Plantele de leac ale Mariei Treben. Ce recomanda pentru digestie, insomnie şi răni

image

Renumita botanistă și autoare Maria Treben avea câte un leac pentru fiecare problemă, inclusiv pentru insomnie și indigestie. Iată câteva dintre cele mai bune remedii ale sale.

De origine austriacă, Maria Treben (1907-1991) a fost considerată o specialistă în domeniul medicinii alternative. În anul 1947, ca urmare a unei boli care i-a pus viața în pericol, a început să cerceteze fitoterapia. A studiat în Austria și Germania, devenind cunoscută pentru recomandarea folosirii bitterului suedez („ierburile suedeze”), un amestec de plante cu proprietăți digestive, tonice, laxative, depurative și antiinfecțioase. În cartea sa, „Sănătate din Farmacia Domnului”, descoperim o colecție de leacuri pentru insomnie, mătreață, indigestie, diferite răni și arsuri.

Ceaiul de ciuboțica-cucului, leac contra insomniei

Cunoscută și sub denumirile de cizma-cucuiului sau talpa-gâștei, ciuboțica-cucului este o plantă recomandată, printre altele, pentru combaterea insomniei. Ceaiul relaxează, induce somnul și ameliorează tulburările nervoase. În plus, calmează durerile de cap. Într-un vas, amesteci 50 g ciuboțica-cucului, 25 g flori de levănțică, 10 g sunătoare, 15 g extract de con de hamei și 5 g rădăcină de valeriană. La 200 ml de apă clocotită, adaugi 1 linguriță din acest amestec și lași la infuzat 3 minute. Ceaiul îl consumi cald, cu înghițituri mici, înainte de culcare. Pentru un gust mai bun, poți să adaugi o linguriță de miere.

Siropul de păpădie îmbunătățește digestia

Păpădia este recunoscută pentru că reduce aciditatea stomacului, îmbunătățește digestia și crește pofta de mâncare. Aceasta poate fi consumată sub formă de sirop, pe care îl prepari astfel: după ce le-ai cules, pui florile de păpădie (4 mâini) într-un litru de apă rece. Pui apa să fiarbă la foc mic, până când clocotește și lași să stea peste noapte. A doua zi, scurgi conținutul, iar florile le storci bine, cu ambele mâini. Sucul rezultat îl amesteci cu 1vkilogram de zahăr nerafinat, la care adaugi o jumătate de lămâie tăiată felii. Pui oala (fără capac) pe aragaz și lași să fiarbă, la foc mic, până când rezultă un sirop vâscos. Torni siropul în sticle sau în borcane sterlizate, pe care le sigilezi. Adaugi câte 1/2 linguri de sirop în ceai sau într-un pahar cu apă.  

Uleiul de sunătoare tratează rănile

Cu efect calmant, antiinflamator și cicatrizant, uleiul de sunătoare poate fi utilizat la îngrijirea rănilor deschise, la vindecarea hematoamelor, tenului aspru și arsurilor solare. Acesta își menține puterea curativă timp de 2 ani și poate fi pregătit astfel: pui într-o sticluță câteva flori de sunătoare și le acoperi cu ulei de măsline. Închizi bine sticla și o lași câteva săptămâni în soare sau la căldură. Când uleiul devine roșu, îl filtrezi și îl pui într-o sticlă de culoare închisă. Pentru arsurile solare, Maria Treben recomandă înlocuirea uleiului de măsline cu cel de in.

Vezi şi: Ce calităţi impresionante au leacurile cu hrean. Iată ce poţi trata cu ele!

Infuzia de coada-calului combate mătreața

Coada-calului este o plantă cu multiple beneficii în tratarea problemelor de sănătate. Se recomandă inclusiv pentru menținerea sănătății scalpului, la combaterea mătreții și în prevenirea căderii părului. Maria Treben recomandă pentru uz extern infuzia de coada-calului înaltă, care crește în câmpiile mlăștinoase și pe pășunile alpine. Aceasta se prepară astfel: adaugi 1 linguriță (cu vârf) de coada-calului la 1 litru de apă opărită, lași la infuzat 5-10 minute. Cu această infuzie te speli zilnic pe cap, iar la final te masezi cu ulei de măsline de calitate.