Castanul sălbatic ameliorează circulaţia venoasă şi hemoroizii. Cum se administrează

1 castan salbatic jpg jpeg

Dacă ai probleme precum picioare grele, varice sau hemoroizi, poţi încerca remediile pe bază de castane sălbatice. Leacurile din această plantă sunt apreciate în insuficienţa venoasă şi în fragilitatea capilară.

Castanul comestibil (Castanea sativa) este preparat mai ales copt sau sub formă de piure, având proprietăţi remineralizante. În fitoterapie, se foloseşte castanul sălbatic (Aesculus hippocastanum), sub formă de tinctură, extract, capsule, gel sau decoct. Nu consuma castane sălbatice în stare crudă, pentru că prezintă o anume toxicitate. Sub formă de diverse remedii, castanul sălbatic are proprietăţi tonic venoase, antiinflamatoare, descongestionante, antihemoragice, antiedematoase.

Ameliorează insuficienţa venoasă 

Edemele sau umflarea picioarelor, varicele, crampele sau ulceraţiile la nivelul membrelor inferioare sunt simptome ale insuficienţei venoase, afecţiune care necesită tratament, întrucât are diverse complicaţii. Este important să urmezi terapia recomandată de medic. În completarea tratamentului, poţi încerca şi remediile pe bază de castan sălbatic, care pot aduce ameliorare în această problemă de sănătate graţie unui compus, escina, cu efecte antiinflamatoare, vasoconstrictoare şi vasoprotectoare. Eficienţa castanului sălbatic în tratarea insuficienţei venoase a fost recunoscută de unele autorităţi sanitare, inclusiv de Comisia Germană E şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Pentru tratarea insuficienţei venoase şi a problemelor circulatorii se poate administra 1 capsulă de castan săbatic, 3 ori pe zi, între mese, într-o cură de 2-3 luni.

În varice, se poate aplica pe zonele afectate un unguent obţinut dintr-o lingură de tinctură de castane amestecată cu 2 linguri de lanolină.

Antiinflamator natural

Inflamaţia din organism poate duce la acumularea excesivă de apă în ţesuturi (retenţie de apă, edeme). Escina din castanul sălbatic a dovedit proprietăţi antiinflamatoare. În cadrul studiilor, s-a observat că acest compus scade inflamaţia asociată edemelor, ameliorând senzaţia de picioare grele. În plus, unguentul care conţine castan sălbatic poate aduce îmbunătăţire în caz de inflamaţie apărută după traume şi intervenţii chirurgicale.

Indicat în hemoroizi

Dilataţii ale venelor de la nivelul canalului anal, hemoroizii produc disconfort, durere şi sângerări rectale. Proprietăţile antiinflamatoare ale castanului aduc  alinare în această problemă. Desigur, este nevoie şi de schimbarea stilului de viaţă, de o alimentaţie bogată în fibre (legume, fructe), de mişcare zilnică şi de consum suficient de apă (2 litri pe zi). Adjuvant în hemoroizi este extractul din muguri de castan sălbatic, util pentru susţinerea sănătăţii venelor şi a capilarelor. Se pot lua câte 4 – 6 ml, diluate în puţină apă de 2 ori pe zi, înainte de mese. (1 ml echivalează cu aproape 25 de picături). Tratamentul se poate ţine 1 – 3 luni.

De asemenea, se poate aplica local alifie de castane obţinută dintr-o lingură de tinctură de castane amestecată cu osânză de porc.

Scade durerile reumatice

Pentru a reduce durerile reumatice, zdrobeşte 35 de castane culese recent într-un borcan, peste care torni alcool. Lasă la macerat 20 de zile, strecoară, iar cu lichidul rămas masează zonele dureroase. Tot în caz de reumatism, poţi încerca următorul remediu: fierbe 6 mâini de castane în 6 litri de apă, până ce lichidul scade la jumătate. Strecoară, iar cu leacul obţinut faci spălături pe zonele dureroase.

Contraindicaţii

Remediile cu castan sălbatic sunt contraindicate gravidelor, femeilor care alăptează sau celor cu vârsta mai mică de 18 ani. Este bine de ştiut că remediile din castanul sălbatic pot reacţiona cu anumite medicamente precum anticoagulantele, insulina, antidiabeticele orale şi antiinflamatoarele nesteroidiene.

Citeşte şi: Scapă de venele varicoase în mod naturist!