Psoriazisul nu este o boală contagioasă!

1 2 jpg jpeg

În România există peste 400 000 de persoane cu psoriazis, dintre care 43% consideră că este o „ruşine socială”. Peste jumătate dintre cei afectaţi au episoade depresive, probleme la serviciu şi o calitate a vieţii scăzută pentru că sunt stigmatizaţi de colegi şi de alte persoane întâlnite în diverse contexte, care au impresia că se vor infecta dacă stau pe lângă bolnavi. Ana Morodan, ambasador al campaniei „Acceptă-mă, susţine-mă, apropie-te!”, a participat la un experiment social care a surprins reacţiile oamenilor atunci când intră în contact cu o persoană cu psoriazis. Unii dintre cei surprinşi în experiment au manifestat teamă şi repulsie, în timp ce alţii ştiau că boala nu e transmisibilă pentru că aveau în cercul de apropiaţi persoane cu această afecţiune.

„Nu este uşor să trăieşti cu o astfel de boală, mai ales că până la cum te văd alţii, te vezi tu în fiecare zi în oglindă. Şi faci parte dintr-o societate care te judecă într-un anumit fel şi tiparele tale mentale sunt conform celor ale societăţii. Şi societatea spune că dacă vrei să ai succes trebuie să fii perfect. Ei bine, nu eşti perfect şi e imposibil să treci cu vederea lucrul ăsta - şi din cauza modului de manifestare a psoriazisului. Toate plăgile acelea te ustură în fiecare zi. Dacă ai afectare la nivelul mâinilor, de câte ori te speli cu apă şi săpun ţi se taie respiraţia de durere. E foarte greu să tratezi mânile, pentru că le foloseşti de foarte multe ori pe zi” spune Rozalina Lepădatu, preşedinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune şi pacient cu psoriazis.

Factorul declanşator al psoriazisului este stresul, spun medicii, deci o stare mentală pozitivă este de ajutor în gestionarea bolii. Alţi factori sunt fumatul, consumul mare de alcool sau de anumite medicamente, expunerea prelungită la soare, leziunile la nivelul pielii. Printre simptomele psoriazisului se numără porţiunile de piele solzoasă, roşiatică şi cu scuame albe, apărute la nivelul scalpului, coatelor, mâinilor, modificarea culorii unghiilor în galben-portocaliu şi umflarea articulaţiilor în caz de artrită psoriazică. Aceste simptome pot fi agravate de consumul de carne roşie, lapte, zahăr şi produse de fast-food.

Medicul dermatolog este cel care poate indica tratamentul adecvat, iar uneori este nevoie şi de alţi specialişti, pentru că pacientul cu psoriazis poate avea comorbidităţi, care îi scad speranţa de viaţă. Consultul interdisciplinar este foarte important şi ar fi nevoie ca, pe lângă dermatolog, pacientul să fie consultat şi de cardiolog, diabetolog, oftalmolog, gastroenterolog şi reumatolog.

În prezent, se pun bazele bazele unui proiect despre prevalenţa reală a psoriazisului, deoarece deocamdată nu se cunoaşte numărul precis al celor afectaţi. „Este un proiect care va dura 12 luni, realizat cu oameni autorizaţi în domeniu, vom avea nişte date reale, pe care o să le prezentăm ulterior pentru a se vedea foarte clar care este adevărul în ceea ce înseamnă psoriazisul în România. Se vor completa chestionare, se vor forma caravane care să meargă în diverse localităţi, la oraş, la ţară, în nord, în sud, se va discuta cu femei, bărbaţi, tineri, bătrâni, pentru a avea relevanţă statistică. Este un proiect extrem de ambiţios pe care Societatea Română de Dermatologie l-a demarat. Aproape sigur la anul vom putea să vă spunem real procentul de pacienţi din România care au psoriazis” a declarat Dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerologie, Secretar General al SRD.