Planta care ajută în cistită. Cum se administrează
Sub formă de supliment, tinctură sau ceai, strugurii-ursului ajută în tratamentul infecției urinare sau al cistitelor.
Strugurii ursului (Arctostaphylos uva-ursi), cunoscută și sub denumirea de fructul-ursului, este o plantă erbacee, originară din Orient, cu calități astringente, antiseptice, dezinfectante, diuretice, emoliente și tonice. Are frunzele cărnoase și alungite, florile albe și roz, iar fructele sunt roșii şi se aseamănă cu merișoarele. În scop fitoterapeutic, de la strugurii-ursului se folosesc frunzele, care conțin substanțe benefice pentru sănătatea organismului, precum: arbutină, flavonoide, iridoide, taninuri și terpenoide. Planta are în compoziție și hidrochinonă, un compus benefic, dar care poate fi toxic pentru ficat dacă este consumat în cantități mari. Prin urmare, este indicat să discuți cu medicul tău în ceea ce privește doza de care ai nevoie.
În România, strugurii-ursului este plantă declarată monument al naturii, astfel încât trebuie să o achiziționezi din magazinele naturiste. Foto: Shutterstock
Adjuvant în cistită
Această plantă ajută în tratamentul infecțiilor tractului urinar, cum ar fi cistita, o afecțiune cauzată de infecțiile bacteriene, precum Escherichia coli (E.coli). Femeile sunt mai predispuse la cistită decât bărbații, iar simptomele sunt: nevoia frecventă de a urina, durere, arsură la urinare și sânge în urină. Datorită conținutului de arbutină și hidrochinonă, planta are efect antiseptic și reduce numărul bacteriilor care se acumulează în vezică. Pentru buna funcționare a aparatului urinar, se recomandă pulberea din frunze de strugurii-ursului, care poate fi găsită sub formă de supliment alimentar.
Are efect diuretic
Frunzele de strugurii-ursului au proprietăți diuretice, ceea ce înseamnă că ajută la eliminarea fluidelor din organism și reduce edemele. Hidrochinona este resposabilă de acest efect, deoarece stimulează producția de urină. Ca mod de administrare, se recomandă ceaiul din plantă, care se prepară din 2 linguri de frunze mărunțite la 1 cană cu apă clocotită. Scăderea nivelului de potasiu din organism este unul dintre efectele secundare ale plantei, prin urmare, crește aportul de banane și legume proaspete în timpul tratamentului, pentru a compensa acest mineral.
Reduce hiperpigmentarea
Loțiunile și cremele care conțin această plantă sunt benefice pentru sănătatea pielii. Asta pentru că hidrochinona reduce hiperpigmentarea, fiind o substanță adesea prescrisă în tratamentul petelor închise la culoare, care se dezvoltă din cauza leziunilor.
Precauţii
Planta nu este recomandată în alimentația copiilor, femeilor însărcinate și celor care alăptează. De asemenea, dacă prezinți simptome de greață, vărsături, dureri de stomac și urină de culoare maro-verzuie, este necesar să întrerupi administrarea.
Bine de ştiut
Tinctura de strugurii-ursului este recomandată ca adjuvant în tratarea problemelor digestive minore, precum constipație și indigestie, deoarece are absorbție rapidă.
Vezi şi: Planta bună pentru memorie şi circulaţie cerebrală