De ce să nu bei cafea după ce mănânci ouă

Ouăle și cafeaua sau cu o ceașcă de ceai pot părea o combinație de vis pentru micul dejun, dar un expert în sănătate a avertizat că aceste alimente combinate în același timp poate crea probleme.

Ouăle sunt o bază sănătoasă și hrănitoare pentru micul dejun, care sunt o sursă excelentă de vitamine A, D și B12, precum și de proteine. Dar dacă ai tendința să le mănânci împreună cu ceașcă de cafea de dimineață, avem vești proaste pentru tine.

Ce se intampla daca mananci oua in fiecare zi  Sursa foto shutterstock 714691903 jpg

Foto: Shutterstock

Potrivit experților în alimentație, deși ar putea fi o combinație de vis din perspectiva gustului, nu beneficiezi pe deplin de nutrienții din ouă. Dieteticianul Priya Bansal, de la Apollo Hospital, Delhi, a explicat: „Ouăle și cafeaua au propriile lor beneficii individuale și pot fi savurate ca parte a unui mic dejun echilibrat. Ouăle sunt o mare putere de proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Cafeaua este cunoscută pentru conținutul său ridicat de cofeină, care dă efecte stimulatoare.”

Cu toate acestea, atunci când sunt combinate, dr. Bansal a avertizat că intră în joc mai mulți factori care pot duce la potențiale efecte secundare la unii oameni. De exemplu, atunci când ouăle și cafeaua sau ceaiul sunt consumate împreună, pote interfera cu absorbția nutrienților esențiali.

Potrivit dr. Bansal, cafeaua conține compuși numiți taninuri și polifenoli, care pot împiedica absorbția fierului și calciului, care se găsesc în ouă. Acest lucru este susținut de experții în alimentație de la Prepped Pots, care ne sfătuiesc să nu bem cafea sau ceai până la cel puțin o oră după ce am mâncat ouă, așa cum relatează Huffington Post.

Dar asta nu este tot. Combinarea ouălor și a cafelei poate duce la disconfort digestiv, relatează OnlyMyHealth. Acest lucru se datorează faptului că atât ouăle, cât și cafeaua pot stimula producția de acid gastric, care poate duce la reflux de acid, arsuri la stomac sau dureri de stomac.

În plus, atât ouăle, cât și cafeaua au proprietăți diuretice, ceea ce înseamnă că te pot face să urinezi mai mult, ceea ce te-ar putea deshidrata. Ar trebui să te asiguri că bei mai multă apă, mai ales dacă mănânci și bei aceste două alimente împreună.

În sfârșit, potrivit dr. Bansal, cafeaua are capacitatea de a interfera cu absorbția anumitor medicamente, inclusiv antibiotice sau antiacide. Prin urmare, consumul cu ouă ar putea perturba și mai mult absorbția, împiedicând eficacitatea acestora.

Sursa: The Mirror