Familia ne influenţează puternic viitorul

1 2 jpg jpeg

În familia de origine, învăţăm moduri de rezolvare a unor probleme, de gestionare a conflictelor sau de petrecere a timpului liber. Facem de multe ori alegeri în funcţie de ce am învăţat să apreciem în familie.

Două treimi dintre copiii cu probleme sau tulburări emoţionale de tipul anxietăţii au cel puţin un părinte cu o problemă sau tulburare de anxietate sau depresie.

Cum se explic─â acest fapt? O problem─â de anxietate este determinat─â at├ót de caracteristicile biologice ale copilului, cum ar fi temperamentul, c├ót ┼či de vulnerabilitatea dob├óndit─â de copil din interac┼úiunile cu p─ârin┼úii ┼či adul┼úii.

├Än consecin┼ú─â, noi dob├óndim dificult─â┼úile noastre emo┼úionale ┼či din interac┼úiunea din familie. Un alt exemplu de influen┼ú─â a familiei asupra noastr─â sunt fricile sau fobiile.

Copilul se na┼čte cu c├óteva frici: frica de str─âini, frica de ap─â ┼či frica de ├«ntuneric. Toate celelalte frici (de ├«n─âl┼úime, insecte, respingere sau singur─âtate) sunt rezultatul ├«nv─â┼ú─ârii din interac┼úiunea cu p─ârin┼úii sau bunicii no┼čtri.

Familia, prin calit─â┼úile ┼či vulnerabilit─â┼úile membrilor s─âi reprezint─â un context de ├«nv─â┼úare pentru noi. Uneori, ├«nv─â┼ú─âm lucruri s─ân─âtoase, cum ar fi s─â practic─âm diverse sporturi ca form─â de relaxare, alteori ├«nv─â┼ú─âm s─â folosim ├«n mod nes─ân─âtos critica drept form─â de rezolvare a unui conflict.