Ajutoare din natură contra răului de mişcare
Ghimbirul combate greaţa
Pentru a preveni răul de mişcare, înainte de orice călătorie, este recomandat să consumi ghimbir, care poate fi folosit în diverse moduri. Spre exemplu, prepară un ceai de ghimbir dintr-o linguriţă de praf de rădăcină amestecată cu o ceaşcă de apă fierbinte. Mai poţi prepara o infuzie dintr-o rădăcină de ghimbir, tăiată bucăţele şi amestecată cu câteva flori de muşeţel, fenicul, coajă de portocale şi mentă. Ingredientele se fierb, 15 minute, în 4 căni cu apă.
Dacă nu ai timp de preparat infuzii, foloseşte capsule de ghimbir, 2 pe zi, pe care le găseşti în magazinele cu produse naturiste şi pe care le poţi lua cu tine în excursii. Tot pentru călătoriile lungi, poţi lua câte 10-20 de picături de ulei de ghimbir de 3 ori pe zi. Acţiunea benefică a ghimbirului împotriva răului de călătorie se explică prin existenţa unei substanţe-minune, numită gingerol, care acţionează asupra tractului digestiv, prevenind greaţa, dar şi asupra sistemului nervos.
Menta are efect răcoritor
Aroma inconfundabilă a frunzelor de mentă îţi va calma starea de rău de mişcare şi îţi va conferi o senzaţie de prospeţime la nivelul aparatului bucal. Foloseşte tinctură de mentă, pe care o prepari dintr-un pumn de frunze în 200 ml de alcool alimentar, lăsate la macerat 1 săptămână. Ia 20 de picături de tinctură diluate în apă sau ceai, cu 1 zi înainte de a pleca la drum. De ajutor este şi ceaiul de mentă, pe care îl prepari dintr-o mână de frunze la 1 litru de apă fiartă. Dacă vrei, poţi să adaugi în el şi muşeţel. După ce s-a răcit, combină-l cu felii de lămâie şi ia-l cu tine pe traseu.
Citeşte şi: Aşa tratezi răul de mare!
Chimenul, calmant pentru stomac
Seminţele proaspete de chimen acţionează asupra stomacului ca un protector şi au rolul de a calma durerile ce apar în timpul răului de călătorie. Dacă nu îţi place să mesteci seminţe, capsulele cu chimen din farmacii sunt o alternativă eficientă.
Ştiai că...
...persoanele cu rău de mişcare trebuie să îşi ţină, pe cât posibil, capul nemişcat în timpul călătoriei, pentru a preveni stările de greaţă şi durerile de cap?
...pe drum, răul de mişcare poate fi prevenit prin respiraţii lungi şi cât mai dese, care ajută la oxigenare?
Levănţica te linişteşte
O cană cu ceai de levănţică este remediul ideal pentru stările de panică din timpul mersului, fie că eşti în maşină, în avion sau pe vapor. De asemenea, planta are capacitatea de a înlătura senzaţia de greaţă. Prepară ceaiul din 2 linguriţe de plantă uscată, peste care torni 1 litru de apă clocotită. Bea acest ceai cu un sfert de oră înainte de a pleca de acasă. Dacă ai un drum lung de parcurs, poţi face o cantitate mai mare, pe care să o iei cu tine şi să o consumi în loc de apă.
Te-ar mai putea interesa: 5 remedii care taie greaţa
Teiul, un ajutor ce nu trebuie neglijat
Dacă răul de mişcare îţi provoacă neplăceri, ar fi bine să ai la tine un ceai de tei, pe care îl prepari dintr-o lingură de flori de tei la 1 cană de apă fiartă. La nevoie, îl poţi îndulci cu puţină miere, însă ai grijă ca gustul să nu fie foarte intens deoarece îţi va provoca greaţă. Bea ceaiul cu multă lămâie, astfel încât gustul acrişor să te pună, din nou, pe picioare.
Bine de ştiut!
Este indicat ca persoanele care au rău de călătorie să nu mănânce foarte mult înainte de a porni la drum. De asemenea, trebuie evitate mirosurile foarte puternice, în special parfumurile.