Alergii de vara: cauze si masuri sa reduci simptomele
Te numeri printre cei cu alergii de vara, cum este alergia la polen sau la ambrozie? In caz ca nu stiai, simptomele afectiunilor se intensifica la caldura, umiditate, praf, dar si poluare.
Este foarte important sa identifici de ce apar aceste alergii de vara. Odata aflate cauzele, poti diminua simptomele si trata boala mult mai usor. De obicei, cea mai frecventa cauza a alergiilor intensificate in sezonul estival este polenul. Reactiile alergice la polen inseamna, de fapt, o activitatea anormala a sistemului imun, care percepe granulele de polen ca un factor agresiv asupra organismului.
Daca te stii cu probleme, evita zonele cu multa vegetatie. Atat florile, cat si iarba sunt in plin proces de polenizare toata vara. Cele mai periculoase plante care agraveaza alergiile sunt ambrozia, pelinul, talpa-gastei.
Alte cauze care produc alergii de vara sunt acarienii. Acestia sunt microorganisme care stau in praf sau blana animalelor si se inmultesc la caldura si umiditate. Reziduurile lor se imprastie in aer, intra in piele, in caile respiratorii si provoaca alergiile.
Alergii de vara poti face si de la aditivii chimici, medicamente sau chiar alimente care contin alergeni.
Cu toate acestea, cea mai des intalnita alergie de vara ramane rinita alergica. Aceasta se manifesta prin congestie nazala, rinoree, tuse, stranut, somnolenta, lacrimare, cefalee, eritem conjunctival, prurit ocular sau nazal. Iata cum poti tine sub control alergiile!
Alergii de vara – obiceiuri care imblanzesc simptomele
Evita activitatile in aer liber dimineata, cand densitatea polenului este foarte mare. Daca nu ai de ales, poarta o masca pentru protectia nasului si a gurii.
Incearca sa nu porti haine din materiale sintetice. In urma frecarii se produce camp electrostatic, care atrage alergenii.
Ar fi bine daca ai putea sa tii inchise, cat mai mult timp, geamurile si usile la casa, chiar si noaptea. In felul acesta limitezi patrunderea alergenilor in casa. Foloseste un purificator cu sistem de ionizare a aerului.
Cu ajutorul lui poti preveni agravarea alergiilor. Sunt purificatoare care au si filtre speciale pentru polen.
Indeparteaz acat mai des alergenii de pe haine si incaltaminte. Curata-le constant, cu alte cuvinte. Alergenii se pot strange si in par, pe fata si pe maini. Ii poti indeparta simplu, cu apa si sapun sau sampon.
Curata nasul cu solutii nazale, cu apa de mare, apa salina sau poti face „dusuri saline”.
Poarta ochelari de soare, ca sa iti protejezi ochii de actiunea neplacuta a polenului.
Da cu aspiratorul prin casa de cel putin doua ori pe saptamana, daca vrei sa indepartezi eficient alergenii. De asemenea, in acest timp, e bine sa porti o masca, pentru a evita inhalarea polenului.
Daca ai animal de companie, specialistii recomanda sa il tii ori inauntru, ori afara. Iesirile dese cauzeaza aparitia alergenilor in casa. Pur si simplu, animalele ii aduc in casa, deoarece alergenii se fixeaza in blana lor.
Limiteaza contactul cu produsele iritante, cum sunt solutiile pentru curatenie, spray-urile de insecte, deodorantele, tigarile.
Citeste mai multe despre alergii de vara: