Familia ne influenţează puternic viitorul

1 2 jpg jpeg

În familia de origine, învăţăm moduri de rezolvare a unor probleme, de gestionare a conflictelor sau de petrecere a timpului liber. Facem de multe ori alegeri în funcţie de ce am învăţat să apreciem în familie.

Două treimi dintre copiii cu probleme sau tulburări emoţionale de tipul anxietăţii au cel puţin un părinte cu o problemă sau tulburare de anxietate sau depresie.

Cum se explică acest fapt? O problemă de anxietate este determinată atât de caracteristicile biologice ale copilului, cum ar fi temperamentul, cât şi de vulnerabilitatea dobândită de copil din interacţiunile cu părinţii şi adulţii.

În consecinţă, noi dobândim dificultăţile noastre emoţionale şi din interacţiunea din familie. Un alt exemplu de influenţă a familiei asupra noastră sunt fricile sau fobiile.

Copilul se naşte cu câteva frici: frica de străini, frica de apă şi frica de întuneric. Toate celelalte frici (de înălţime, insecte, respingere sau singurătate) sunt rezultatul învăţării din interacţiunea cu părinţii sau bunicii noştri.

Familia, prin calităţile şi vulnerabilităţile membrilor săi reprezintă un context de învăţare pentru noi. Uneori, învăţăm lucruri sănătoase, cum ar fi să practicăm diverse sporturi ca formă de relaxare, alteori învăţăm să folosim în mod nesănătos critica drept formă de rezolvare a unui conflict.