Tu ai alergie la soare? Așa o recunoști!

Este mai frecvent─â la femei ╚Öi se maifest─â mai des ├«n timpul verii, de╚Öi nu ┼úine cont de anotimp. Reac╚Ťiile alergice care apar la nivelul pielii ├«n cazul expunerii la razele solare ultraviolete sunt nepl─âcute ╚Öi trebuie evitate.

femeie crema de plaja soare protectie palarie jpeg

Cremele care ╚Ťin departe ultravioletele previn alergia la soare. Foto: Shutterstock

Erup┼úia alergic─â dat─â de soare apare, ├«n general, la o zi dup─â prima zi de plaj─â. Acest tip de alergie afecteaz─â mai ales femeiel cu v├órste ├«ntre 25 ┼či 40 de ani ┼či const─â ├«n apari┼úia unor pete ro┼čii,  acociate cu b─â┼čicu┼úe ┼či m├ónc─ârimi ale pielii. ├Än majoritatea cazurilor, acest tip de alergie nu apare pe fa╚Ť─â, ci pe g├ót ┼či decolteu ┼či ├«n zona din spatele genunchilor.  Pentru c─â aceste manifest─âri alergice apar la aproximativ  12 ore,  iar ├«n unele cazuri chiar ┼či la o zi de la expunerea prelungit─â la soare, este greu s─â facem leg─âtura ├«ntre ziua de plaj─â ╚Öi reac╚Ťia alergic─â.

Apare și la bronzul de la solar

Persoanele care fac alergie la razele soarelui au fotosensibilitate crescut─â. Mai exact, ├«n cazul lor, modific─ârile celulare care se produc dac─â razele solare ajung pe suprafa┼úa pielii determin─â o reac┼úie de ap─ârarea a oganismului care se concretizeaz─â prin irita┼úie. Prin urmare, acest tip de alergie nu apare doar ├«n cazul expuneri la rezele solare ci ┼či ├«n cazul bronz─ârii artificiale la solar. Acest tip de alergie poate fi ├«ns─â prevenit prin folosirea cremelor cu filtru de protec┼úie ┼či a tratamentelor antialergice, prescrise de medic.

Anumite medicamente  pot cre┼čte sensibilitatea pielii ├«n cazul ├«n care apoi urmeaz─â o expunere la soare. Speciali┼čtii spun c─â exist─â mai mult de 50 de medicamente care pot conduce la irita┼úii ale pielii. Dintre acestea, antibioticele, medicametle diuretice ┼či cele pentru controlul tensiunii sunt cel mai frecvent incriminate pentru c─â produc fotosensibilitate adic─â vulnerabilizeaz─â pielea ├«n fa┼úa ac┼úiunii razelor solare. ├Än general, simptomele alergiei la soare care a fost determinat─â de un medicament dispar dac─â pacientl renun┼ú─â la respectivul medicament. Dar, ├«n cazul unor boli cronice, acest lucru nu este recomandat ┼či trebuie cerut sfatul medicului dermatolog pentru a prescrie un tratament adecvat.

Se trateaz─â

Ca ┼či alte alergii, alergia al soare se trateaz─â cu antihistaminice, iar ├«n unele cazuri, dac─â se ├«nceteaz─â expunere al soare, poate disp─ârea de la sine. Pentru preven┼úie, ├«n cayul persoanelor care au deja un istoric de alergie al soare este indicat─â protec┼úia cu p─âl─ârii, haine u┼čoare, care s─â acopere c├ót mai mult din suprafa┼úa corpului ┼či folosirea cremelor cu filtru UV, SFP 50. De asemenea, persoanele cu piele sensibil─â trebuie s─â ┼úin─â cont de faptul c─â unele cosmetice ┼či parfumuri pot genera alergii sub ac┼úiunea razelor solare, de aceea, folosirea lor trebuie evitat─â la plaj─â.

Citește și Acestea sunt nevoile de bază ale tuturor copiilor