Bil─â lene┼č─â sau febr─â? ┼óintaura e de ajutor!

2 jpg jpeg

Cu o ├«n─âl┼úime de 30 de centimetri, cu flori viu colorate, roz-violet, aceast─â plant─â s─âlbatic─â cre┼čte ├«n livezi, pe paji┼čti, pe malurile r├óurilor sau ├«n gr─âdini, fiind u┼čor de procurat. Florile pot fi culese spre finalul lunii septembrie. De la planta cu gust amar se culeg doar tulpinile cu frunze ┼či flori, se fac mici buche┼úele care se pun la uscat, ferite de razele soarelui.

Planta trateaz─â ┼či alte afec┼úiuni

Fitoterapeu┼úii recomand─â ┼úintaura pentru cre┼čterea secre┼úiei biliare, regenerarea s├óngelui ┼či activarea circula┼úiei. De asemenea, remediul mai este utilizat ┼či pentruÔÇŽ

┬Ě ÔÇŽreglarea metabolismului, fiind indicat mai ales ├«n cazul persoanelor obeze - se folose┼čte minim 3 luni de zile ┼či se asociaz─â cu mi┼čcarea.

┬Ě ÔÇŽcombaterea febrei, speciali┼čtii recomand─â ┼či tratamentele alternative pe baz─â de ┼úintaur─â - datorit─â efectului s─âu sudorific, aceasta av├ónd rol de reglare a temperaturii corpului.

┬Ě ÔÇŽsc─âderea febrei. ┼óintaura este una dintre cele mai bune plante cu efect febrifug. Remediile pe baz─â de ┼úintaur─â (extract hidroalcoolic, infuzie, sirop) pot fi luate ├«n st─ârile febrile care ├«nso┼úesc infec┼úiile respiratorii.

┬Ě ÔÇŽprevenirea hepatitei - deoarece previne r─âsp├óndirea virusurilor, dar ├«ncetine┼čte ┼či procesul de evolu┼úie al bolii, luat─â ├«n faz─â incipient.

Prepar─â leacul potrivit

┬Ě Pulbere: se ob┼úine din planta bine uscat─â, macinat─â ┼či cernut─â prin sita de f─âin─â. Dup─â aceea, se depoziteaz─â ├«n borc─ânele de sticl─â ├«nchise ermetic ┼či se depoziteaz─â ├«n locuri r─âcoroase, ferite de lumin─â. Pulberea se administreaz─â de 3 ori pe zi, ├«nainte de mas─â, cu pu┼úin─â ap─â. Tratamentul trebuie urmat minimum 3 s─âpt─âm├óni pentru a da rezultate.

┬Ě Ceai: se fierb trei linguri de ┼úintaur─â uscat─â, 5 minute, ├«n 300 ml de ap─â. Dup─â ce se r─âce┼čte, se strecoar─â ┼či se bea ├«nainte de mas─â. Poate fi consumat de-a lungul ├«ntregii zile.

┬Ě Vin: se amestec─â 1 litru de vin ro┼ču, cu 6 linguri de miere, 3 crengu┼úe de busuioc uscat ┼či 6 linguri de ┼úintaur─â uscat─â. Se pune amestecul ├«ntr-un borcan ├«nchis ermetic ┼či se las─â la macerat aproximativ 10 zile. Ulterior, strecori prin sit─â. Pentru stimularea bilei lene┼če, se iau 2-3 linguri ├«nainte de fiecare mas─â.

┬Ě Sirop: se pun la macerat 10 linguri de ┼úintaur─â ├«n 100 ml ap─â fiart─â ┼či r─âcit─â, peste noapte. Diminea┼úa, se filtreaz─â. Lichidul se pune deoparte, iar planta se fierbe c├óteva minute ├«n 100 ml de ap─â. Se strecoar─â ┼či se amestec─â cele 2 lichide. Apoi se adaug─â 100 g miere poliflor─â, se pune ├«n sticlu┼úe ├«nchise la culoare ┼či se p─âstreaz─â ├«n locuri ├«ntunecoase ┼či r─âcoroase. Se ia c├óte 1 linguri┼ú─â diminea┼úa ┼či seara, ├«nainte de mas─â.

Pentru stările febrile care apar în infecţiile respiratorii, se recomandă infuzia de ţintaură. Aceasta se obţine din 2 linguriţe de plantă adăugate în 250 ml de apă clocotită. Copiilor cu febră li se poate da sirop de ţintaură.

Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, competenţă afitoterapie, tel. 0734 410 417

Bila lene┼č─â este un sindrom frecvent ├«n special la sexul feminin. Exist─â nenum─ârate plante care stimuleaz─â secre┼úia ┼či excre┼úia de bil─â ÔÇô p─âp─âdie, anghinare, sun─âtoare, rostopasc─â, armurariu. ┼óintaura, ├«n schimb, amelioreaz─â simtomatologia ├«n caz de bil─â ÔÇ×lene┼č─âÔÇť prin stimularea activit─â┼úii vezicii biliare, ├«mbun─ât─â┼úirea digestiei, combaterea constipa┼úiei, absoarb┼úia gazelor ┼či a toxinelor intestinale. ├Än acelasi timp, previne apari┼úia litiazei biliare ┼či a crizelor de colecistit─â; are un efecte purificator ┼či detoxifiant general deosebit de puternic, fiind util─â ┼či ├«n lupta cu kilogramele ├«n plus.