Când imunitatea se atacă pe ea însăşi

1 2 jpg jpeg

În mod normal, sistemul imunitar apără organismul împotriva agenţilor patogeni de tot felul. Atunci când simte invadatori străini, trimite „o armată de soldaţi“ care să-i atace. La o persoană cu imunitate echilibrată, agresorii exteriori sunt identificaţi cu exactitate şi eliminaţi din corp. În bolile autoimune, sistemul imunitar confundă corpul cu un atacator venit din exterior – articulaţiile, pielea etc.., astfel încât eliberează autoanticorpi, care atacă celulele sănătoase.

Unele boli autoimune atacă doar un organ. De exemplu, în diabetul de tip I, cel mai afectat organ este pancreasul, în timp ce, lupusul eritematos afectează tot corpul.

Statisticile spun că bolile autoimune afectează mai mult femeile decât bărbaţii. De cele mai multe ori, acestea debutează în jurul adolescenţei. Unele boli autoimune (scleroza multiplă sau lupusul) au o bază genetică, dar, totuşi, dată fiind incidenţa tot mai crescută a acestora, specialiştii suspectează că implicat este şi mediul în care trăieşte pacientul, expunerea la chimicale agresive, dieta prea bogată în grăsimi, zahăr.

Cel mai des întâlnite boli autoimune

Diabetul de tip 1

Insulina echilibrează zahărul din sânge, dar în diabetul de tip 1, sistemul imunitar atacă şi distruge celulele producătoare de acest hormon din pancreas.

Citeşte şi: Cum îţi dai seama că suferi de diabet

Artrita reumatoidă

În această boală, sistemul imunitar atacă articulaţiile, provocând înroşirea locală, căldură, tensiune în mişcări.

Psoriazisul

În psoriazis, sunt produse prea multe celule ale pielii care cresc cresc una peste alta şi formează zone „placate“.

Scleroza multiplă

În cadrul bolii, celulele imunitare atacă propriul sistem nervos, lucru care se traduce printr-o comunicare deficitară între corp şi creier. Pe termen lung, scleroza multiplă afectează mersul, pentru că picioarele nu mai ascultă de comenzi.

Lupusul eritematos sistemic

E o boală care se caracterizează prin dureri articulare, oboseală, mâncărimi. Pe termen lung, afectează rinichii, creierul şi inima.

Boli inflamatoare intestinale

În funcţie de locul intestinului în care se produce inflamaţia, boala are denumiri şi aspect diferit. În boala Crohn, de exemplu, orice loc al tractului digestiv, de la gură la anus, poate să se inflameze. Colita ulcerativă afectează colonul şi rectul.

Boala Addison

Se traduce prin insuficienţa glandelor suprarenale (care secretă cortizol şi aldosteron). Se manifestă prin stare generală proastă, oboseală, pierdere în greutate.

Boala Basedow-Graves

Este o boală autoimună în care sistemul imunitar produce anticorpi ce stimulează tiroida să secrete hormoni în exces. Principalul simptom este exoftalmia (ieşirea ochilor în orbite).

Sindromul Sjogren

În această boală autoimună, sistemul imunitar atacă glandele ce secretă fluide (salivare sau lacrimale), principalele simptome fiind uscăciunea gurii şi a ochilor.

Tiroidita Hashimoto

În această boală e încetinită producţia de hormoni, lucru care implică şi creşterea în greutate, o sensibilitate crescută la rece, oboseală.

Miastenia gravis

E o boală autoimună în care sunt afectate funcţiile creierului răspunzătoare de controlul asupra muşchilor. Printre simptomele cel mai des întâlnite se numără slăbiciune musculară şi imposibilitatea de a înghiţi mâncarea.

Boala celiacă

Intoleranţa la gluten (o proteină prezentă în cereal) sau boala celiacă determină inflamarea intestinului. Ca simptome, enumerăm diareea şi durerile abdominale.

Ce analize le depistează

Pacientului i se recomandă mai multe analize, cum sunt cele de scaun, pentru determinarea stării de sănătate a intestinului. I se vor cere şi analize de sânge, care au ca scop să evidenţieze prezenţa autoanticorpilor, precum şi proteina C reactivă, VSH şi fibrinogen. Poate fi nevoie şi de investigaţii medicale care să evidenţieze starea ţesutului conjunctiv, glandelor endocrine, articulaţiilor, muşchilor, pielii. Chiar dacă bolile autoimune nu au leac, există tratamente care să ţină sub control simptomele. O stare psihică pozitivă şi un stil de viaţă echilibrat şi armonios ajută mult.