Mă înşală! Ce să fac?

1 2 jpg jpeg

Cunoşti, desigur, gustul amar al suspiciunii. Cauţi dovezi de infidelitate prin mapa lui, prin agenda de telefon, la colegele de serviciu. Când începi să simţi „ceva”, aşa este! Nu exagera, însă! În orice relaţie se poate întâmpla ca unul să înşele, la un moment dat.

Bănuieli întemeiate sau exagerări?

Cel mai simplu este să nu cazi în extrema geloziei nefondate. Aşa că nu ezita să pui întrebări, să obţii clarificări, chiar dacă atitudinea ta poate deranja. Altfel, bănuielile te vor roade încet şi sigur. În general, un asemenea subiect delicat trebuie deschis când partenerii nu au ajuns într-un conflict ireconciliabil.

La mânie aţi putea fi tentaţi să spuneţi vorbe grele: „Nu m-ai iubit niciodată!“ sau „E mai bine să ne despărţim!“. Regretele de a doua zi nu aduc liniştea. Cel mai bine este să faci apel la sentimente, evitând acuzaţiile.

Când apare minciuna?

Multe persoane care au avut o aventură extraconjugală preferă să nu clarifice lucrurile cu partenerul înşelat, pentru că le este teamă de consecinţe. O mărturisire sinceră ar putea duce direct la un divorţ, ori nu asta este ceea ce doresc.

Cei mai mulţi parteneri preferă să mintă o vreme nu numai pentru a proteja sentimentele celuilalt, ci şi în speranţa că nimeni nu va afla nimic. Oricum, în final, adevărul va ajunge la suprafaţă şi vor începe neînţelegerile. Minciunile nu fac decât să-i îndepărteze pe parteneri.

Leacuri pentru cuplul în suferinţă

Puteţi să vă daţi un răgaz de gândire, dar nu lăsaţi situaţia nerezolvată prea mult timp. Orice conflict iscat din infidelitate nu trebuie perceput ca o luptă cu victime şi învingători, pentru că, de multe ori, vina se împarte la doi.

Cu toate acestea, psihologul Lena Rusti avertizează că „cel rănit poate primi atenţia şi remuşcările "infidelului"“. Dacă lucrurile se repetă, este mai bine să accepţi ideea despărţirii pentru a nu te confrunta la nesfârşit cu dezamăgirea şi cu resentimentele.

Tot răul, spre bine

Iertarea implică sinceritate şi comunicare pentru a ajunge la o decizie comună, care să fie respectată. Partenerii se implică astfel şi învaţă din greşelile trecute. În cel mai rău caz este posibil să nu poată ajunge la nicio înţelegere şi aleg să se despartă. Iar dacă a ierta pare imposibil pentru partenerul înşelat, iată câteva întrebări la care ar trebui să-şi răspundă, înainte de a lua hotărâri majore:

-Ce ne-a legat la început? -N-am fost oare niciodată tentat(ă) să fac un pas „greşit”? -Cum am fost în relaţia de cuplu în ultimul an? -Cum am comunicat? Am fost deschis(ă)? -N-am minţit niciodată? -Când am ascuns ori am minţit, de ce am făcut-o?

Faţa nevăzută a infidelităţii

Cei care mărturisesc înainte de „a fi prinşi“ au cele mai mari şanse să fie iertaţi. Sinceritatea este o garanţie a bunelor intenţii de a rămâne în cuplu şi de a nu mai repeta greşeala. Pentru parteneri nu va fi foarte dificil să descopere împreună motivele care au dus la infidelitate, să rezolve problemele de cuplu cât mai repede.

De obicei, ajung aici din pricina frustrărilor care s-au adunat din lipsa comunicării. Multe aventuri apar când cei doi s-au îndepărtat unul de celălalt şi au început să caute afecţiunea în afara relaţiei de cuplu. Cazurile cele mai lipsite de speranţă sunt acelea în care unul dintre parteneri înşală doar pentru a obţine confirmări ale „calităţilor“ sale.

Doctor Click! vă sfătuieşte

În mod paradoxal, uneori o aventură salvează cuplul. Cel care a înşelat îşi dă seama că a greşit şi că nu-şi doreşte să ajungă la despărţire, că îşi iubeşte partenerul, iar cel înşelat realizează că s-a îndepărtat de celălalt şi că, dacă nu face nicio schimbare, va pierde totul.

Când se trece peste momentul critic fără a se rezolva problemele, sau se face un efort superficial, sunt puţine şanse ca acest cuplu să-şi rezolve problemele. Totuşi, există parteneri care rămân zeci de ani împreună, din frica de a începe o viaţă pe cont propriu.