Hemoroizii: de la simptome la tratament

1 hemoroizi jpg jpeg

Prezentă în egală măsură la femei şi la bărbaţi, boala hemoroidală impune anumite modificări în stilul de viaţă. În funcţie de stadiul şi de evoluţia hemoroizilor, medicul prescrie tratamentul potrivit.

Hemoroizii sunt vene dilatate localizate în peretele rectului şi anusului, fiind asemănători unor pernuţe vasculare (săculeţi plini cu sânge). Dilatarea anormală, la fel ca în cazul varicelor de la picioare, face ca aceste vene să devină pronunţate sau să sângereze în momentul trecerii materiilor fecale.

Hemoroizii pot fi: interni (se află în interiorul rectului), externi (în afară, în apropiere de orificiul anal), micşti sau prolabaţi (ies în afară odată cu defecaţia).

Favorizaţi de constipaţie

Cauza determinantă a apariţiei hemoroizilor o reprezintă scăderea rezistenţei peretelui venos, de obicei moştenită genetic, care duce la dilatarea venelor sub acţiunea unor factori favorizanţi. Printre aceşti factori, se numără: constipaţia cronică sau tranzitul intestinal alterat, sedentarismul, obezitatea, sarcina (sunt frecvenţi în ultimul trimestru), hidratarea deficitară, dieta săracă în fibre, consumul de alcool şi de alimente picante.

Produc sângerări

Adesea, boala hemoroidală are ca simptom principal sângerarea. De obicei, sângele este roşu aprins, amestecându-se cu scaunul din toaletă. Boala hemoroidală este însoţită şi de dureri sau disconfort în timpul defecaţiei sau după perioade lungi de stat pe scaun. Durerea apare mai des în cazul hemoroizilor externi, în special după un episod de constipaţie sau de efort fizic intens. De asemenea, pot să apară senzaţia de mâncărime şi inflamaţia locală.

Cum se pune diagnosticul

Persoanele cu simptome ale bolii hemoroidale trebuie să meargă la o consultaţie la un specialist proctolog. „Din păcate, mare parte din pacienţi apelează la produse farmaceutice fără a avea un diagnostic clar oferit de medicul chirurg-proctolog. Din această cauză pot întârzia tratamentul pentru o boală mult mai gravă, cum ar fi cancerul de colon, afecţiune ce se prezintă la prima vedere cu simptomatologie similară bolii hemoridale“, afirmă dr. Gabriel Andrei, medic specialist chirurgie generală.

Se recomandă tuşeul rectal (examen digital care presupune verificarea completă a canalului anal şi a rectului inferior) urmat de anuscopie (examinare cu ajutorul unui tub numit anuscop, care permite observarea mucoasei şi a modificărilor). Pentru excluderea altor cauze ale sângerărilor anale, medicul poate recomanda şi rectosigmoidoscopia (metodă prin care se examinează pereţii rectului şi ai părţii joase a colonului) sau colonoscopia (examinarea întregului colon). Aceste procedee exclud eventuale leziuni patologice mai grave care cauzează sângerare, cum ar fi cancerul de colon sau polipii.

 Sfaturi pentru a ameliora boala hemoroidală

  • Evită constipaţia şi consumă alimente cu conţinut mare de fibre (fructe, legume, cereale integrale);
  • Aplică tratamente locale (creme şi supozitoare care conţin hidrocortizon);
  • Păstrează curată zona anală. Nu folosi hârtie igienică, ci şerveţele umede speciale;
  • Pune comprese reci.

 SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Gabriel Andrei

medic specialist chirurgie generală, Laurus Medical, Bucureşti

Opţiunile de tratament pentru boala hemoroidală sunt multiple. Acestea pot fi chirurgicale sau non-chirurgicale. Diferitele tratamente non-chirurgicale includ ligaturarea cu benzi de cauciuc, coagularea în infraroşu, scleroterapia, crioterapia şi, mai nou, terapia cu laser. Toate acestea pot fi efectuate ca proceduri care nu necesită spitalizare, iar perioada de recuperare postintervenţie este una lipsită de inconvenientele chirurgiei clasice.

Tratamentul cu laser este o procedură minim-invazivă care foloseşte energia laserului pentru a trata boala hemoroidală. Acesta nu necesită nicio formă de tăiere a ţesuturilor respective sau puncte de sutură chirurgicală, fiind unul dintre cele mai eficiente tratamente minim-invazive. În timpul tratamentului, fibra laser este introdusă în pachetul  hemoroidal sub anestezie locală, iar energia emisă de aceasta determină închiderea aportului sangvin, cu micşorarea ulterioară a hemoroizilor.

Beneficiile tratamentului ambulatoriu pentru hemoroizi sunt reprezentate de durerea minimă postintervenţie, durata scurtă a acesteia, lipsa spitalizării, lipsa sângerarii anale în timpul şi după intervenţie, recuperarea mai rapidă a pacientului şi riscul minim de apariţie al complicaţiilor.