E bine sau nu să consumi carbohidraţi seara? Iată ce spune dr. Adrian Copcea!

Există numeroase mituri legate de alimentaţie, iar unul dintre ele este cel legat de consumul de carbohidraţi seara.

image

Dr. Adrian Copcea. Foto: Facebook

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice a scris pe pagina sa următoarele despre acest subiect:

"Există un fel de dictoane româneşti care nu au decât eventual o foarte vagă acoperire ştiinţifică: nemâncatul după 18, nemâncatul de carbohidraţi seara. Aceste recomandări nu au nicio bază medicală, sunt doar bucăţele dintr-un fel de medicină anecdotică, desigur că orice sfat despre „nu mânca” undeva pe orar sau „nu mânca carbohidraţi” sună bine oricui...tăiatul de undeva e de fapt un fel de esenţă a slăbitului. Iar tăiatul seara e oarecum logic pentru multe persoane care mănâncă haotic ziua şi atunci compensează seara cu mese peste mese. „Rup frigiderul” e chiar o expresie pe care o auzim frecvent în cabinete.

Antidotul acestei situaţii nu e tăiatul de mese după reguli total parţiale ci exact inversul: organizarea unui meniu care să te facă...să nu mai rupi frigiderul seara.

Toate intervenţiile de nutriţie bune sunt GLOBALE. Pot fi cu carbohdiraţi seara, fără carbohidraţi seara, cu mese la anumite ore, fie ele cu vreo masă la ora 18 sau nu, mai ales că ora 18 nu înseamnă absolut nimic. Sunt diete bune cu mese principale dimineaţă, prânz şi seara (şi carbohidraţi seara), pot fi mese cu post intermitent ziua şi mese poate dimineaţa şi seara, pot fi diete bune cu mese între, să zicem, 9 şi 17.

Eu recomand carbohidraţi seara, nu văd de ce n-aş recomanda, apoi mai e de definit ce înseamnă „seara”, de exemplu dacă o persoană se culcă la ora 23-24, o masă la ora 20 nici măcar nu e foarte „seara”, e cu 3-4 ore înainte de somn.

Pe scurt: e foarte multă superficialitate în astfel de sfaturi, de fapt unde e de lucrat e la a te evalua bine: ce faci bine, ce faci rău, cum e orarul cel mai bun. Şi la a interveni bine. Cu sau fără mese la ora18 sau 19 sau 20, mese cu sau fără carbohidraţi...

Din punctul meu de vedere, răspunsul la „putem consuma carbohidraţi seara” e aşa: „depinde cum arată meniul de ansamblu al zilei”. Dacă un meniu poate fi făcut foarte bun cu carbohidraţi seara chiar nu există niciun fel de argument ştiinţific împotrivă. În mod particular fructele seara au diferite beneficii, inclusiv cu privirela calitatea somnului".