Ce se întâmplă dacă mănânci miere cu scorţişoară. Beneficii pe care nu le ştiai

image

Atât mierea, cât şi scorţişoara au beneficii dovedite. O combinare a acestora creşte puterea terapeutică şi poate avea efect protector în diverse probleme de sănătate.

Prin combinarea mierii şi a scorţişoarei, se obţine un remediu cu un conţinut important de antioxidanţi, pe care ambele le conţin. Antioxidanţii sunt compuşi care protejează de radicalii liberi, prevenind deteriorarea celulelor corpului şi prevenind afecţiuni precum cancerul sau bolile de inimă.

Este însă foarte important ce miere şi ce scorţişoară să alegi. Există două tipuri principale de scorţişoară: Ceylon şi Cassia. Ceylon, care este considerată „adevărata scorţişoară”, este originar din Sri Lanka şi din unele părţi din India. Este mai greu de găsit şi este mai scumpă faţă de Cassia sau scorţişoara chinezească, sortimentul întâlnit cel mai des în magazine şi care, consumată în cantităţi mari (peste 1 linguriţă pe zi), poate avea toxicitate hepatică. Aşadar, pentru beneficii terapeutice, alege Ceylon.  

În ceea ce priveşte mierea, alege sursele de încredere, de la producători autorizaţi; evită mierea apoasă şi moale, care nu este naturală.

Reduce colesterolul şi oferă protecţie faţă de bolile de inimă

Atât mierea, cât şi scorţişoara pot scădea riscul de a dezvolta boli de inimă. S-a demonstrat că mierea reduce nivelul de colesterol rău cu 6%, pe cel al trigliceridelor cu 11% și poate mări nivelul de colesterol bun. La rândul ei, scorţişoara poate scădea nivelul colesterolului total. Şi cum colesterolul crescut este asociat cu probabilitatea de a dezvolta boli de inimă, consumul de miere şi scorţişoară poate avea efect protector contra acestora.

Remediu contra diabetului

S-a dovedit că scorţişoara este un leac benefic pentru cei cu diabet, precum şi pentru prevenirea acestei boli. Unele studii au arătat că scorţişoara poate scădea nivelul zahărului în sânge la persoanele cu diabet. Mai exact, ajută la creşterea sensibilităţii la insulină. Mierea are, de asemenea, unele beneficii potențiale pentru persoanele cu diabet. Studiile au arătat că mierea afectează nivelul zahărului din sânge mai puțin decât zahărul. Totodată, poate reduce nivelul colesterolului rău şi al trigliceridelor la persoanele cu diabet. Totuşi, pentru că este sursă de carbohidraţi, mierea trebuie consumată cu moderaţie de cei cu diabet.

Vezi şi: Remedii adjuvante în diabetul de tip 2. Ce îi poate ajuta pe bolnavi

Leac cu efect calmant

Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Copenhaga a arătat că pacienţii cu artrită care au luat înainte de micul-dejun miere cu scorţişoară au avut o ameliorare a durerilor care însoţesc această boală. După o săptămână de la administrarea acesui remediu, 73 din cei 200 de pacienţi au scăpat de durere. După o lună în care au luat miere cu scorţişoară, pacienții care anterior nu puteau să meargă şi să se miște au fost capabili să facă aceste acţiuni fără durere.

Adjuvant în infecţiile urinare

Cercetările au arătat că un amestec de miere și scorțișoară poate distruge germenii din vezică. În cazul în care ai o infecție a vezicii urinare, un amestec de miere și scorțișoară poate fi de ajutor.

Un studiu a arătat că mierea cu scorţişoară a ameliorat durerea, anorexia şi constipaţia la pacientele cu cancer de sân.

Cum se prepară

Ai nevoie de 1 cană cu apă caldă, 1 lingură de miere naturală şi 1 linguriţă de scorţişoară Ceylon. Adaugă scorţişoara în apă şi lasă 30 de minute, cât să se răcească. Apoi adaugi mierea, amesteci şi consumi dimineaţa, pe stomacul gol.

Sfatul medicului

Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, doctor în științe medicale 

Despre miere știm că are principal glucide și proteine (mai puțin lipide) și, în cantități mult mai mici, vitamina B1, B2, B3, B6, B9, C, fosfor (dintre minerale, acesta se găsește în cantitățile cele mai mari), calciu, magneziu, sodiu, fosfor.

Au fost studiate diferite efecte benefice ale mierii precum cele antibacteriene, antivirale, antifungice, antioxidante, antiinflamatorii, antidiabetice, anticanceroase, antihipertensive, antiaritmice sau în vindecarea rănilor.

Scorțișoara este un condiment studiat pentru efectul antibacterian, antiinflamator, cu potențiale beneficii în dismenoree (dureri asociate menstruației), artrită, boala Alzheimer sau diabet zaharat. În ceea ce privește diabetul, scorțișoara conține antioxidanți care au potențial de a proteja împotriva prediabetului. Cât despre controlul valorilor glucozei din sânge, se pare că, ar avea un efect de scădere asupra acestora. Deși este recunoscută ca fiind „sigură pentru consum” , să nu o privim ca pe un medicament care tratează diabetul, cât mai degrabă ca pe o terapie complementară.

Deși luate separat, atât mierea cât și scorțișoara ar putea avea efecte benefice asupra stării de sănătate, nu există nici o dovadă științifică a beneficiului asupra organismului a acestei combinații.