Ce trebuie să faci pentru o vacanţă fără griji

1 soare jpg jpeg

În concediu, ultimul lucru pe care ţi-l doreşti este să ai probleme de sănătate. Dacă ai o boală cronică, mergi înainte la medic; este posibil să fie nevoie de unele ajustări ale tratamentului.

Cu câteva zile înainte de a pleca în vacanţă, pregăteşte-ţi trusa medicală. Aceasta trebuie să conţină dezinfectante, comprese sterile, leucoplast, foarfecă, faşă elastică, garou, medicamente antalgice, antiinflamatoare, antispastice, antidiareice, antivomitive, antipiretice, laxative şi antihistaminice. Din trusă nu trebuie să îţi lipsească nici unguentele anibacteriene, loţiunile contra insectelor şi pentru calmarea înţepăturilor (alcool mentolat), plasturii şi gelurile pentru atenuarea durerilor (în caz de lovituri, contuzii).  

În cazul în care pleci peste hotare în această vară, informează-te dacă este nevoie să te vaccinezi (pentru hepatita A, de exemplu, în ţările cu risc). Necesară este şi asigurarea medicală de călătorie, căreia trebuie să îi verifici cu atenţie clauzele, pentru a nu avea surprize.

Aşa te expui corect la soare!

Expune-te treptat la soare, câte o jumătate de oră în primele zile, după care creşti treptat durata. Dacă ai pielea sensibilă sau dacă ai fototip 1 sau 2 (păr roşcat sau blond, piele albă, ochi verzi sau albaştri), foloseşte în primele zile creme cu SPF ridicat (40 sau 50+), după care le poţi utiliza pe cele cu SPF 30. De asemenea, nu uita nici de cremele calmante după plajă.

Nu sta la soare dacă ai avut operaţii chirurgicale recente şi nici dacă ai boli precum lupus eritematos sistemic. La aproximativ 70% dintre aceşti bolnavi, expunerea îndelungată la razele soarelui favorizează apariţia leziunilor cutanate, a durerilor articulare şi a oboselii. Au contraindicaţie la expunerea la soare şi cei cu alergie solară, porfirie cutanată (manifestată prin apariţia unor vezicule pline cu lichid), melanom malign şi cei cu herpes recidivant.

Soluţii pentru răul de transport

Mai ales copiii şi femeile se pot copiii se pot confrunta cu rău de maşină. Neplăcere manifestă prin stări de greaţă şi de vomă, răul de maşină apare din cauza neconcordanţei dintre stimulii primiţi de creier de la receptorii vizuali şi cei ai echilibrului. Pentru a-l preveni, este indicat ca, în maşină sau autocar, să îţi găseşti un punct în exterior la care să priveşti. Dacă ştii că răul de maşină îţi creează o stare de rău generală, poţi încerca anumite medicamente speciale, dar doar la recomandarea medicului. La farmacie găseşti şi preparate homeopate, iar preventiv poţi face şi un tratament cu infuzie de păducel.