De ce îşi aleg bărbaţii soţii mult mai tinere?
Ce îi determină pe oameni să îşi aleagă astfel de parteneri de cuplu? Diferenţa de vârstă este un handicap sau o resursă?
Există cercetări care afirmă că bărbaţii îşi caută femei mai tinere decât ei pentru a prelungi durata de viaţă a speciei umane. Cu toate acestea, numărul de căsătorii realizate între femei şi bărbaţi mai tineri a crescut.
Diferenţele de gusturi muzicale, prieteni, îmbrăcăminte există în general între oameni şi nu sunt semnificative pentru astfel de cupluri. Mai degrabă diferenţele culturale dintre parteneri sunt mult mai greu de depăşit decât diferenţa de vârstă.
În plus, odată cu trecerea anilor, diferenţele de vârstă sunt percepute diferit: o diferenţă între 20 de ani şi 35 poate părea semnificativă, dar atunci când aceasta ajunge să fie 50 şi 65, diferenţele se atenuează.Când unul dintre parteneri este cu 20 de ani mai tânăr decât celălalt, ar trebui să fie atenţi la interesul privind diverse activităţi.
Dacă nu se încheie un compromis, se poate ajunge la un fel de viaţă socială care nu îi mulţumeşte pe niciunul. Un alt aspect al acestei probleme se referă la atitudinea personală faţă de viaţă.
Toleranţa societăţii este mult mai mare pentru cuplurile în care bărbatul este mai în vârstă, decât în cazul cuplurilor în care femeia este mai în vârstă ca bărbatul. Diferenţa de viziune asupra activităţilor casnice poate sta la baza conflictelor în asemenea cupluri.
Pentru a reuşi să „vieţuieşti” într-un cuplu longeviv este foarte important să îţi alegi bine partenerul, să reuşeşti să tolerezi diferenţele, să comunici asertiv şi eficient, să fii un bun negociator al rolurilor în cuplu şi un bun mediator de conflicte.
Trebuie să existe un bun echilibru între a oferi şi a primi, între a coordona şi a te supune, între a iubi şi a fi iubit.