaua și avocado, dar există o băutură care face furori în magazinele naturiste, care te poate ajuta atunci când ai probleme cu scaunul: sucul de aloe vera.

constipatie jpg

Sucul de aloe vera poate conține gelul de aloe, diluat în apă pentru a-l face mai gustos, sau poate avea părți de latex sau frunzele verzi ale plantei de aloe vera. Acest suc are o consistență asemănătoare apei, cu un gust usor înțepător și usor amar.

Sucul de aloe vera are proprietăți laxative

Proprietatea laxativă a acestei plante asemănătoare cactusului constă într-un compus numit „antrachinonă”, despre care se spune că există în straturile exterioare ale plantei de aloe vera. Antrachinonele pot fi găsite și în alte plante, cum ar fi rădăcina de rubarbă, frunza și păstaia de senna și cătină.

Mai precis, aceşti compuşi sunt responsabili pentru a activa tranzitul intestinal, conform unui studiu din 2023 publicat în Jurnalul Științei Alimentației și Agriculturii (JSFA).

aloe vera suc jpg

Sucul de aloe are propiretăți laxative. Foto: Shutterstock

De fapt, s-a descoperit că sucul de aloe vera ameliorează simptomele sindromului de colon iritabil, într-un studiu din 2018 publicat în Journal of Neurogastroenterology and Motility.

Potrivit unui gastroenterolog și profesor asistent clinic de medicină la Universitatea din Pittsburgh, dr. Elizabeth Blaney (scrie CNN Health), cineva care încearcă sucul pentru prima dată, poate începe cu unul, două pahare pe zi. În ciuda faptului că aloe vera este folosită în mod tradițional ca laxativ, U.S. Food and Drug Administration (FDA) a aprobat-o doar ca aromă naturală a alimentelor și pentru a fi consumată ca suc (scrie GovInfo). Deci, nu există încă o aprobare oficială pentru utilizarea sa ca laxativ, nici măcar în America.

Pe lângă faptul că este prezentat ca o modalitate de a rezolva rapid constipația, sucul de aloe vera are și alte beneficii potențiale pentru sănătate, dintre care majoritatea necesită mai multe cercetări.

Printre aceste beneficii se numără aportul bogat de vitamina C al plantei, proprietățile sale de hidratare și posibila sa influență în reglarea nivelului de zahăr din sânge și în calmarea inflamației gingivale. Cu toate acestea, nu toate sunt vești bune.

Se știe că dozele mai mari de suc de aloe vera cauzează diaree și crampe. În plus, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a clasificat extractul de frunze întregi de aloe vera drept cancerigen de clasa 2B, un posibil factor de risc pentru cancer (prin Cancer Research UK). Preocuparea este legată de aceleași proprietăți care oferă beneficii laxative în această planta, antrachinonele.

Un studiu din 2013 efectuat pe cobai și publicat în Food and Chemical Toxicology a găsit o legătură între nivelurile ridicate de antrachinonă din extractul nepurificat de aloe vera din frunze întregi și incidența și severitatea crescute a diareei, creștere legată de cancerul de țesutul epitelial.

Deși nu există dovezi la oameni, profesorul emerit de toxicologie la Imperial College London, Alan Boobis a spus (prin Daily Mail) că există suficiente motive pentru a fi precauţ.

„Este un tip rar de tumoră pe care l-au găsit în acel studiu din 2013, ceea ce înseamnă că erau destul de siguri că are legătură directă cu substanța pe care o consumau cobaii. Există, de asemenea, dovezi din alte studii că antrachinonele provoacă leziuni în ADN-ului din celule, care ar putea duce la cancer”, a explicat profesorul.

Deci, ar trebui să consumați sucul de aloe? Dacă ai constipație în mod regulat, ar trebui să fii examinat de un medic.  Legat de faptul că studiul a indicat niveluri ridicate de antrachinonă și agenții cancerigeni din clasa 2B, este bine de știut că acestea sunt conținute și de și alimente precum kimchi coreean.

Dar, cel mai bien este să te consulți cu medicul tău, înainte de orice decizie.

Sursa: Health Digest