Ce rişti dacă nu tratezi varicele. Sfatul medicului

Cunoscute şi ca boală varicoasă, varicele sunt vinişoare albăstrii, proeminente sau nu, vizibile de regulă la nivelul gambei şi coapselor.

varice jpg

Printre factorii implicaţi în apariţia varicelor se numără ereditatea, statul în picioare, obezitatea, sarcina sau menopauza. Sunt prezente mai ales pe picioare şi se prezintă sub forma unor vinişoare mici, violacee, vizibile prin piele, sau pot fi ceva mai evidente, luând aspectul unei pânze de păianjen. În formele grave, au aspect de vene proeminente şi contorsionate. Deşi pare să fie mai degrabă o neplăcere a vârstelor înaintate, ele pot fi vizibile şi la femeile tinere.

Vezi şi: Remedii naturale contra varicelor

Printre semnele bolii varicoase se numără durerile difuze la nivelul gambei, senzaţia de „picioare grele” sau „picioare obosite” şi umflarea gleznelor.

Ideal este să mergi la medic atunci când observi primele semne ale varicelor. Daca boala este detectată timpuriu, solutia salvatoare ar putea fi ciorapii speciali. Cu cât ignori problema, cu atât se agravează.

Vezi şi: Medicii trag un semnal de alarma: ”Nu neglijati varicele pentru ca pot fi letale”

Iată ce complicaţii pot da!

Dr. Ştefan Tucă, medic de chirurgie generală şi chirurgie laparoscopică explică pe pagina sa de Facebook care sunt complicațiile varicelor:

“Fără un tratament adecvat, venele varicoase pot progresa în severitate și amploare și pot apărea complicații, cum ar fi sângerare, modificări ale pigmentării pielii, tromboză venoasă și ulcerație venoasă.

Deși în unele cazuri varicele sunt în principal o preocupare cosmetică; în alte cazuri pot cauza durere, disconfort, umflare și mâncărime și pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții lor.

- Sângerare, mai ales când venele varicoase sunt mari, traumatizate sau situate peste proeminențe osoase.

- Tromboza venoasă superficială (caracterizată prin apariția unor vene dure, dureroase).

- Tromboză venoasă profundă.

- Modificări ale pigmentării pielii.

- Ulcerația pielii (apare la 3–6% dintre persoanele cu vene varicoase).

- Depresie cauzată de modificările cosmetice ale pielii.

- Scăderea calității vieții.”