Cimbrul nu trebuie să îţi lipsească din casă. Află ce de!
Dă savoare multor preparate culinare, dar cimbrul are şi numeroase alte beneficii în fitoterapie. Mai ales în sezonul rece, cimbrul nu trebuie să îţi lipsească din casă, pentru că aduce alinare în diverse neplăceri cu care ne confruntăm mai des acum.
Există mai multe specii de cimbru, cel valorificat în fitotepie fiind cel de cultură (Thymus vulgaris L.), cunoscut şi ca lămâioară. Utilizat încă din Antichitate, cimbrul a fost întrebuinţat în tot mai multe scopuri, după ce oamenii i-au descoperit calităţile. De exemplu, în Grecia Antică, cimbrul era folosit pentru purificarea aerului, iar egiptenii îl utilizau pentru îmbălsămări. În Evul Mediu, planta a fost folosită pentru a se încerca oprirea epidemiile de lepră sau de ciumă.
Dintre principiile active ale cimbrului se remarcă timolul (ulei esenţial cu efect antiinfecţios), geraniolul (antifungic şi antiviral) şi linaloolul (cu acţiune vermifugă). Cimbrul conţine şi antioxidanţi puternici precum flavonoidele, fiind, de asemenea, şi sursă de vitamine (C, K), calciu şi mangan. Remediile care conţin cimbru au acţiune antiseptică, coleretică, colagogă, antitusivă, antihelmintică, antifungică şi antipruriginoasă.
Susţine sănătatea tractului respirator
Indicaţia frecventă a cimbrului este patologia aparatului respirator, planta ajutând la uşurarea respiraţiei şi la calmarea tusei. Infuzia de cimbru poate fi folosită de persoanele cu astm bronșic, bronșită, pleurezie, gripă, tuse convulsivă, angină, otită, emfizem, răceli, rinită sau rinofaringită. Infuzia de cimbru se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 1 cană cu apă; se beau 2-3 căni pe zi.
Pentru uşurarea expectoraţiei, precum şi pentru calmarea iritaţiilor gâtului şi faringelui se poate folosi uleiul esenţial de cimbru. Se pot face inhalaţii - se adaugă 5 - 6 picături într-un vas cu apă fierbinte, se acoperă capul cu un prosop şi se inhalează 5-10 minute. Inhalaţiile cu ulei esenţial de cimbru este bine să fie făcute seara, înainte de culcare.
Rezolvă tulburările digestive
Cimbru şi-a demonstrat utilitatea şi în neplăceri digestive precum balonarea, fermentaţia intestinală, disconfortul digestiv, ulcerul şi infecţie cu Helicobacter pylori. De asmenea, cimbrul favorizează eliminarea paraziţilor intestinali, are acţiune dezinfectantă la nivelul aparatului urinar şi creşte pofta de mâncare. În astfel de probleme, se poate administra tinctură de cimbru, din care se iau câte 20 - 30 picături de 3 ori pe zi, diluate în 50 ml apă fiartă și răcită sau la recomandarea medicului. Ca tonic digestiv, se poate consuma o cană cu infuzie de cimbru după masă.
Previne cariile
Timolul din cimbru ajută la prevenirea cariilor şi la anihilarea bacteriilor patogene din cavitatea bucală. Este bine de ştiut că timolul este şi unul dintre ingredientele unor apele de gură, soluţii antiseptice care ajută la lupta împotriva plăcii dentare. Pentru aceste beneficii se poate face gargară cu o infuzie de cimbru (5 g de plantă uscată la 100 ml apă).
Vezi şi: Cele mai bune remedii în caz de balonare
Tratează rănile
Graţie calităţilor antiseptice şi antifungice, cimbrul poate fi folosit şi pentru diverse probleme cutanate sau pentru tratarea rănilor minore. În plus, planta are şi o uşoară acţiune antiinflamatoare, ceea ce poate ajuta în scăderea durerilor sau umflăturilor. Pentru aceste beneficii, se pun pe zonele afectate comprese cu infuzie de cimbru (5 g de plantă lăsată la infuzat în 100 ml de apă fiartă, după care se filtrează).
Vezi şi: Plante care curăţă plămânii şi te ajută să respiri mai bine
Alte beneficii ale plantei
- Tinctura de cimbru poate avea rezultate şi în ceea ce priveşte calmarea musculaturii după un efort fizic intens sau în stările febrile.
- Cimbrul poate proteja creierul de boala Alzheimer. „Cimbrul conține apigenină, un flavonoid cunoscut pentru menținerea funcțiilor creierului”, explică Christelle Lassort, naturopat şi terapeut în medicină alternativă.
- Infuzia de cimbru poate îmbunătăţi starea persoanelor cu anxietate. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Precauţii şi contraindicaţii
Se recomandă ca remediile cu cimbru să nu fie luate de copiii cu vârsta mai mică de 12 ani. Deoarece conţine vitamina K, cimbrul este contraindicat pesrsoanelor care urmează tratament anticoagulant. De asemenea, nu se recomandă administrarea remediilor cu cimbru femeilor însărcinate, celor care alăptează şi persoanelor care suferă de hipertensiune.
INFO
Cimbrul uscat poate fi păstrat la temperatura camerei până la 2 ani, însă după 1 an îşi pierde calităţile aromatice.
INFO
Este recomandat ca tratamentele naturiste cu remedii din cimbru să nu se facă pe o perioadă mai mare de 3 săptămâni.