Furie? O poţi controla! Strategii pentru a-ţi menţine calmul

1 furie jpg jpeg

Emoţie sănătoasă şi naturală, furia poate întuneca judecata unei persoane şi capacitatea ei de a lua decizii şi poate strica relaţii, dacă se manifestă exagerat. Daunele colaterale se pot limita, însă, prin dominarea acestui sentiment.

Când ne găsim într-o situaţie extrem de frustrantă sau de ameninţătoare, e firesc să reacţionăm cu furie. Dar sentimentul poate să apară uneori de nicăieri: în acest caz, rădăcinile furiei pot fi în emoţii şi în întâmplări care nu au legătură cu momentul şi cu situaţia prezente. Din fericire, cu răbdare, aproape oricine poate să înveţe cum să şi-o stăpânească. Principalii paşi ai procesului sunt recunoaşterea semnelor timpurii ale furiei, conştientizarea factorilor declanşatori şi aplicarea tehnicilor de control al acestei emoţii.

Gândeşte înainte să reacţionezi

Când te înfurii, e cel mai uşor să spui sau să faci lucruri pe care mai târziu le vei regreta. Aşa că, înainte să reacţionezi în vreun fel, respiră rar şi adânc. Gândeşte-te câteva secunde la ce ai de gând să faci şi la ce impact va avea reacţia ta asupra viitorului tău apropiat sau îndepărtat.

Exprimă-ţi nemulţumirea cu calm

Odată ce te-ai liniştit puţin şi ai meditat asupra reacţiei pe care vrei să o ai, nu ţine furia în tine! Exprimă-ţi-o ferm, dar asertiv. Spune ce te-a deranjat într-o manieră nonconflictuală, fără a căuta să-ţi răneşti interlocutorul şi fără ca lucrurile pe care le rosteşti să îţi scadă din demnitatea personală.

Nu fi ranchiunos!

Iertarea este un instrument puternic, care te ajută şi personal, şi în relaţia cu alţii. Odată ce ţi-ai exprimat furia, treci peste situaţia respectivă. Momentele de furie la care te gândeşti repetitiv se vor înmagazina şi îţi vor crea un sentiment de nedreptate şi te vor amărî pe termen lung. Pentru sănătatea ta psihică, învaţă să ierţi, chiar dacă nu vei uita, şi să mergi mai departe.

Ajustează-ţi aşteptările

Uneori, ne aşteptăm de la cei din jur să fie altceva decât sunt sau avem pretenţia ca totul să meargă doar aşa cum ne-am închipuit noi că vor merge. Dacă simţi că aşa stau lucrurile şi în ceea ce te priveşte, gândeşte-te sincer dacă, atunci când te înfurie o persoană sau o situaţie, nu e vorba de fapt decât de aşteptările nerealiste pe care le-ai avut în privinţa respectivă.

Antrenează-ţi capacitatea de a te relaxa

Poţi învăţa să te înfurii mai greu şi să reacţionezi cu calm în situaţii tensionate? Se pare că da! Pentru a reuşi, specialiştii recomandă să tinzi zilnic spre o stare psihică de seninătate. Oricât de greu ţi-ar fi, străduieşte-te ca în fiecare zi să faci ceva care să-ţi aducă buna dispoziţie: apelează la exerciţii de respiraţie sau la şedinţe de meditaţie, ascultă o muzică pe gustul tău, care să-ţi dea o stare de bine sau, dacă simţi că scrisul e terapeutic pentru tine, obişnuieşte-te să ţii un jurnal onest.

Tinde spre un fizic sănătos

Nu se spune degeaba „minte sănătoasă în corp sănătos“: exerciţiul fizic practicat regulat ajută la calmarea nervilor şi la reducerea furiei. Pentru ca sportul să nu devină el însuşi un factor de enervare, alege o activitate care să îţi fie pe plac. Nu alege un tip de mişcare doar pentru că este la modă sau pentru că ştii multe persoane care îl practică, ci concentrează-te pe a face un sport de care să te poţi ţine pe termen lung. Vei observa beneficii legate nu doar de forma fizică, ci şi de cea psihică.

Bulină: Furia e un sentiment negativ, dar se poate aborda într-o manieră pozitivă.

Sfat: Dacă ai des certuri cu persoane cunoscute şi necunoscute, dacă ai intrat sau te-ai gândit să intri într-o confruntare de ordin fizic cu cineva, dacă faci frecvent ameninţări şi spargi obiecte la mânie, e bine să ceri ajutorul unui psihoterapeut.