Cum treci peste episoadele de furie

1 2 jpg jpeg

Nedreptatea, lipsa consideraţiei şi a respectului, sentimentele de frustrare şi de decepţie, ameninţarea siguranţei afective, amintirea experienţelor traumatizante sunt doar câţiva dintre factorii care declanşează furia. Îţi arăţi sentimentele sau le reprimi?

Psihologii spun că este important să-ţiexprimi sentimentele. Tot ei spun că exprimarea furiei este indicată doar atât timp cât este justificată, nu depăşeşte limitele raţiunii şi nu îi răneşte pe ceilalţi.

Furia este un sentiment natural, dar, dintre toate emoţiile, este cel mai greu de controlat. Atunci când intensitatea ei nu este foarte mare, poate fi sănătoasă, căci te ajută să te automotivezi. În schimb, atunci când devine de necontrolat, ea reprezintă o sursă de probleme în relaţia cu cei din jur. Depinde doar de tine să înveţi să o controlezi.

Furia este un sentiment puternic, care distruge echilibrul interior, dar şi pe cel exterior, căci episoadele de furie sunt contagioase. Primul lucru de care trebuie să ţii cont atunci când te apucă furia este să te observi pe tine însuţi într-o manieră obiectivă şi să vezi dacă furia ta este îndreptăţită. Poate reacţia ta este nejustificată şi disproporţionată faţă de ce s-a întâmplat. Stai o secundă şi întreabă-te: „Oare este chiar aşa de

important?“.

La furie, arunci vorbe grele colegilor, prietenilor, partenerului de viaţă. Fără să vrei neapărat, poţi spune lucruri grave, unele chiar neadevărate, pe care să le regreţi în viitor. De aceea, detaşează-te pentru câteva minute de situaţia conflictuală. Ia o gură de aer, respiră adânc, ieşi din încăperea în care te afli.

După ce ai făcut o analiză scurtă a situaţiei şi ai realizat care este motivul furiei tale, cântăreşte cât de necesar este să exprimi pe moment ce te-a nemulţumit. De multe ori însă, e bine să laşi să se stingă focul furiei. Fie că abordezi subiectul pe loc sau mai târziu, încearcă să-ţi menţii calmul - noi episoade de furie nu aduc nicio îmbunătăţire. Te poţi folosi şi de umor, pentru a „dezamorsa“ eventualele stări încordate.

Dacă te-ai lăsat impulsionat de furie şi ai reacţionat prea dur, nu aştepta prea mult timp pentru a-ţi recunoaşte vina şi a cere scuze. Cei din jur vor aprecia acest lucru.

Efecte la nivel fizic...

Furia variază de la stări de enervare la ieşiri necontrolate şi, la nivel fizic, afectează mai ales sistemul cardiovascular şi pe cel digestiv. Un studiu realizat de cercetătorii de la Colegiul Smith din Massachusetts, Statele Unite, care a inclus 4.500 de subiecţi, arată că persoanele care se enervează foarte des au un risc crescut de a suferi tulburări la nivelul căilor respiratorii. Pe de altă parte, neexprimarea furiei duce la apariţia depresiei, a hipertensiunii sau chiar a infarctului.

...şi psihic

Episoadele de furie nu trebuie catalogate neapărat ca afecţiuni psihice. Ele apar în special în momentele de tensiune, de stres. Însă, dacă accesele se repetă des şi au intensitate mare, furia nu trebuie ignorată şi trebuie căutat ajutor de specialitate.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Furia este o emoţie foarte puternică, care are o intensitate mare şi care îngustează conştiinţa. Aceste lucruri o fac să fie foarte greu de gestionat. Dacă furia vine din partea noastră, rămânem de cele mai multe ori cu regrete şi sentimente de vinovăţie intense. Simţim că pierdem controlul asupra vorbelor şi acţiunilor noastre.

Fără să ne dăm seama, furia o putem vărsa pe cele mai apropiate persoane, iar acest lucru poate duce la destabilizarea relaţiilor. În evitarea acestora putem încerca să ne gândim la acele lucruri care provoacă furie şi să încercăm să le verbalizăm. Aceste descărcări sunt pentru unii foarte greu de gestionat, dar pot fi mult mai slabe în intensitate dacă facem apel la gândire, pentru a depista ce anume a declanşat furia.

Click! de la cititori

Mă înfurii frecvent şi, la recomandarea unei prietene, am descoperit că, dacă ascult muzica mea preferată şi ies la aer timp de câteva minute, reuşesc să mă calmez şi să port apoi o discuţie normală.