Bilă leneşă sau febră? Ţintaura e de ajutor!

2 jpg jpeg

Cu o înălţime de 30 de centimetri, cu flori viu colorate, roz-violet, această plantă sălbatică creşte în livezi, pe pajişti, pe malurile râurilor sau în grădini, fiind uşor de procurat. Florile pot fi culese spre finalul lunii septembrie. De la planta cu gust amar se culeg doar tulpinile cu frunze şi flori, se fac mici bucheţele care se pun la uscat, ferite de razele soarelui.

Planta tratează şi alte afecţiuni

Fitoterapeuţii recomandă ţintaura pentru creşterea secreţiei biliare, regenerarea sângelui şi activarea circulaţiei. De asemenea, remediul mai este utilizat şi pentru…

· …reglarea metabolismului, fiind indicat mai ales în cazul persoanelor obeze - se foloseşte minim 3 luni de zile şi se asociază cu mişcarea.

· …combaterea febrei, specialiştii recomandă şi tratamentele alternative pe bază de ţintaură - datorită efectului său sudorific, aceasta având rol de reglare a temperaturii corpului.

· …scăderea febrei. Ţintaura este una dintre cele mai bune plante cu efect febrifug. Remediile pe bază de ţintaură (extract hidroalcoolic, infuzie, sirop) pot fi luate în stările febrile care însoţesc infecţiile respiratorii.

· …prevenirea hepatitei - deoarece previne răspândirea virusurilor, dar încetineşte şi procesul de evoluţie al bolii, luată în fază incipient.

Prepară leacul potrivit

· Pulbere: se obţine din planta bine uscată, macinată şi cernută prin sita de făină. După aceea, se depozitează în borcănele de sticlă închise ermetic şi se depozitează în locuri răcoroase, ferite de lumină. Pulberea se administrează de 3 ori pe zi, înainte de masă, cu puţină apă. Tratamentul trebuie urmat minimum 3 săptămâni pentru a da rezultate.

· Ceai: se fierb trei linguri de ţintaură uscată, 5 minute, în 300 ml de apă. După ce se răceşte, se strecoară şi se bea înainte de masă. Poate fi consumat de-a lungul întregii zile.

· Vin: se amestecă 1 litru de vin roşu, cu 6 linguri de miere, 3 crenguţe de busuioc uscat şi 6 linguri de ţintaură uscată. Se pune amestecul într-un borcan închis ermetic şi se lasă la macerat aproximativ 10 zile. Ulterior, strecori prin sită. Pentru stimularea bilei leneşe, se iau 2-3 linguri înainte de fiecare masă.

· Sirop: se pun la macerat 10 linguri de ţintaură în 100 ml apă fiartă şi răcită, peste noapte. Dimineaţa, se filtrează. Lichidul se pune deoparte, iar planta se fierbe câteva minute în 100 ml de apă. Se strecoară şi se amestecă cele 2 lichide. Apoi se adaugă 100 g miere polifloră, se pune în sticluţe închise la culoare şi se păstrează în locuri întunecoase şi răcoroase. Se ia câte 1 linguriţă dimineaţa şi seara, înainte de masă.

Pentru stările febrile care apar în infecţiile respiratorii, se recomandă infuzia de ţintaură. Aceasta se obţine din 2 linguriţe de plantă adăugate în 250 ml de apă clocotită. Copiilor cu febră li se poate da sirop de ţintaură.

Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, competenţă afitoterapie, tel. 0734 410 417

Bila leneşă este un sindrom frecvent în special la sexul feminin. Există nenumărate plante care stimulează secreţia şi excreţia de bilă – păpădie, anghinare, sunătoare, rostopască, armurariu. Ţintaura, în schimb, ameliorează simtomatologia în caz de bilă „leneşă“ prin stimularea activităţii vezicii biliare, îmbunătăţirea digestiei, combaterea constipaţiei, absoarbţia gazelor şi a toxinelor intestinale. În acelasi timp, previne apariţia litiazei biliare şi a crizelor de colecistită; are un efecte purificator şi detoxifiant general deosebit de puternic, fiind utilă şi în lupta cu kilogramele în plus.