Castanul s─âlbatic amelioreaz─â circula┼úia venoas─â ┼či hemoroizii. Cum se administreaz─â

1 castan salbatic jpg jpeg

Dac─â ai probleme precum picioare grele, varice sau hemoroizi, po┼úi ├«ncerca remediile pe baz─â de castane s─âlbatice. Leacurile din aceast─â plant─â sunt apreciate ├«n insuficien┼úa venoas─â ┼či ├«n fragilitatea capilar─â.

Castanul comestibil (Castanea sativa) este preparat mai ales copt sau sub form─â de piure, av├ónd propriet─â┼úi remineralizante. ├Än fitoterapie, se folose┼čte castanul s─âlbatic (Aesculus hippocastanum), sub form─â de tinctur─â, extract, capsule, gel sau decoct. Nu consuma castane s─âlbatice ├«n stare crud─â, pentru c─â prezint─â o anume toxicitate. Sub form─â de diverse remedii, castanul s─âlbatic are propriet─â┼úi tonic venoase, antiinflamatoare, descongestionante, antihemoragice, antiedematoase.

Ameliorează insuficienţa venoasă 

Edemele sau umflarea picioarelor, varicele, crampele sau ulcera┼úiile la nivelul membrelor inferioare sunt simptome ale insuficien┼úei venoase, afec┼úiune care necesit─â tratament, ├«ntruc├ót are diverse complica┼úii. Este important s─â urmezi terapia recomandat─â de medic. ├Än completarea tratamentului, po┼úi ├«ncerca ┼či remediile pe baz─â de castan s─âlbatic, care pot aduce ameliorare ├«n aceast─â problem─â de s─ân─âtate gra┼úie unui compus, escina, cu efecte antiinflamatoare, vasoconstrictoare ┼či vasoprotectoare. Eficien┼úa castanului s─âlbatic ├«n tratarea insuficien┼úei venoase a fost recunoscut─â de unele autorit─â┼úi sanitare, inclusiv de Comisia German─â E ┼či Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii.

Pentru tratarea insuficien┼úei venoase ┼či a problemelor circulatorii se poate administra 1 capsul─â de castan s─âbatic, 3 ori pe zi, ├«ntre mese, ├«ntr-o cur─â de 2-3 luni.

În varice, se poate aplica pe zonele afectate un unguent obţinut dintr-o lingură de tinctură de castane amestecată cu 2 linguri de lanolină.

Antiinflamator natural

Inflama┼úia din organism poate duce la acumularea excesiv─â de ap─â ├«n ┼úesuturi (reten┼úie de ap─â, edeme). Escina din castanul s─âlbatic a dovedit propriet─â┼úi antiinflamatoare. ├Än cadrul studiilor, s-a observat c─â acest compus scade inflama┼úia asociat─â edemelor, amelior├ónd senza┼úia de picioare grele. ├Än plus, unguentul care con┼úine castan s─âlbatic poate aduce ├«mbun─ât─â┼úire ├«n caz de inflama┼úie ap─ârut─â dup─â traume ┼či interven┼úii chirurgicale.

Indicat în hemoroizi

Dilata┼úii ale venelor de la nivelul canalului anal, hemoroizii produc disconfort, durere ┼či s├ónger─âri rectale. Propriet─â┼úile antiinflamatoare ale castanului aduc  alinare ├«n aceast─â problem─â. Desigur, este nevoie ┼či de schimbarea stilului de via┼ú─â, de o alimenta┼úie bogat─â ├«n fibre (legume, fructe), de mi┼čcare zilnic─â ┼či de consum suficient de ap─â (2 litri pe zi). Adjuvant ├«n hemoroizi este extractul din muguri de castan s─âlbatic, util pentru sus┼úinerea s─ân─ât─â┼úii venelor ┼či a capilarelor. Se pot lua c├óte 4 ÔÇô 6 ml, diluate ├«n pu┼úin─â ap─â de 2 ori pe zi, ├«nainte de mese. (1 ml echivaleaz─â cu aproape 25 de pic─âturi). Tratamentul se poate ┼úine 1 ÔÇô 3 luni.

De asemenea, se poate aplica local alifie de castane obţinută dintr-o lingură de tinctură de castane amestecată cu osânză de porc.

Scade durerile reumatice

Pentru a reduce durerile reumatice, zdrobe┼čte 35 de castane culese recent ├«ntr-un borcan, peste care torni alcool. Las─â la macerat 20 de zile, strecoar─â, iar cu lichidul r─âmas maseaz─â zonele dureroase. Tot ├«n caz de reumatism, po┼úi ├«ncerca urm─âtorul remediu: fierbe 6 m├óini de castane ├«n 6 litri de ap─â, p├ón─â ce lichidul scade la jum─âtate. Strecoar─â, iar cu leacul ob┼úinut faci sp─âl─âturi pe zonele dureroase.

Contraindicaţii

Remediile cu castan s─âlbatic sunt contraindicate gravidelor, femeilor care al─âpteaz─â sau celor cu v├órsta mai mic─â de 18 ani. Este bine de ┼čtiut c─â remediile din castanul s─âlbatic pot reac┼úiona cu anumite medicamente precum anticoagulantele, insulina, antidiabeticele orale ┼či antiinflamatoarele nesteroidiene.

Cite┼čte ┼či: Scap─â de venele varicoase ├«n mod naturist!