Ce calităţi medicinale au seminţele de cânepă
Cânepa sau Cannabis sativa este o plantă erbacee care poate fi prelucrată în fibre, ceară, combustibil, rășină sau materiale textile. În alimentație, de la ea se folosesc semințele și uleiul esențial, benefice pentru organism.
Semințele de cânepă reprezintă cea mai importantă parte a plantei. Cu toate că sunt înrudite cu canabisul, ele sunt recomandate pentru consum, deoarece oferă unele avantaje pentru organism. Pot fi consumate ca atare, întregi sau fără coajă, sub formă de lapte, ulei sau pe post de supliment nutritiv. Semințele se încadrează în categoria oleaginoaselor și au un gust similiar cu cel al semințelor de pin sau de floarea-soarelui.
Valoare nutritivă
Semințele de cânepă conțin numeroase substanțe nutritive. De exemplu, 100 g de semințe au: 553 kcal, 31.5 g proteine, 48.7 lipide, 8.7 carbohidrați, 4 g fibre, 8 mg fier, 700 mg magneziu, 7.6 mg mangan, 1.6 mg cupru, 9.9 mg zinc, 1.2 mg vitamina B1. Pe lângă toate acestea, semințele de cânepă au în componență și potasiu, calciu, vitaminele A şi B9 și acizi grași.
Citeşte şi: Cele mai sănătoase seminţe
Risc redus de boli de inimă
Pentru a-ți proteja inima și întregul sistem cardiovascular, este important să îi furnizezi organismului suficiente grăsimi sănătoase. Semințele de cânepă sunt deosebit de bogate în aceste grăsimi, inclusiv în acizi grași Omega-3 și Omega-6. Ambii acizi sunt apreciați pentru că reduc nivelul de colesterol rău (LDL) și tensiunea. Ca să reduci riscul de probleme cardiace, adaugă mai des în salate câte 1/2 lingurițe de semințe de cânepă.
Ameliorează constipația
Semințele întregi de cânepă sunt surse importante de fibre solubile și insolubile. Fibrele insolubile ajută la procesul de digestie, iar cele solubile acționează ca un prebiotic și hrănesc bacteriile bune care trăiesc în intestine. În combinație, fibrele solubile și cele insolubile din semințele de cânepă vor ajuta sistemul digestiv să funcționeze fără probleme. De asemenea, cu ajutorul lor vei preveni precum constipație, ulcerul sau hemoroizii.
Uleiul combate simptomele sindromului premenstrual
Bogat în acid gamma-linoleic (GLA), uleiul de cânepă reduce simptomele sindromului premenstrual - balonare, simptomele depresive, iritațiile și, în special, durerile de sâni. De asemenea, uleiul de cânepă poate fi folosit și în perioada menopauzei. Îl poți găsi în magazinele de specialitate (cu produse naturiste) sau în farmacii.
Pentru o piele mai sănătoasă
Acizii grași Omega-3 și Omega-6 din uleiul de cânepă ajută la ameliorarea eczemelor. Mai exact previne uscarea pielii și mâncărimile. În astfel de situații, specialiștii recomandă înlocuirea uleiurilor din alimentație cu uleiul de cânepă. Acest lucru reprezintă o modalitate sigură de a reduce și iritațiile. Indiferent dacă îl consumi ca atare sau în diverse preparate, recomandat este să aport maximum 1-2 linguri pe zi.
Susține sănătatea creierului
Dacă vei consuma regulat semințe de cânepă, îți vei îmbunătăți sănătatea cerebrală. Cânepa are în compoziție mai mulți acizi grași care se găsesc și în creierul uman. De aceea, un cosum regulat de semințe sau ulei te poate ajuta să îți îmbunătățești memoria și să previi boli precum Parkinson sau Alzheimer. De asemenea, este dovedit că semințele pot îmbunătăți starea de spirit.
Contraindicații!
În general, semințele de cânepă sunt sănătoase, însă trebuie să le consumi cu măsură. O singură porție, 2 linguri de semințe, are 166 de kcal!