Ceaiuri care menţin sănătatea pancreasului

1 ceai verde shutterstock 22723006 jpg jpeg

Pe lângă menţinerea unei greutăţi normale, respectarea unui plan alimentar echilibrat şi exerciţiile fizice moderate, infuziile de plante pot fi de un real folos pentru cei care vor să îşi protejeze pancreasul.

Organ cu rol de glandă, pancreasul joacă un rol important în digestie şi, totodată, are şi funcţie endocrină, secretând insulina, hormon esenţial supravieţuirii. Printre bolile frecvente alte pancreasului, se numără pancreatita. Aceasta reprezintă inflamarea ţesutului pancreatic. Forma acută a bolii se manifestă prin dureri abdominale puternice, fiind nevoie de prezentarea de urgenţă la medic. Alterarea funcţiilor pancreasului duce la apariţia insuficienţei pancreatice. Se poate ajunge la o astfel de stare după o pancreatită cronică pusă pe seama excesului de alcool pe durate îndelungate.

Gălbenelele au proprietăţi antiinflamatoare

Cunoscute de secole ca plante vindecătoare, gălbenelele au proprietăţi calmante, antivirale şi antiinflamatoare şi efecte benefice asupra sistemului digestiv. Ceaiul de gălbenele este recomandat celor care suferă de pancreatită. Adaugă 1 linguriţă de gălbenele uscate în 250 ml de apă caldă, lasă la infuzat 10 minute, apoi strecoară. Bea 1-2 căni pe zi!

Rădăcină de lemn-dulce stimulează funcţiile pancreasului

Această plantă reprezintă un medicament natural pentru sănătatea stomacului şi a intestinelor. Ceaiul de rădăcină de lemn-dulce este considerat un remediu excelent pentru diferite afecţiuni ale pancreasului. Are proprietăţi antiinflamatoare, care reduc simptomele bolilor pancreatice. Remediul susţine digestia, ajută sistemul imunitar şi are proprietăţi antioxidante. Pentru prepararea ceaiului, pune o jumătate de linguriţă de plantă în 250 ml de apă, las-o la fiert 5-10 minute, apoi strecoară. Sunt recomandate 2-3 căni pe zi.

Coada-calului, plantă antidiabetică

Planta la regenerarea pancreasului şi este renumită şi pentru acţiunea antidiabetică. În plus, coada-calului este şi un bun adjuvant în bolile sistemului urinar, fiind utilă şi la  eliminarea pietrelor la rinichi. Pentru uz intern poţi folosi 2 linguriţe de plantă la 200 ml de apă. Sunt recomandate 2-3 căni de ceai pe zi, înaintea meselor principale. Femeile însărcinate şi cele care alăptează trebuie să consulte un medic înainte de a începe un astfel de tratament.

Oregano, medicament natural în problemele pancreatice

Popular atât în bucătărie, cât şi în fitoterapie, oregano aduce multe beneficii organismului datorită antioxidanţii naturali pe care îi conţine. Are proprietăţi care pot face faţă complicaţiilor apărute în caz de diabet şi ajută la scăderea nivelului amilazei pancreatice. Se recomandă 4-6 linguri de frunze proaspete de oregano la 2 căni de apă. Se taie frunzele mărunt şi se opăresc 5-10 minute. Ceaiul se ia de pe foc şi se mai lasă la infuzat încă 5 minute. Bea 1-2 căni pe zi sau în funcţie de recomandările medicului.

Cum ajută usturoiul

Nu doar că îmbunătăţeşte funcţia pancreasului, dar usturoiul scade şi cantitatea de zahăr din sânge. La 1 cană de ceai de 200 ml este recomandat 1 căţel de usturoi şi 1 linguriţă de miere, pentru un gust plăcut. După ce apa a dat în fiert, adaugă usturoiul mărunţit cubuleţe. Lasă-l la fiert, la foc mic, 20 de minute şi la infuzat încă 10 minute. Adaugă mierea când s-a mai răcit. Pe lângă infuzie, este recomandat să adăugi şi în mâncare 1/2 căţei de usturoi uşor zdrobiţi, pentru că are proprietăţi antioxidante puternice, previne infecţiile şi tratează paraziţii intestinali.

4 măsuri preventive care ajută la tratarea pancreatitei

  • Evită pe cât posibil consumul de alcool
  • Consumă lichide din belşug, precum: supe şi apă naturală
  • Adoptă o dietă cu conţinut sărac de carbohidraţi: redu alimentele prăjite şi bogate în grăsimi.   
  • Consumă alimente care conţin acizi graşi Omega-3, precum: somon, sardine, avocado.

Bine de ştiut !

Femeile însărcinate, cele care alăptează şi persoanele care suferă de alte afecţiuni trebuie să ceară sfatul medicului înainte să consume aceste ceaiuri.