Trucuri pentru a recunoaşte mierea falsificată

1 miere jpg jpeg

Îţi place mierea, dar nu eşti convins dacă e autentică sau contrafăcută? Există câteva teste pe care le poţi face chiar la tine în bucătărie. E bine să încerci măcar două sau trei dintre ele, pentru a fi sigur de rezultat.

Testul degetului

Pune 1 picătură de miere pe degetul mare şi uită-te dacă rămâne la fel sau dacă se împrăştie. În cazul în care picătura rămâne în aceeaşi formă, înseamnă că mierea este pură.

Testul apei

Umple 1 pahar cu apă şi pune 1 linguriţă de miere în el, fără să amesteci. Priveşte cu atenţie mierea: dacă s-a depus la fundul paharului şi o poţi vedea clar, este miere adevărată. Dacă se dizolvă imediat ce ai pus-o în apă, este falsificată.

Testul băţului de chibrit

Ia un băţ de chibrit uscat şi înmoaie-l în miere. Aprinde apoi băţul de cutie, cum ai face în mod obişnuit. Dacă băţul se aprinde şi arde, cuprinzând inclusiv mierea, aceasta este pură. Dacă băţul nu se aprinde, este pentru că mierea e falsificată (una dintre substanţele folosite în mierea contrafăcută este un hidratant).

Testul pâinii

Întinde 1 lingură de miere pe 1 felie de pâine şi las-o câteva minute. Dacă mierea intră în pâine şi o înmoaie, este falsificată.

Testul cristalizării

Mierea produsă de albine conţine anumite enzime care ajută la eliminarea apei din compoziţia ei. Rezultatul acestui proces e că mierea naturală tinde să se cristalizeze şi să se îngroaşe pe măsură ce trece timpul. Dacă observi că, deşi ai consumat aproape toată mierea dintr-un borcan, cea rămasă este perfect limpede, cel mai probabil e falsificată.