Alergia la ambrozie: simptome, tratament ┼či sfaturi pentru a o ┼úine sub control

1 alergie ambrozie jpg jpeg

├Än august-septembrie, ambrozia atinge perioada maxim─â de polenizare. Pentru persoanele cu alergie la aceast─â plant─â, acum este momentul ├«n care au de ├«nfruntat simptome precum str─ânuturile, m├ónc─ârimea ocular─â ┼či nasul ├«nfundat. Exist─â c├óteva m─âsuri prin care poate fi gestionat─â alergia la ambrozie.

Cunoscut─â ┼či ca iarb─â de paragin─â, ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o specie de buruian─â originar─â din America de Nord ├«nt├ólnit─â ├«n zone precum terenurile ┼či gr─âdinile ne├«ngrijite, de-a lungul c─âilor ferate, pe marginile apelor, pe ┼čantierele de construc┼úie sau ├«n parcuri. Problema cu ambrozia este gradul ei alergizant sporit. Astfel, o singur─â plant─â produce o cantitate foarte mare de polen. Este suficient s─â existe sub 30 de gr─âunciori de polen pe metru cub de aerpentru ca reac┼úiile alergice s─â apar─â. Pentru c─â este foarte u┼čor, polenul ambroziei r─âm├óne mult timp ├«n atmosfer─â, fiind purtat de v├ónt pe suprafe┼úe ├«ntinse.

Ce simptome are

Alergia la ambrozie se manifest─â la fel ca ┼či alte alergii la polen. Pot s─â apar─â: str─ânutul ├«n salve, congestia nazal─â (nas ├«nfundat), secre┼úie nazal─â (rinoree), irita┼úie ocular─â, m├ónc─ârimea ochilor, senza┼úia de usc─âciune a g├ótului, tuse uscat─â, respira┼úie greoaie, senza┼úia de sufocare.Rinoconjunctivita specific─â poate s─â duc─â, ├«n timp, la apari┼úia astmului sau poate agrava simtomele acestei boli, cauz├ónd tuse persistent─â ┼či respira┼úie ┼čuier─âtoare (wheezing). Simptomele alergiei la ambrozie pot s─â afecteze calitatea somnului, ceea ce duce la oboseal─â, iritabilitate, dificult─â┼úi de concentrare. Cea mai grav─â reac┼úie alergic─â este ┼čocul anafilactic, care este o urgen┼ú─â medical─â.

Dac─â ai simptomele specifice alergiei la ambrozie, mergi la medicul alergolog. Pentru confirmarea diagnosticului se efectueaz─â un test cutanat ┼či analize alergologice serologice.

Antihistaminicele, parte din tratament

├Än func┼úie de localizarea ┼či de gravitatea simptomelor, medicul prescrie tratamentul specific. Terapia alergiei la ambrozie include: antihistaminicele, corticosteroizi locali ┼či descongestionante. Exist─â ┼či un tratament curativ (imunoterapie sau desensibilizare specific─â), care vizeaz─â eliminarea alergiei prin obi┼čnuirea organismului cu alergenul. Este o terapie de durat─â; se ┼úine c├ó┼úiva ani. Eficien┼úa imunoterapiei este 70%.

7 m─âsuri pentru a o gestiona

Dr. Adriana Camuescu

medic primar alergologie ┼či imunologie Clinic─â, Sanador

Persoanele diagnosticate cu alergie la polenul de ambrozie pot lua c├óteva m─âsuri ├«n scopul diminu─ârii simptomelor ├«n sezon: limitarea activit─â┼úilor exterioare ├«n zilele foarte calde, uscate ┼či cu v├ónt, purtarea ochelarilor de soare ├«n timpul petrecut afar─â, sp─âlarea fe┼úei ┼či a zonelor de tegument descoperite, ori de c├óte ori se poate, ├«n timpul activit─â┼úilor efectuate ├«n exterior, aerisirea casei diminea┼úa devreme ┼či seara t├órziu, folosirea aparatelor de aer condi┼úionat ┼či a purificatoarelor de aer, uscarea rufelor ├«n interiorul casei pentru a preveni ├«nc─ârcarea acestora cu granule de polen, sp─âlarea s─âpt─âm├ónal─â a lenjeriei de pat, sp─âlarea imediat─â a hainelor purtate afar─â ┼či evitarea contactului acestora cu suprafe┼úele textile (canapele, covoare), pe care se pot ata┼ča granulele de polen. Ajut─â, de asemenea, du┼čul ┼či sp─âlarea p─ârului ├«n fiecare sear─â, precum ┼či sp─âlarea regulat─â a animalului de companie care poate purta pe blan─â granulele de polen. Clasele principale de medicamente utilizate ├«n scop simptomatic sunt antihistaminicele cu administrarea oral─â, corticoizii sub form─â de spray nazal, pic─âturi oftalmice sau pe cale general─â (oral sau injectabil) ├«n formele severe de alergie, descongestivele nazale. Pentru cei diagnostica┼úi cu astm alergic, medica┼úia inhalatorie bronhodilatatoare sau antiinflamatoare va fi stabilit─â ├«n urma consultului medical.

├Än scop preventiv, este optim ca tramentul simptomatic s─â fie ├«nceput cu cel pu┼úin o s─âpt─âm├ón─â ├«nainte de debutul sezonului de ambrozie. Imunoterapia alergenic─â, popular desensibilizarea la ambrozie, asigur─â tratamentul cauzei ┼či interven┼úia pe lan┼úul de reac┼úii imune care au generat alergia. Este singurul tratament care opre┼čte boala ├«n evolu┼úie ┼či previne apari┼úia complica┼úiilor.

Cum o diferenţiezi de COVID-19

Simptome

COVID-19

Alergii sezoniere

Febr─â

Comun─â

Uneori

Oboseal─â

Uneori

Adesea

Tuse

Comun─â (este de obicei uscat─â)

Adesea

Str─ânut

Nu

Adesea

Dureri

Uneori

Nu

Rinoree

Rar

Adesea

Gât inflamat

Uneori

Nu

Diaree

Rar

Nu

Durere de cap

Uneori

Uneori

Dispnee

 Frecvent

 Rar

Frisoane

 Uneori

 Nu

Pierderea mirosului ┼či agustului

 Uneori

Uneori

Citeste si: 

Alergia la polen - tratamente naturiste care dau rezultate