Ceaiuri care te pun pe picioare când eşti răcit

image

În perioadele de răceli sau gripe, este bine să consumăm mai multe lichide. Ceaiurile ne ajută nu numai să ne hidratăm, ci şi să ameliorăm simptomele infecţiilor respiratorii.

Cimbrul

Folosit încă din Antichitate, cimbrul este un antiinflamator şi un antiseptic natural, care scade inflamaţia căilor respiratorii, uşurează respiraţia şi calmează tusea seacă. Planta are şi calităţi expectorante, favorizând eliminarea mucozităţilor, şi ameliorează iritaţiile gâtului sau ale faringelui. Pentru calmarea durerilor de gât, se adaugă şi 1 linguriţă cu miere, când ceaiul s-a mai răcit.

Preparare: adaugă 1 linguriţă de cimbru la 250 ml de apă fiartă. Lasă la infuzat 10-15 minute, filtrează şi bea. Se pot consuma până la 3 căni de ceai de cimbru pe zi în perioadele de răceli şi gripe.

Echinacea

Această plantă contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar şi inhibă multiplicarea virusurilor. Ceaiul de echinacea ajută şi scurtarea răcelilor. Un studiu a arătat că persoanele care au băut ceai de echinacea la primele simptome de răceală şi gripă (secreţii nazale, dureri de gât), într-o cură de 5 zile, au avut o stare mai bună decât cei care nu au consumat acest ceai. Totodată, echinacea poate preveni răcelile cu până la 58%, potrivit unui studiu.

Preparare: se adaugă 1 lingură de plantă (sau 1 pliculeţ) la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, în timpul răcelilor şi gripei.

Vezi şi: Poate fi prevenit şi tratat cancerul cu remedii naturiste? Plante cu efecte benefice

Ghimbir

Această rădăcinoasă are numeroase beneficii şi este de ajutor şi în combaterea simptomelor răcelii şi gripei. Ghimbirul conţine substanţe antivirale, care ajută la calmarea durerilor de gât, a inflamaţiei mucoaselor şi a tusei.

Preparare: se pune 1 linguriţă cu ghimbir ras într-o cană cu apă fierbinte şi se lasă la infuzat 10 minute. Se filtrează şi se consumă.

Menta

Deşi este recunoscută pentru proprietăţile benefice în ameliorarea problemelor digestive, menta este indicată şi în perioadele de răceli şi gripe, graţie acţiunii antivirale, antibacteriene şi antiinflamatoare. Mentolul, compusul din plantă, uşurează respiraţia, având efect descongestionant. Totodată, mentolul are proprietăți analgezice, ameliorând durerile de gât.

Preparare: infuzia de mentă se obţine din 250 ml de apă fierbinte şi 2 linguriţe de plantă. Se lasă la infuzat 15 minute şi se bea pe stomacul gol, de 3 ori pe zi.

Soc

Ceaiul de soc favorizează expectoraţia secreţiilor bronşice şi menţine sănătatea aparatului respirator. Florile acestei plante conţin compuşi antivirali. La primele semne de răceală şi gripă, bea ceai de soc, care poate ajuta la scurtarea infecţiilor respiratorii.  

Preparare: 1 lingură cu plată uscată (flori) se adaugă în 250 ml de apă clocotită şi se lasă la infuzat un sfert de oră. Poţi bea 3 căni pe zi.

Eucalipt

Pentru că are efecte dezinfectante, expectorante, antivirale, descongestionante şi antivirale, eucaliptul este benefic în răceli şi stări gripale. Ceaiul de eucalipt ajută la desfundarea nasului, în tuse şi febră.

Preparare: ceaiul de eucalipt se obţine dintr-o lingură de plantă mărunţită la 1 cană cu apă. Se pot bea 3 căni pe zi.

Pătlagină

Planta este cunoscută pentru menţinerea sănătăţii sistemului respirator. Este un expectorant natural şi calmează tusea şi răguşeala. Pătlagina are acţiune antitusivă, antispastică la nivelul bronhiilor, antiseptică şi combate iritaţiile de la nivelul gâtului.

Preparare: ceaiul de pătlagină se obţine dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se lasă acoperit 10 minute, după care se strecoară şi se consumă. Se pot bea 3 căni pe zi.