Alergia la ambrozie: simptome, tratament şi sfaturi pentru a o ţine sub control

1 alergie ambrozie jpg jpeg

În august-septembrie, ambrozia atinge perioada maximă de polenizare. Pentru persoanele cu alergie la această plantă, acum este momentul în care au de înfruntat simptome precum strănuturile, mâncărimea oculară şi nasul înfundat. Există câteva măsuri prin care poate fi gestionată alergia la ambrozie.

Cunoscută şi ca iarbă de paragină, ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o specie de buruiană originară din America de Nord întâlnită în zone precum terenurile şi grădinile neîngrijite, de-a lungul căilor ferate, pe marginile apelor, pe şantierele de construcţie sau în parcuri. Problema cu ambrozia este gradul ei alergizant sporit. Astfel, o singură plantă produce o cantitate foarte mare de polen. Este suficient să existe sub 30 de grăunciori de polen pe metru cub de aerpentru ca reacţiile alergice să apară. Pentru că este foarte uşor, polenul ambroziei rămâne mult timp în atmosferă, fiind purtat de vânt pe suprafeţe întinse.

Ce simptome are

Alergia la ambrozie se manifestă la fel ca şi alte alergii la polen. Pot să apară: strănutul în salve, congestia nazală (nas înfundat), secreţie nazală (rinoree), iritaţie oculară, mâncărimea ochilor, senzaţia de uscăciune a gâtului, tuse uscată, respiraţie greoaie, senzaţia de sufocare.Rinoconjunctivita specifică poate să ducă, în timp, la apariţia astmului sau poate agrava simtomele acestei boli, cauzând tuse persistentă şi respiraţie şuierătoare (wheezing). Simptomele alergiei la ambrozie pot să afecteze calitatea somnului, ceea ce duce la oboseală, iritabilitate, dificultăţi de concentrare. Cea mai gravă reacţie alergică este şocul anafilactic, care este o urgenţă medicală.

Dacă ai simptomele specifice alergiei la ambrozie, mergi la medicul alergolog. Pentru confirmarea diagnosticului se efectuează un test cutanat şi analize alergologice serologice.

Antihistaminicele, parte din tratament

În funcţie de localizarea şi de gravitatea simptomelor, medicul prescrie tratamentul specific. Terapia alergiei la ambrozie include: antihistaminicele, corticosteroizi locali şi descongestionante. Există şi un tratament curativ (imunoterapie sau desensibilizare specifică), care vizează eliminarea alergiei prin obişnuirea organismului cu alergenul. Este o terapie de durată; se ţine câţiva ani. Eficienţa imunoterapiei este 70%.

7 măsuri pentru a o gestiona

Dr. Adriana Camuescu

medic primar alergologie şi imunologie Clinică, Sanador

Persoanele diagnosticate cu alergie la polenul de ambrozie pot lua câteva măsuri în scopul diminuării simptomelor în sezon: limitarea activităţilor exterioare în zilele foarte calde, uscate şi cu vânt, purtarea ochelarilor de soare în timpul petrecut afară, spălarea feţei şi a zonelor de tegument descoperite, ori de câte ori se poate, în timpul activităţilor efectuate în exterior, aerisirea casei dimineaţa devreme şi seara târziu, folosirea aparatelor de aer condiţionat şi a purificatoarelor de aer, uscarea rufelor în interiorul casei pentru a preveni încărcarea acestora cu granule de polen, spălarea săptămânală a lenjeriei de pat, spălarea imediată a hainelor purtate afară şi evitarea contactului acestora cu suprafeţele textile (canapele, covoare), pe care se pot ataşa granulele de polen. Ajută, de asemenea, duşul şi spălarea părului în fiecare seară, precum şi spălarea regulată a animalului de companie care poate purta pe blană granulele de polen. Clasele principale de medicamente utilizate în scop simptomatic sunt antihistaminicele cu administrarea orală, corticoizii sub formă de spray nazal, picături oftalmice sau pe cale generală (oral sau injectabil) în formele severe de alergie, descongestivele nazale. Pentru cei diagnosticaţi cu astm alergic, medicaţia inhalatorie bronhodilatatoare sau antiinflamatoare va fi stabilită în urma consultului medical.

În scop preventiv, este optim ca tramentul simptomatic să fie început cu cel puţin o săptămână înainte de debutul sezonului de ambrozie. Imunoterapia alergenică, popular desensibilizarea la ambrozie, asigură tratamentul cauzei şi intervenţia pe lanţul de reacţii imune care au generat alergia. Este singurul tratament care opreşte boala în evoluţie şi previne apariţia complicaţiilor.

Cum o diferenţiezi de COVID-19

Simptome

COVID-19

Alergii sezoniere

Febră

Comună

Uneori

Oboseală

Uneori

Adesea

Tuse

Comună (este de obicei uscată)

Adesea

Strănut

Nu

Adesea

Dureri

Uneori

Nu

Rinoree

Rar

Adesea

Gât inflamat

Uneori

Nu

Diaree

Rar

Nu

Durere de cap

Uneori

Uneori

Dispnee

 Frecvent

 Rar

Frisoane

 Uneori

 Nu

Pierderea mirosului şi agustului

 Uneori

Uneori

Citeste si: 

Alergia la polen - tratamente naturiste care dau rezultate