Ce trebuie s─â ┼čtii despre efectul placebo

1 2 jpg jpeg

Administrarea unui medicament f─âr─â valoare farmaceutic─â poate aduce o vindecare temporar─â la unele persoane. Din ce ├«n ce mai mul┼úi medici interni┼čti ┼či reumatologi din SUA prescriu pacien┼úilor re┼úete placebo. Cu toate acestea, a┼ča-zisa ÔÇťvindecare ├«n creierÔÇŁ na┼čte ┼či ├«n prezent controverse. Pacien┼úii cu boli cronice ├«n stadii incipiente au o mare ┼čans─â de a reac┼úiona la terapia prin placebo. ├Än unele cazuri, cum ar fi curele de sl─âbire, placebo are rezultate pozitive. ├Än alte situa┼úii, cum ar fi bolile ├«n stadii acute sau urgen┼úele medicale chirurgicale, pacien┼úii nu r─âspund la efectul placebo. Reu┼čita placebo depinde ├«n egal─â m─âsur─â de medic ┼či de pacient. Persoanele optimiste au o mai mare disponibilitate de a cere sfaturile doctorilor, deci pot r─âspunde mai bine la placebo dec├ót persoanele depresive ┼či introvertite.

Efectul placebo ar putea fi genetic

R─âspunsul pozitiv ├«n urma administr─ârii unor pastile f─âr─â valoare activ─â ar putea fi transmis genetic, aceasta este concluzia unui studiu suedez. O alt─â explica┼úie oferit─â de oamenii de ┼čtiin┼ú─â este faptul c─â pastila placebo ar produce la nivelul creierului o reac┼úie chimic─â prin care se elibereaz─â dopamin─â, care ar func┼úiona ca un fel de analgezic. Comprimatul placebo determin─â adoptarea din partea pacientului a unei atitudini de om s─ân─âtos, ceea ce duce, implicit, la relaxarea lui.

Dup─â administrarea medicamentului f─âr─â valoare farmacologic─â, poate avea loc o reac┼úie negativ─â la placebo, adic─â o deteriorare a st─ârii de s─ân─âtate a pacientului. Acest fenomen poart─â numele nocebo ┼či este la fel de important ca ┼či placebo ├«n evaluarea clinic─â a medicamentelor.