VIDEO: Nu te poţi concentra? Iată ce te ajută!
Tuturor ni se întâmplă în unele zile sau într-un anumit moment al zilei, cum ar fi cel de după masă, să ne simţim cu capul în nori şi să nu reuşim să rezolvăm sarcinile de serviciu sau să nu putem învăţa pentru examen.
De cele mai multe ori, de vină pentru puterea scăzută de concentrare sunt oboseala şi suprasolicitarea. Creierul are nevoie de minimum şapte ore de somn pentru a funcţiona la capacitate normală. Dacă acumuleză oboseală, rişti să nu mai poţi duce la îndeplinire nici cele mai simple sarcini. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să te concentrezi:
Scapă de frustrări
Faptul că nu reuşeşti să te concentrezi te poate determina să te simţi frustrat, să te enervezi şi renunţi la ceea ce ai de făcut crezând că nu ai puterea să continui. Nu te declara învins! Aşa cum atleţii îşi forţează limitele reuşind să treacă peste punctul maxim de epuizare, la fel ar trebui să te încurajezi să depăşeşti frustrarea pe care ţi-a creat-o lipsa de concentrare.
Continuă să te concentrezi asupra lucrurilor pe care trebuie să le îndeplineşti, chiar dacă te simţi lipsit de putere. În acest mod vei căpăta şi anduranţă la eforturi intelectuale.
Stabileşte-ţi priorităţile
Dacă te vei gândi în acelaşi timp la toate lucrurile pe care le ai de făcut, cu siguranţă că te vei simţi copleşit de ele. Încearcă să stabileşti care sunt sarcinile ce trebuie rezolvate imediat şi care sunt cele care pot fi amânate. Altfel, te vei gândi la toate, înspăimântat, şi nu te vei putea concentra pe niciuna.
Poţi chiar să le notezi în agendă, alocând şi un timp anume pentru ele. Astfel, nu va mai trebui să-ţi foloseşti creierul ca „reminder” şi nu-l vei suprasolicita. De exemplu, propune-ţi să soluţionezi dosarul X în termen de o oră sau să înveţi trei cursuri într-un interval de două ore.
Repetă în minte că această perioadă este alocată numai pentru sarcina respectivă şi nu te mai gândi la celelalte pe care trebuie să le duci la îndeplinire.
Întocmeşte un plan
Este foarte uşor ca gândurile să-ţi zboare la alte lucruri dacă nu-ţi stabileşti exact ceea ce trebuie să faci. Pentru aceasta, ar trebui să stabileşti un plan „de bătaie” pentru ceea ce ai de făcut. De exemplu, dacă ai de rezolvat un dosar, pune mai întâi hârtile în ordine, contactează apoi persoanele de la care ai nevoie de acte/informaţii şi, în final, pune cap la cap toate datele.
Dacă ai de învăţat pentru un examen, propune-ţi să citeşti mai întâi manualul şi să schematizezi informaţia din el, apoi citeşte cursurile şi extrage ceea ce consideri important. La final, reciteşte toate informaţiile.
Ia pauze
Dacă nu faci pauze, rişti să îţi pierzi concentrarea şi aşa greu dobândită. Şi ochii, şi creierul au nevoie de o pauză din când în când, aşa că atunci când simţi că ai obosit, detaşează-te puţin de sarcinile pe care le ai.
Ar fi indicat să schimbi mediul în care stai. Ridică-te de la birou sau de la masa de lucru şi fă o plimbare, de preferat la aer. Oxigenul te va ajuta ulterior să te concentrezi.