Te-ai ales cu arsuri solare? Află ce remedii îţi calmează pielea!

Dacă ai stat prea mult la plajă, fără protecție solară adecvată sau, pur și simplu, pielea ta este sensibilă în fața razelor ultraviolete, următoarele remedii te vor ajuta să tratezi arsurile ușoare, grăbind procesul de vindecare.

image

Pielea arsă de soare poate fi calmată cu diverse remedii. Foto: Shutterstock

Dacă nu folosești o cremă cu protecție solară, dacă ai pielea palidă, senisiblă sau dacă te expui prea mult timp la soare în orele amiezii, te poți confrunta cu arsuri solare. Există o mulțime de tratamente accesibile pe care le poți folosi împotriva arsurilor și simptomelor provocate de acestea.

Bicarbonatul de sodiu și ovăzul calmează iritațiile

Pentru a calma iritațiile, combină 2 linguri de bicarbonat de sodiu cu 1 cană cu ovăz. Pe de o parte, bicarbonatul de sodiu este un bun antiseptic și are capacitatea de a calma roșeața apărută, pe de altă parte ovăzul ajută pielea să își păstreze umiditatea și, de asemenea, calmează iritațiile. Tot ce trebuie să faci este să adaugi amestecul într-o cadă cu apă rece. Înmoaie zonele iritate în apă, timp de 15 minute, apoi usucă cu un prosop, prin tamponare ușoară.

Aplică suc de aloe vera

Aloe vera are proprietăți incredibile asupra iritațiilor. Poți să aplici, după ce ai ieșit din duș, cremă sau loțiune cu aloe vera, produse pe care le găsești în farmacii. Însă dacă ai în casă aloe vera, cel mai simplu remediu este să aplici sucul direct din plantă. Acest lucru ameliorează usturimile cauzate de arsurile solare minore și ajută la vindecarea lor.

Cum acționează ceaiul de mușețel

Mușețelul este o plantă cu proprietăți antiinflamatoare care atenuează arsurile solare și mâncărimile provocate de acestea. Prepară ceaiul așa cum îl faci, de obicei, și lasă-l să se răcească. Când este gata, înmoaie o cârpă în ceai și aplică pe zona afectată. Consumat ca atare, ceaiul de mușețel poate calma întregul organism. Dacă ești alergic la polen, nu utiliza remediul extern. Poate provoca reacții alergice la nivelul pielii.

Folosește ulei de lavandă

La fel ca mușețelul, lavanda are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. De aceea, uleiul esențial de lavandă reduce durerea provocată de arsurile solare, zonele roșii și minimizează riscul de infecție. De asemenea, este o alegere sigură pentru persoanele cu pielea sensibilă. Combină 1-3 picături de ulei esențial de lavandă, cu gel de aloe vera sau cu infuzie de mușețel și aplică pe o mică zonă de pe piele. Dacă nu prezinți reacții alergice, ești gata să aplici amestecul și pe iritații.

• Consumul de apă din belșug înlocuiește fluidele pierdute și ajută în tratamentul arsurilor solare.

Ulei de cocos și castraveți

Odată ce arsurile solare s-au calmat, este bine să aplici pe piele ulei din nucă de cocos. Acest ulei este bogat în grăsimi naturale, precum acidul linoleic și acidul lauric, care au proprietăți hidratante și antimicrobiene. De asemenea, castraveții sunt legume răcoritoare, care acționează ca analgezice naturale, calmând iritațiile. Îi poți pune în blender, până se formează o pastă. Combină castraveții cu uleiul din nucă de cocos și aplică pe piele.

Măsuri preventive importante 

1. Evită să petreci timp în aer liber, între orele 11:00 și 16:00, când razele ultraviolete au cea mai mare putere;

2. Folosește întotdeauna protecție solară, cu cel puțin FSP 30. Aplică la fiecare 2 ore sau după ce ai ieșit din apă, chiar dacă afară este înnorat;

3. Poartă haine largi, de culoare deschisă și întotdeauna protejează-ți capul cu o pălărie sau cu o șapcă. Fibrele naturale, cum ar fi bumbacul sau bambusul, te protejează cel mai bine de soare.

Citeşte şi: Ce trebuie să faci pentru o vacanţă fără griji