Iată cum calmezi durerile articulare fără medicamente!

Durerile articulare însoţesc diverse boli reumatismale sau articulare. Pentru a le calma, încearcă să ţii cont şi de aceste sfaturi înainte de a te repezi la medicamente!

image

Foto: Shutterstock

Fă mișcare și consumă mai multe fibre

Practică exerciții fizice ușoare precum mersul pe jos și înotul. Exercițiul fizic regulat este asociat cu scăderea intensității durerii articulare, fiindcă întărește mușchii care susțin articulațiile și, mai mult decât atât, stimulează producția de endofirine (substanțe produse de sistemul nervos central cu efect analgezic), astfel ameliorând durerea.

Pe lângă mișcarea regulată, consumul ridicat de fibre poate contribui la calmarea durerii de articulații, susțin cercetătorii. Acest lucru se explică prin faptul că fibrele susțin sănătatea sistemului digestiv și previn tulburări precum disbioza intestinală, cauzată de dezechilibrul microbiotei intestinale. Dezechilibrul microbian al florei intestinale este asociat cu un risc crescut de probleme și inflamații ale întregului organism, printre care și inflamarea articulațiilor, informează arthritis-health.com.

Aplicarea de comprese calde sau reci poate fi de ajutor

Aplicarea de comprese calde pe zona dureroasă poate calma durerea, prin creșterea fluxului de sânge către mușchii inflamați.

Poți aplica pe zona dureroasă:

-o cârpă curată peste care emani aer cald folosind foehn-ul

-o sticlă cu apă caldă

-comprese calde

De asemenea, poți alege să faci o baie caldă pentru a ameliora durerea. Dacă, totuși, durerea continuă să-ți creeze disconfort, poți încerca și varianta în care aplici comprese reci pe zonele dureroase. Unii specialiștii susțin că aplicarea de comprese reci pe articulația afectată poate reduce inflamația și ameliora durerea. Dacă, însă, durerea persistă și îți afectează activitățile de zi cu zi, nu aștepta și apelează la ajutorul medicului specialist reumatolog.

Vezi şi: Începi să îmbătrâneşti dacă observi aceste modificări

Profită de efectele antiinflamatoare ale turmericului

Turmericul este o plantă care face parte din aceeași familie cu ghimbirul. Foarte popular în țări precum India, turmericul are efecte antiinflamatoare, este bogat în antioxidanți, reduce durerile musculare și pe cele menstruale, îmbunătățește digestia, susține sănătatea dentară și este folosit, de asemenea, pentru creșterea imunității și ameliorarea stărilor de greață, potrivit artfultea.com.  Poți încerca să consumi pudră de turmeric (o găsești la farmacie sau la magazinele cu produse naturiste), adăugată în diferite preparate precum sosuri, ceaiuri sau smoothie-uri. De asemenea, poți încerca să bei ceai de turmeric, maximum 2-3 căni pe zi. Atenție, însă! Preparatele pe bază de turmeric sunt contraindicate gravidelor (pot declanșa travaliul prematur). De altfel, turmericul poate produce dureri de stomac dacă este consumat în exces și poate interfera cu unele medicamente.

Vezi şi: Te dor genunchii? Află ce îţi recomandă medicul!

Alte moduri prin care poți calma durerea

Dr. Adriana Gurgui, medic rezident reumatolog, spune că normalizarea greutății corporale, activitatea fizică regulată, dar și repausul articular pot fi de ajutor în gestionarea durerii. De asemenea, specialista recomandă activitățiile aerobice sub indicație medicală, evitarea sedentarismului, kinetoterapie, fizioterapie, folosirea de orteze, precum și alte măsuri de protejare a articulației. Eventual se poate adapta încălțămintea în funcție de necesitățile pacientului.

de Anca-Teodora Popa