Ce trebuie să ştii despre efectul placebo

1 2 jpg jpeg

Administrarea unui medicament fără valoare farmaceutică poate aduce o vindecare temporară la unele persoane. Din ce în ce mai mulţi medici internişti şi reumatologi din SUA prescriu pacienţilor reţete placebo. Cu toate acestea, aşa-zisa “vindecare în creier” naşte şi în prezent controverse. Pacienţii cu boli cronice în stadii incipiente au o mare şansă de a reacţiona la terapia prin placebo. În unele cazuri, cum ar fi curele de slăbire, placebo are rezultate pozitive. În alte situaţii, cum ar fi bolile în stadii acute sau urgenţele medicale chirurgicale, pacienţii nu răspund la efectul placebo. Reuşita placebo depinde în egală măsură de medic şi de pacient. Persoanele optimiste au o mai mare disponibilitate de a cere sfaturile doctorilor, deci pot răspunde mai bine la placebo decât persoanele depresive şi introvertite.

Efectul placebo ar putea fi genetic

Răspunsul pozitiv în urma administrării unor pastile fără valoare activă ar putea fi transmis genetic, aceasta este concluzia unui studiu suedez. O altă explicaţie oferită de oamenii de ştiinţă este faptul că pastila placebo ar produce la nivelul creierului o reacţie chimică prin care se eliberează dopamină, care ar funcţiona ca un fel de analgezic. Comprimatul placebo determină adoptarea din partea pacientului a unei atitudini de om sănătos, ceea ce duce, implicit, la relaxarea lui.

După administrarea medicamentului fără valoare farmacologică, poate avea loc o reacţie negativă la placebo, adică o deteriorare a stării de sănătate a pacientului. Acest fenomen poartă numele nocebo şi este la fel de important ca şi placebo în evaluarea clinică a medicamentelor.