Răul de mişcare: de ce apare şi ce remedii ajută
Mulţi dintre noi am resimţit senzaţiile neplăcute care însoţesc uneori mersul cu maşina, care pot să apară şi în timpul deplasării cu avionul sau cu vaporul. Prezent mai ales la copii şi femei, răul de transport poate fi prevenit cu ajutorul unor remedii şi măsuri simple.
Răul de mişcare sau kinetosis este o tulburare care se produce când mintea primeşte informaţii contradictorii de la urechea internă, de la ochi şi de la receptorii tactili. Răul de transport se manifestă prin ameţeli, dureri de cap, stări de greaţă şi de vărsături, senzaţie de slăbiciune şi paloare, transpiraţie, simptomele accentuându-se treptat. Unele plante pot fi de ajutor dacă te confrunţi cu această problemă.
Muşeţelul
Cunoscut şi ca romaniţă, muşeţelul are proprietăţile antiinflamatoare, antispastice, antiseptice şi sedative, fiind indicat în tratarea spasmelor şi inflamaţiei tractului digestiv. Ceaiul de muşeţel este un remediu care combate răul de mişcare şi stările de greaţă din timpul dimineţii. Îl prepari din 2-3 linguriţe cu flori de muşeţel fie uscate, fie proaspăt culese, peste care torni 1 cană cu apă fierbinte. Se lasă acoperit între 5-10 minute, apoi strecoară. Se poate păstra în termos, înainte de a pleca în călătorii şi se poate consuma rece sau cald. Dacă ai astm sau rinită alergică, este bine să eviţi muşeţelul, pentru că poate înrăutăţi simptomele acestor afecţiuni.
Citeşte şi: Ajutoare din natură contra răului de mişcare
Ghimbirul
Ghimbirul este folosit în medicina alternativă de mii de ani. Datorită substanţelor active conţinute (gingeroli, fenoli şi uleiuri volatile) este recomandat, de obicei, în ameliorarea răului de mişcare, stărilor de greaţă de la începutul dimineţii şi indigestiei, având acţiuni antitoxice, hipotensive, antitusive şi tonifiante. Uleiul esenţial poate fi mirosit (aromaterapie), masat în punctele cheie de pe frunte şi de la încheieturi (presopunctură). Înainte de călătorie, poţi lua comprimate cu ghimbir. De asemenea, poţi prepara un ceai din 5 - 6 felii subţiri de ghimbir descojit şi 500 ml apă. Se lasă la infuzat între 10 şi 20 de minute, în funcţie de intensitatea preferată a aromei. A nu se consuma mai mult de 100 g ghimbir zilnic. Femeile însărcinate trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a consuma ceai de ghimbir. De altfel, s-a dovedit că interferează cu absorbția fierului și a vitaminelor solubile în grăsimi. A nu se consuma înainte de a intra în operaţie.
Menta
Izma sau menta conţine uleiuri volatile, în special mentol, care calmează stomacul, având efecte uşor carminative (calmează durerile abdominale şi favorizează eliminarea gazelor). Planta este folositoare şi în ameliorarea simptomelor răului de mişcare. Ceaiul de mentă este adesea recomandat ca un remediu pentru greață. Îl prepari dintr-o lingură rasă de plantă la 1 cană cu apă fierbinte; poţi bea maximum 2 căni pe zi, în mai multe etape. Dacă se depăşeşte doza recomandată, ceaiul de mentă poate provoca dureri abdominale, stări de greaţă şi de vărsături.
Rădăcina de lemn-dulce
Această plantă medicinală are proprietăţi antiinflamatoare. Este un calmant natural pentru mucoasa stomacului și, prin urmare, poate ajuta la atenuarea stărilor de greaţă. Acidul glicirizic, un compus din rădăcina de lemn-dulce, are efect antispasmodic asupra tractului gastrointestinal. Poţi prepara un decoct din 4-5 g rădăcină mărunţită la 1 cană cu apă fierbinte; poţi bea de 3 ori pe zi, după mesele principale. Rădăcina de lemn-dulce nu este recomandată persoanelor care suferă de anemie, hipertensiune arterială, hipokaliemie (nivel scăzut de potasiu), boli grave ale ficatului sau ale rinichilor, precum şi celor care iau medicamente pe bază de digoxină (boli cardiovasculare), diuretice sau digitalice. Planta este contraindicată şi gravidelor. Planta nu trebuie utilizată terapeutic mai mult de 4-6 săptămâni fără supravegherea medicului.
Ce mai poate ajuta
· În timpul deplasării, priveşte într-un punct fix;
· Este indicat să se evite cititul sau folosirea telefonului;
· Dacă știi că răul de mașină îți produce o stare de rău generală, poți încerca anumite medicamente speciale, dar doar la recomandarea medicului.
· Răul de transport poate fi combătut şi cu ajutorul unor remedii homeopate.
· Înainte de a pleca la drum, este bine să iei o masă uşoară.