Tratamente naturale pentru bolnavii de psoriazis

Pentru ameliorarea simptomelor de psoriazis, pe lângă tratamentul recomandat de medic, poţi să folosești și câteva remedii naturiste. Aceste leacuri sunt eficiente și nu dau dependență!

image

Psoriazisul este o afecțiune autoimună a pielii, care afectează milioane de persoane din întreaga lume. Deși este o boală încadrată în categoria afecțiunilor dermatologice, psoriazisul este o boală a sistemului imunitar. Apariția ei este asociată cu infecțiile virale, obezitatea, fumatul, consumul de alcool, stresul, cu anumite medicamente şi cu factorii genetici. Psoriazisul se manifestă prin pete și/sau umflături, care pot să apară pe articulații, mâini, picioare, gât, scalp, față, dar și pe unghii și în zona din jurul organelor genitale. În ameliorarea simptomelor, remediile la domiciliu funcționează cel mai bine împreună cu tratamentul recomandat de medic.

Vezi şi: Kim Kardashian are psoriazis: cum ţine sub control boala

Unguent de ardei roșu

Capsaicina, o substanță din compoziția ardeiului roșu, ameliorează inflamația, senzația de mâncărime și durerea. O modalitate de a folosi ardeiul roșu este sub formă de unguent. Pentru a-l pregăti, ai nevoie de 3-4 linguri de ardei iuţi tăiați mărunt și de un pachet de unt. Pune untul la topit într-o oală, pe baie de aburi, și lasă-l la foc mic 15 minute. În untul încins, adaugă ardeiul iute tocat, amestecă bine alte 10 minute și lasă să se răcească. Păstrează unguentul într-un recipient închis, la frigider. Folosește o cantitate mică și nu aplica pe pielea iritată!

Baie cu sare amară

O baie caldă cu sare amară (Epsom) poate ameliora simptomele psoriazisului, cum ar fi mâncărimile. Pentru calmarea mâncărimilor sunt buni și fulgii de ovăz și uleiul de măslime. Adaugă în cada cu apă caldă (nu fierbinte), sare Epsom, fulgi de ovăz și ulei de măsline și stai în cadă 20 de minute. Este bine să faci astfel de băi de 3 ori pe săptămână. La final, folosește o cremă hidratantă. 

Aloe vera

Crema cu aloe vera are acțiune antiinflamatoare, antibacteriană, și are efect răcoritor, oferind o senzație plăcută când psoriazisul provoacă mâncărimi. Pentru prepararea ei, ai nevoie de 1 lingură de suc proaspăt de aloe vera, de 150 ml de ulei de măsline, 2 linguri de unt, 1 lingură ceară de albină și câteva picături de ulei volatil. Topești ceara, adaugi treptat untul și sucul de aloe amestecat cu uleiul de măsline. La final, adaugi picăturile de ulei volatil. Amesteci până când se îngroașă compoziția, iar când se răcește, o păstrezi la frigider.

Vezi şi: Psoriazisul nu este o boală contagioasă!

Oțet de mere pentru scalp

Dacă psoriazisul se manifestă în zona scalpului, poţi folosi oțet de mere,  mai ales pentru ameliorarea mâncărimilor. Pregătește un amestec din 1 cană cu oțet de mere, la 3 căni cu apă și clătește scalpul după ce te-ai spălat pe păr, apoi te speli cu apă curată. Nu încerca acest remediu dacă pielea capului sângerează sau este crăpată, deoarece oțetul va provoca iritații! Pentru scalp, de ajutor sunt și șampoanele care conțin ulei de arbore de ceai.

Ce te mai poate fi util

În ameliorarea psoriazisului, ia în vedere și următoarele măsuri:

1. Folosește un umidificator pentru a împiedica uscarea aerului din casă, care îți poate irita pielea deja sensibilă;

2. Gestionarea stresului previne erupțiile și reduce gravitatea acestora. Prin urmare, încearcă să te relaxezi, să faci mişcare (chiar şi simplele plimbări ajută), exerciții de respirație și meditație;

3. Înotul în apă sărată ajută la îndepărtarea straturilor de piele moartă și la îmbunătățirea aspectului pielii. După înot, aplică întotdeauna o cremă hidratantă.