Hemoroizii: de la simptome la tratament

1 hemoroizi jpg jpeg

Prezent─â ├«n egal─â m─âsur─â la femei ┼či la b─ârba┼úi, boala hemoroidal─â impune anumite modific─âri ├«n stilul de via┼ú─â. ├Än func┼úie de stadiul ┼či de evolu┼úia hemoroizilor, medicul prescrie tratamentul potrivit.

Hemoroizii sunt vene dilatate localizate ├«n peretele rectului ┼či anusului, fiind asem─ân─âtori unor pernu┼úe vasculare (s─âcule┼úi plini cu s├ónge). Dilatarea anormal─â, la fel ca ├«n cazul varicelor de la picioare, face ca aceste vene s─â devin─â pronun┼úate sau s─â s├óngereze ├«n momentul trecerii materiilor fecale.

Hemoroizii pot fi: interni (se afl─â ├«n interiorul rectului), externi (├«n afar─â, ├«n apropiere de orificiul anal), mic┼čti sau prolaba┼úi (ies ├«n afar─â odat─â cu defeca┼úia).

Favorizaţi de constipaţie

Cauza determinant─â a apari┼úiei hemoroizilor o reprezint─â sc─âderea rezisten┼úei peretelui venos, de obicei mo┼čtenit─â genetic, care duce la dilatarea venelor sub ac┼úiunea unor factori favorizan┼úi. Printre ace┼čti factori, se num─âr─â: constipa┼úia cronic─â sau tranzitul intestinal alterat, sedentarismul, obezitatea, sarcina (sunt frecven┼úi ├«n ultimul trimestru), hidratarea deficitar─â, dieta s─ârac─â ├«n fibre, consumul de alcool ┼či de alimente picante.

Produc sângerări

Adesea, boala hemoroidal─â are ca simptom principal s├óngerarea. De obicei, s├óngele este ro┼ču aprins, amestec├óndu-se cu scaunul din toalet─â. Boala hemoroidal─â este ├«nso┼úit─â ┼či de dureri sau disconfort ├«n timpul defeca┼úiei sau dup─â perioade lungi de stat pe scaun. Durerea apare mai des ├«n cazul hemoroizilor externi, ├«n special dup─â un episod de constipa┼úie sau de efort fizic intens. De asemenea, pot s─â apar─â senza┼úia de m├ónc─ârime ┼či inflama┼úia local─â.

Cum se pune diagnosticul

Persoanele cu simptome ale bolii hemoroidale trebuie s─â mearg─â la o consulta┼úie la un specialist proctolog. ÔÇ×Din p─âcate, mare parte din pacien┼úi apeleaz─â la produse farmaceutice f─âr─â a avea un diagnostic clar oferit de medicul chirurg-proctolog. Din aceast─â cauz─â pot ├«nt├órzia tratamentul pentru o boal─â mult mai grav─â, cum ar fi cancerul de colon, afec┼úiune ce se prezint─â la prima vedere cu simptomatologie similar─â bolii hemoridaleÔÇť, afirm─â dr. Gabriel Andrei, medic specialist chirurgie general─â.

Se recomand─â tu┼čeul rectal (examen digital care presupune verificarea complet─â a canalului anal ┼či a rectului inferior) urmat de anuscopie (examinare cu ajutorul unui tub numit anuscop, care permite observarea mucoasei ┼či a modific─ârilor). Pentru excluderea altor cauze ale s├ónger─ârilor anale, medicul poate recomanda ┼či rectosigmoidoscopia (metod─â prin care se examineaz─â pere┼úii rectului ┼či ai p─âr┼úii joase a colonului) sau colonoscopia (examinarea ├«ntregului colon). Aceste procedee exclud eventuale leziuni patologice mai grave care cauzeaz─â s├óngerare, cum ar fi cancerul de colon sau polipii.

 Sfaturi pentru a ameliora boala hemoroidală

  • Evit─â constipa┼úia ┼či consum─â alimente cu con┼úinut mare de fibre (fructe, legume, cereale integrale);
  • Aplic─â tratamente locale (creme ┼či supozitoare care con┼úin hidrocortizon);
  • P─âstreaz─â curat─â zona anal─â. Nu folosi h├órtie igienic─â, ci ┼červe┼úele umede speciale;
  • Pune comprese reci.

 SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Gabriel Andrei

medic specialist chirurgie general─â, Laurus Medical, Bucure┼čti

Op┼úiunile de tratament pentru boala hemoroidal─â sunt multiple. Acestea pot fi chirurgicale sau non-chirurgicale. Diferitele tratamente non-chirurgicale includ ligaturarea cu benzi de cauciuc, coagularea ├«n infraro┼ču, scleroterapia, crioterapia ┼či, mai nou, terapia cu laser. Toate acestea pot fi efectuate ca proceduri care nu necesit─â spitalizare, iar perioada de recuperare postinterven┼úie este una lipsit─â de inconvenientele chirurgiei clasice.

Tratamentul cu laser este o procedur─â minim-invaziv─â care folose┼čte energia laserului pentru a trata boala hemoroidal─â. Acesta nu necesit─â nicio form─â de t─âiere a ┼úesuturilor respective sau puncte de sutur─â chirurgical─â, fiind unul dintre cele mai eficiente tratamente minim-invazive. ├Än timpul tratamentului, fibra laser este introdus─â ├«n pachetul  hemoroidal sub anestezie local─â, iar energia emis─â de aceasta determin─â ├«nchiderea aportului sangvin, cu mic┼čorarea ulterioar─â a hemoroizilor.

Beneficiile tratamentului ambulatoriu pentru hemoroizi sunt reprezentate de durerea minim─â postinterven┼úie, durata scurt─â a acesteia, lipsa spitaliz─ârii, lipsa s├óngerarii anale ├«n timpul ┼či dup─â interven┼úie, recuperarea mai rapid─â a pacientului ┼či riscul minim de apari┼úie al complica┼úiilor.