Râsul, cel mai ieftin medicament. De ce e sănătos să râzi cât mai des
Este la-ndemâna oricui şi are o listă lungă de beneficii pentru trup şi minte. O porţie de râs nu numai că ne aduce starea de bine de care avem nevoie, dar ajută şi la calmarea durerilor şi la întărirea imunităţii.
E un exerciţiu fizic „intern“
Când râzi, sunt puşi în mişcare muşchii diafragmei, ai abdomenului, dar şi grupe musculare ale aparatului respirator şi ale umerilor. Când râd în hohote, oamenii inspiră adânc, ceea ce desfundă căile respiratorii şi favorizează aportul de oxigen în plămâni.
Reduce stresul
Râsul scade producţia hormonilor stresului – cortizolul şi adrenalina. În plus, râsul st ale stresului. Prin urmare, atunci când eşti într-o dispoziţie proastă, uită-te la o comedie bună...
Îmbunătăţeşte calitatea somnului
Râsul stimulează producţia de melatonină, hormonul eliberat de creier pentru un somn mai bun.
Alungă depresia
E un remediu bun contra tulburărilor afective sezoniere sau contra depresiilor. În special la persoanele în vârstă, râsul are acest efect minunat. Înlocuieşte gândurile negre cu o stare de bine, determinând stări mentale şi atitudini pozitive.
Stimulază sistemul imunitar
Dozele repetate de râs îţi întăresc sistemul imunitar, prin creşterea secreţiei anticorpilor naturali şi prin stimularea producţiei de limfocite. Şi, după cum ştii, un sistem imunitar mai puternic este cea mai bună pavăză contra multor boli.
Alină durerea
Cel mai bun calmant natural este râsul, potrivit unui studiu englezesc. Persoanele care râd, arată cercetările, pot suporta mai multă durere (cu 10 procente mai mult), în comparaţie cu cele care nu se amuză atât de des. Pentru că hohotele duc la eliberare endorfinelor în organism, inducând o stare de bine. În plus, râsul te distrage de la temeri şi te abate de la gândurile negative.
Ţine diabetul sub control
Un studiu japonez arată că o „partidă“ de râs, după o masă, scade nivelul zahărului în sânge la suferinzii de diabet de tip 2. Nu se ştie exact prin ce mecanism se produce acest lucru, dar se crede că râsul are un impact pozitiv şi direct asupra sistemului neuroendocrin, care monitorizează nivelul glicemiei. S-a mai observat că râsul îi ajută pe diabetici să evite complicaţiile care pot să apară la nivel microvascular.
Protejează inima
Inima este un muşchi care funcţionează mai bine cu ajutorul exerciţiilor. Când râzi, ţesutul care compune vasele de sânge ale inimii se dilată, iar fluxul sanguin se îmbunătăţeşte. Prin urmare, râsul combate ateroscleroza şi scade riscul atacului de cord. În plus, efectul său relaxant duce la scăderea tensiunii arteriale.
Te menţine tânăr
Dozele zilnice de râs te fac să arăţi şi să te simţi mai tânăr. Când zâmbeşti, sunt puşi „la lucru“ 15 muşchi ai feţei, ceea ce duce la creşterea fluxul sangvin.
10. Îţi dă energie
Când râzi, tragi aer în plâmâni, ceea ce creşte fluxul de oxigen în muşchi şi organe, iar asta înseamnă mai multă energie pe parcursul zilei.