Alergia la ambrozie apare şi la adulţi de vârstă medie sau la persoane care nu au avut niciodată alergii, nu numai la adolescenţi.

În perioada de sfârşit de vară şi început de toamnă, cele mai frecvente sunt alergiile respiratorii produse de polenul de ambrozie. Este de departe inamicul cel mai important şi din păcate ne înconjoară peste tot. Numărul pacienţilor este din ce în ce mai mare. Poliana Leru, medic internist şi specialist în alergologie, explică la ProTV care sunt simptomele acestei alergii şi ce trebuie făcut pentru a nu ne simţi atât de rău în această perioadă.

Cum se manifestă alergia

Este un polen de dimensiuni mate, nişte particule de polen care au capacitatea de a stimula sistemul imunitar şi pentru că au dimensiuni relativ mari se opresc la nivelul mucoaselor respiratorii: nas, ochi, gât şi atunci manifestările clinice sunt de rinită, rinosinuzită şi rinoconjunctivită sezonieră. Durata simptomelor este de o lună, două. Acum este vârful de sezon al ambroziei.

Pot apărea complicaţii?

Alergiile nu reprezintă o patologie insignifiantă, alergiile respiratorii produse de ambrozia se pot complica. Rinita se poate complica cu tulburări respiratorii importante, infecţii sau astm alergic. Astmul este o boală care poate fi controlată, dar care poate avea şi manifestări severe, crize severe de astm inclusiv cu risc de deces.

Cum ştim că avem alergie?

De cele mai multe ori majoritatea pacienţilor consideră că sunt răciţi. În primul moment este mai greu de diferenţiat, însă alergia durează mai mult, răceala durează doar o săptămână şi poate fi însoţită de febră. Ceea ce sugerează alergia la ambrozia este repetarea în aceeaşi perioadă a anului, pacienţii se prezintă în al doilea sau al treilea an când simt că au mai trăit acest film. În primă instanţă putem lua medicamente şi fără reţetă, însă dacă simptomele continuă trebuie să mergem la specialist pentru un tratament.

Alergiile au un caracter cronic, dar ondulant, nu persistent, dacă declanşăm factorii de risc. Putem scăpa de alergii un interval mare de timp mai ales dacă evităm contactul cu substanţele care declanşează alergia sau dacă ne tratăm corect. Dacă facem imunoterapie este posibil ca în 5 ani să nu mai avem alergie la ambrozie. Cei mai vulnerabili sunt copiii şi pacienţii cu boli cronice, cu astm, boli cardiace.