Sucul de aloe vera. Ce proprietăți benefice are?

Răcoritor, cu o textură densă și proprietăți benefice pentru sănătate, sucul de aloe vera poate fi un adjuvant pentru a controla anumite afecțiuni, dar și un răsfăț pentru cei care-i apreciază gustul.

Frunzele proaspete de aloe vera au fost dintotdeauna pentru vindecarea și catifelarea pielii, dar și pentru a trata boli precum constipația. Mai nou, sucul din planta este tot mai popular,  iar variantele din comerț îți oferă posibilitatea alegerii unui produs cât mai potrivit gusturilor și nevoilor tale.

image

Sucul proaspăt de aloe este răcoritor și laxativ ușor. Foto: Shutterstock

Studii citate de publicația Webmd.com arată că, cea mai frecventă utilizare a plantei, cu scopul de a corecta imperfecțiunile pielii este demonstrată științific. Mai mult, efectul benefic dacă aloe este folosită topic, adică prin aplicarea pe piele, a fost demonstrat pentru un spectru larg de afecțiuni ale pielii precum psoriasis, seboree, mătreață, arsuri solare. De asemeena, planta promovează vindecarea leziunilor herpetice și de acnee. Efectul benefic se manifestă și dacă planta este folosită sub formă de suc, deoarece reduce inflmația din corp, procesul care favorizează apariția problemelor de sănătate.

Există, de asemenea, dovezi puternice, susține publicația Webmd.com că sucul de aloe, care conține latex, adminsitrat pe cale orală este un laxativ puternic. De fapt, sucul de aloe a fost întotdeauna recomandat ca adjuvant în tratarea constipației. Mai mult,  gelul de aloe vera administrat pe cale orală vine și în ajutorul persoanelor cu diabet. S-a constatat că acesta ar ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge și, de asemenea, la controlul colesterolului.  

Poți face sucul și acasă

În comerț există variante nenumărate de suc de aloe vera, unele îmbogățite cu gustul unor fructe, deci oferta este largă și poți alege un produs care ți se potrivește. Dar, dacă dorești, poți să-ți prepari propriul suc proaspăt de aloe. Pentru acest lucru ai nevoei de o planta mare de aloe, cu frunze masive. Vei culege de la baza plantei în jur de 7-8 funze. Le speli, apoi le secționezi și colectezi gelul de aloe din înteriorul frunzelor cu ajutorul unei linguri. Gelul obținut se pune în blender, opțional, alături de câteva felii de lămâie sau de portocală, curățate de coajă, sau cu câteva frunzulițe de mentă, în funcție de preferințele tale. Se toarnă un pahar de apă plată și conținutul se mixează până devine omogen. Se bea rece, ca suc proaspăt, pe durata unei zile. Dacă nu este consumat în decurs de 24 de ore, sucul trebuie aruncat pentru că își pierde din proprietățile antioxidante.

De asemenea, este contraindicat să bei suc de aloe când faci colonoscopii pentru că poate interfera cu investigația imagistică. Dacă iei orice medicamente în mod regulat, asigură-te printr-o discuție cu medicul de faptul că sucul pe care îl bei nu interacționează cu medicamente și suplimente precum cele pentru diabet, medicamente pentru inimă, laxative.

Citește și Tu ai alergie la soare? Așa o recunoști!