Află ce poate crește riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral!

Pentru un adult, multe lucruri pot fi stresante: un ambuteiaj în drum spre serviciu, o problemă care nu are rezolvare rapidă, un dedline scurt, un coleg dificil, etc. Cu toate acestea, conform unui studiu, este mai bine să rămâi calm în loc să te superi, deoarece emoții puternice, precum furia pot crește riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral.

Detaliile studiului au fost publicate în Journal of the American Heart Association.

Potrivit oamenilor de știință care au efectuat studiul, chiar și momentele scurte de furie pot afecta funcționarea normală a vaselor de sânge, ceea ce poate crește riscul unui atac de cord sau al un accident vascular cerebral timp de până la 40 de minute.

Dr. Daichi Shimbo, autor al studiului și profesor de medicină la Universitatea Columbia, a explicat că au observat cum „evocarea unei stări de furie a dus la disfuncția vaselor de sânge”. El a adăugat că, de asemenea, echipa de cercetare încă nu înțelege pe deplin ce ar putea cauza aceste schimbări.

Oamenii de știință au descris acest efect ca o „afectare a dilatației vaselor de sânge”. În teorie, o alimentare întreruptă de sânge poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

1 furie jpg jpeg

Furia creste riscul de atac de cord. Foto: Shuuterstock. 

Pentru studiu, echipa de cercetare a analizat datele de la 280 de voluntari cu o vârstă medie de 26 de ani. Tuturor voluntarilor li s-a spus să se relaxeze timp de 30 de minute. În acest timp, voluntarilor nu li s-a permis să vorbească, să citească, să-și folosească telefoanele sau să doarmă. Citirea tensiunii arteriale a fost luată și înregistrată înainte ca fiecărei persoane să i se atribuie aleatoriu o sarcină dintre cele patru sarcini diferite disponibile, de opt minute.

Pentru una dintre sarcini, voluntarilor li s-a cerut să-și amintească ceva care i-a înfuriat. Ceilalți participanți au fost rugați să-și amintească un moment de anxietate sau să citească o serie de propoziții deprimante menite să provoace tristețe.

O a patra sarcină neutră din punct de vedere emoțional a instruit participanții să numere în mod repetat până la 100.

Măsurătorile tensiunii arteriale și dilatarea vaselor au fost luate după trei minute și din nou la 40, 70 și 100 de minute mai târziu. Probele de sânge au fost, de asemenea, prelevate de la participanți pentru a evalua sănătatea celulelor.

Oamenii de știință au raportat că îndeplinirea sarcinilor care aminteau evenimentele trecute care au provocat furie au generat „o afectare a dilatării vaselor de sânge, de la zero la 40 de minute după sarcină”. Ei au adăugat că deficiența a încetat după marcajul de 40 de minute.

De asemenea, oamenii de știință nu au observat „modificări semnificative din punct de vedere statistic în niciun moment după ce participanții au experimentat sarcinile emoționale de anxietate și tristețe”.

Ei au recunoscut, de asemenea, dimensiunea mică a studiului, menționând că rămâne de văzut dacă rezultatele se vor aplica și adulților în vârstă, cu alte afecțiuni de sănătate, care cel mai probabil ar lua medicamente.

Dr. Glenn Levine, profesor de medicină la Colegiul de Medicină Baylor din Texas, consideră că studiul se adaugă la dosarul tot mai mare de dovezi științifice care sugerează că „bunăstarea mintală poate afecta sănătatea cardiovasculară și că stările emoționale acute intense, cum ar fi furia sau stresul, pot duce la evenimente cardiovasculare.”

Levine, care nu a fost implicat în cercetare, a explicat, de asemenea, că tristețea intensă sau emoțiile similare sunt declanșatoare obișnuite pentru cardiomiopatia Takotsubo, o afecțiune numită și „sindromul inimii frânte”. Între timp, evenimente precum cutremure care pot provoca stres pot provoca infarcte miocardice sau aritmii.

La începutul anului 2024, datele au sugerat că decesele premature din cauza problemelor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, au atins cel mai ridicat nivel din peste un deceniu.

Cazurile de atacuri de cord, insuficiență cardiacă și accidente vasculare cerebrale în rândul persoanelor sub 75 de ani au scăzut începând cu anii 1960 din cauza scăderii semnificative a ratei de fumat, a tehnicilor chirurgicale avansate și a progreselor precum stenturile și statinele.

Cu toate acestea, creșterea ratelor de obezitate și diferitele probleme de sănătate asociate, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială, sunt considerate unul dintre factorii majori de risc.

Modalități simple de a susține o inimă sănătoasă

Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru accident vascular cerebral. De asemenea, contribuie semnificativ este la cel puțin 90 la sută din toate accidentele vasculare cerebrale.

Tensiunea arterială normală este definită ca 120/80 milimetri de mercur. Măsurătorile tensiunii arteriale ușor peste acestea pot avea un risc crescut de accident vascular cerebral. Tensiunea arterială poate fi gestionată mai bine prin:

·     Exercitii fizice

·     Menținerea unei greutăți sănătoase.

·     Reducerea aportului de sodiu.

·     Urmând un plan alimentar sănătos pentru inimă, cum ar fi dieta mediteraneană sau dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension).

Un management bun al tensiunii arteriale poate ajuta la prevenirea a cel puțin 40% din accidente vasculare cerebrale.

Exercițiile fizice pot ajuta la protejarea împotriva unora dintre principalii factori de risc pentru accident vascular cerebral. Practicarea unei activități fizice regulate poate ajuta persoanele cu risc să slăbească sau să mențină o greutate sănătoasă, să aiba tensiune bună și să-și scadă nivelul  de zahăr din sânge.

Exercițiile fizice pot, de asemenea, să susțină sănătatea inimii și să reducă riscul de accident vascular cerebral. Cei care fac sport în mod regulat au un risc mai mic de accident vascular cerebral.

Sursa: Health News