Nu vă certaţi în faţa copilului!

1 2 jpg jpeg

Unii autori din domeniu au clasificat vina ca fiind un sentiment „parazit”, adică în spatele ei se află un sentiment de profundă tristeţe. Acest sentiment e de multe ori exagerat în familia de origine.

A greşi înseamnă pentru copil să nu mai fie iubit ceea ce presupune implicit că nu mai e dorit de mama sau de tata.

Cultivarea sentimentului de vinovăţie este o greşeală frecventă a părinţilor şi are repercusiuni asupra dezvoltării sănătoase a afectelor copilului.

O vină de multe ori întâlnită e cea resimţită de copil atunci când părinţii săi se ceartă sau se despart.

Copilul resimte în lumea sa imaginea că mama sau tata a plecat din cauza lui. Nimeni nu-i explică ceea ce se petrece astfel încât, în absenţa unei explicaţii logice, copilul îşi creează propriul scenariu în care rolul său e esenţial şi central.

Scenariul său are multă imaginaţie şi este resimţit în lumea imaginară.

Din acel moment pot decide că ei sunt responsabili pentru ce s-a petrecut şi se vor pedepsi. Ce putem face noi, ca adulţi responsabili?

În primul rând este bine să scoatem copilul în afara problemei cuplului. Asta presupune să nu-l facem părtaş la discuţii, scene, să nu ne confesăm copilului, sau să vorbim denigrator despre soţ/soţie în prezenţa copilului.

El trebuie să fie convins că ce se întâmplă între mami şi tati, nu se întâmplă din vina lui şi nu are nici o legătură cu existenţa sa pe această lume.

Copilul trebuie să crească cu certitudinea că mami şi tati îl iubesc şi că vor rămâne în continuare părinţii lui chiar dacă nu mai constituie o familie.