Soluţii pentru a scăpa de mătreaţă. Remedii simple, dar de efect

Una dintre cele mai frecvente probleme ale părului este mătreaţa.  Pentru a scăpa de ea, poţi conta şi pe câteva leacuri naturale, care și-au dovedit eficiența până acum.

image

Formă a dermatitei seboreice, mătreața se caracterizează prin descuamarea pielii capului şi prin mâncărimi locale. Această problemă inestetică are cauze diferite, printre care: folosirea produselor cosmetice nepotrivite, prezenţa unei ciuperci,  anumite tratamente medicale, expunerea prelungită la stres, dereglările hormonale, dar și igiena necorespunzătoare a scalpului. Mătreața cauzează exfolieri ale scalpului, afectând stima de sine, de aceea, este foarte important să iei măsuri încă de la primele semne.

1. Ulei de arbore de ceai

Mătreața severă poate fi atenuată cu ulei de arbore de ceai, care are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare. Acest tip de ulei este eficient şi în dermatita seboreică, afecțiune care se manifestă prin apariția de scuame cu aspect albicios. Adaugă 10 picături de ulei de arbore de ceai în șamponul pe care îl folosești și spală-te la două zile pe cap, până când observi îmbunătăţiri. De obicei, după 1-2 săptămâni, se vor observa rezultatele. Un alt truc este să amesteci câteva picături de ulei de arbore de ceai cu ulei de cocos și să masezi scalpul înainte de șamponare. Uleiul de cocos hidratează scalpul și previne uscăciunea, care poate agrava mătreața.

Vezi şi: Iată ce trebuie să faci dacă ți-a căzut părul din cauza COVID-19

2. Aloe vera

Când este aplicată pe scalp, aloe vera te protejează de mătreața abundentă, deoarece această plantă are proprietăți antibacteriene și antifungice. Ai nevoie de 2 lingurițe cu gel de aloe vera și de 1 linguriță cu ulei de cocos. Amestecă ingredientele până când se formează o pastă și aplică masca pe scalp. Lasă să acționeze 10-20 de minute, apoi spală părul pentru a îndepărta produsul. Repetă această procedură de 2 până la 3 ori pe săptămână.

3. Oțet de mere

Aciditatea oțetului de mere stimulează combaterea celulelor moarte ale pielii de pe scalp, echilibrează pH-ul și reduce dezvoltarea ciupercilor, iar astfel combate mătreața. Tot ce trebuie să faci este să adaugi 1-2 linguri cu oțet de mere în șampon și să te speli pe cap. O altă modalitate este să combini oțetul cu ulei de arbore de ceai și să pulverizezi direct pe scalp. Folosește oțetul de mere cu precauție, mai ales dacă ai scalpul sensibil. Pentru început, poți testa o mică parte a scalpului.

4. Aspirină

Acest medicament poate fi util inclusiv în acneea severă. Aspirina conține acid salicilic, un ingredient de bază și în multe șampoane antimătreață. Un remediu eficient pentru combaterea mătreții este să zdrobești 2 aspirine și să adaugi pulberea obţinită în șamponul pe care îl folosești în mod obișnuit.

Fii atent și la alimentație!   

În perioada tratamentului, este bine să ai grijă şi la alimentaţie. Modificările dietetice previn infecțiile fungice și îmbunătățesc microbiomul intestinal, ceea ce ajută la combaterea mătreții. Printre alimentele pe care este bine să le reduci din dietă se află: pâinea și pastele albe, produsele cu gluten, biscuiții, carnea roșie, prăjelile, alimentele și băuturile dulci, vinetele, ardeii și roșiile.