Studiu: Condimentul care ajută creierul și te protejează de declin mental

Un condiment popular crește producția de celule stem neuronale cu până la 80% scrie publicația engleză Express.

1 turmeric jpg jpeg

Turmericul are puternic efect antioxidant. Foto: Shutterstock

O serie de studii desfășurate independent în mai multe centre de cercetare din lume au obținut rezultate similare când au analizat legătura dintre comsumul unui condiment popular și sănătatea creierului. Aceștia au observat că un consum crescut de turmeric protejează creierul și are efecte pozitive vizibile. Potrivit unui studiu raport, publicat în ScienceDirect, curcumina din turmeric a fost studiată în relație cu boala Alzheimer deoarece specialiștii au observat că este un antioxidant puternic cu o structură moleculară aparte, care țintește exact procesele inflamatorii implicate în crearea structurilor de amiloid care deteriorează creierul pacienților diagnosticați cu boala.

Rezultatle studiului au fost încurajatoare, efectele benefice ale adiministrării curcuminei la bolnavii cu Alzheimer fiind încurajatoare, deoarece a redus simptomele de declin cognitive la pacienți, mai ales în cazul celor aflați la debutul bolii.

Dar studiul cu rezultatele cele mai suprinzătoare, citat de publicația Express a arătat că antioxidantul curcumină crește numărul de celule stem din creier și neuroplasticitatea, compensând deteriorarea produsă de îmbătrânire, dar și de boală.

Creierul suferă o deteriorare treptată pe măsură ce îmbătrânește, parțial din cauza unui deficit în producția de celule stem, dar și din proceselor inflamatorii. Un studiu spaniol, citat de Express a dovedit că efectul antiinflamator al curcuminei din turmeric îmunătățește fiuncțiile cognitive, dar la acesta se adaugă și fpatul că în turmeric există și compusul bioactiv ar-turmerona, care poate conferi și protecție împotriva neurodegenerării prin creșterea numărului de celule stem cerebrale.

Celulele stem neuronale (NSC), care se găsesc în creier și măduva spinării, sunt celule speciale care se pot diferenția în diferite tipuri de celule în sistemul nervos central, cum ar fi neuronii.

Neuronii sunt critici pentru gândire, deoarece ei transmit mesaje către diferite regiuni ale creierului și ale sistemului nervos. Deoarece stimularea procesului de generare de noi neuroni prin neurogeneză, pare să fie un potențial tratament pentru boli neurogenerative, turmericul poate fi o soluție la îndemână.

Citește și Cancer: Jumătate din decese produse de 3 cauze banale