Cât ne costă statul la soare: Dr. Mihaela Leventer: ”Am avut cazuri de melanom chiar la copii de 14 ani, la 15 ani

plaja7 jpg

Ne place să stăm la soare, dar nu știm, de fapt, cât de rău ne poate face asta. Specialiștii trag un semnal de alarmă: bronzul nu e sănătos, iar tot mai multe persoane ajung să se prezinte  la medic cu tumori cutanate în stadiu avansat.

Expunerea prelungită la soare, fără protecție, crește riscul de melanom, o formă de cancer.

”Orele de maximă însorire, pe care ar trebui să le evităm, sunt între 11.00 și 16.00, însă oamenii merg în concediu, se trezesc târziu, ajung exact la orele amiezii pe plajă. Îi sfătuiesc pe toți cei care își încep concediile în această perioadă să aibă în trusa de vacanță cremă de fotoprotecție, haine cu fibră de fotoprotecție, costume cu factor de fotoprotecție pentru copiii mici, pălăriuțe și ochelari cu filtru. Și, desigur, dacă mergeți la plajă la orele amiezii, luați o umbrelă, stați feriți! În cazul persoanelor care aleg muntele, trebuie să știe că și acolo soarele arde și poate provoca aceleași daune suprafeței cutanate. Bronzul nu este un semn al unei pieli sănătoase, ci o reacție cutanată de apărare, iar fotoprotecția trebuie să facă parte din viața noastră dacă vrem să o trăim sănătoasă până la adânci bătrâneți!”, explică Dr. Mihaela Leventer.

Medicul dermatolog recomandă ca produsele de protecție să fie cumpărate întotdeauna din farmacii ”Acum, mai nou, sunt și produse pe care scrie că oferă protecție 100%. Trebuie să știți că produsele care vin din sursă europeană respectă scara de măsurătoare europeană, care se duce până la 50+. Produsele americane au o altă scară de măsură, dar factorul de protecție 100+ american este echivalentul celui 50+ european. Când intrați în farmacie, cereți sfatul farmacistului pentru a alege un produs, mai ales că există game speciale pentru sportivi, pentru pacienții care au trecut printr-un cancer de piele și care au un filtru înalt și pe UA, există și produse rezistente la apă. Pentru acestea însă, chiar dacă pe ambalaj scrie”waterproof”, să nu vă bazați foarte mult pe acest lucru, se recomandă să reaplicați dacă ieșiți din apă după o baie de două ore sau dacă ați stat pe un prosop, pentru că se șterg”, mai spune Dr. Mihaela Leventer.

 Acum, tot mai multe cazuri se întâlnesc și în rândul copiilor. Studiile arată că o arsură solară produsă la vârsta copilăriei dublează riscul de cancer la vârstă adultă. ”Din păcate, e greu să îi faci pe tineri atenți la aspectul acesta, li se pare că tinerețea este veșnică și că niciodată nu vor avea probleme cu pielea. Am avut însă și câteva cazuri de melanom chiar la 14 ani, la 15 ani, deci se poate întâmpla și la vârste tinere”, mai spune Dr. Leventer.