Probleme în cuplu? 5 feluri în care le rezolvi
Probleme în cuplu? Dacă eşti de părere că un lucru valoros se repară, nu se aruncă, iată câteva idei despre cum poate fi salvată o relaţie care scârţâie.
Discutaţi punctual şi nu ţipaţi
Tu şi partenerul tău sunteţi o echipă, deci vă aflaţi de aceeaşi parte a baricadei. E imposibil să fiţi mereu de acord asupra oricărui lucru şi e normal ca uneori să vă enervaţi şi să fiţi în pericol de a ridica vocea. De asemenea, e normal ca uneori să vă deranjeze cum face partenerul anumite lucruri şi primul impuls să fie acela de a-l critica. Dacă vreţi să vă salvaţi relaţia, obişnuiţi-vă să comunicaţi clar ce doriţi, să ascultaţi atunci când partenerul vorbeşte şi să vă exprimaţi eventualul dezacord cu tact. Amintiţi-vă că vreţi să găsiţi împreună o soluţie, nu să câştigaţi un concurs de cine ţipă mai tare.
Nu împărtăşiţi problemele de cuplu tuturor
În viaţa unui cuplu, mai ales dacă relaţia se întinde deja pe mai mulţi ani, e normal să apară neînţelegeri. Fiecare dintre noi este unic şi vede lumea în felul lui şi, în plus, cu toţii evoluăm, deci e foarte probabil ca anumite opinii să ni se schimbe odată cu înaintarea în vârstă. Indiferent ce dificultăţi apar în relaţia voastră, e indicat să discutaţi deschis între voi şi să încercaţi rezolvarea situaţiei fără să implicaţi alte persoane, cum ar fi un membru al familiei sau un prieten. Până la urmă, relaţia este între voi doi, nu între voi, soacră şi colegul de bancă din liceu.
Aţi greşit? Recunoaşteţi! Vi s-a greşit? Iertaţi!
„Ţine-ţi partenerul mai aproape de inimă decât propria mândrie“, spun cei trecuţi prin viaţă. Când greşim, indiferent că am spus sau am făcut ceva prin care ne-am rănit partenerul, tuturor ne e greu să recunoaştem greşeala. De cealaltă parte, dacă noi suntem cei care ne simţim nedreptăţiţi, ne e greu uneori să îi iertăm pe cei care ne-au greşit. Specialiştii recomandă ca, dacă suntem într-o relaţie care ne aduce bucurie şi pe care vrem să o păstrăm, de comun acord, să ne cerem iertare atunci când ştim că ne-am făcut partenerul să sufere şi, de asemenea, să îl ascultăm şi să îi acordăm iertarea dacă ne cere acest lucru. Nimeni nu e perfect şi, de multe ori, îi rănim pe cei dragi nu pentru că am dorit să le facem rău, ci pentru că ne-am gândit mai mult la noi înşine decât la ce impact va avea acţiunea noastră asupra lor.
Petreceţi timp împreună, dar şi separat
Pe de o parte, e crucial pentru un cuplu de cursă lungă să rezoneze în anumite privinţe, să aibă pasiuni comune şi să îşi facă timp pentru ele. O relaţie nu va fi armonioasă dacă partenerii nu au momente doar ale lor. Aveţi un restaurant care vă place amândurora? Luaţi masa acolo o dată pe lună, la aniversarea relaţiei. Sunteţi fani ai muzicii rock? Mergeţi împreună la un concert când aveţi ocazia. Vă place să urcaţi pe munte? Programaţi o drumeţie doar pentru voi doi la intervale regulate. Scuze pentru a nu petrece timpul cu partenerul se găsesc mereu („cine stă cu copiii?“, „sunt obosit de la muncă“ etc.), dar relaţia este ca o casă: dacă nu vrei să cadă pe tine, trebuie să o întreţii. Pe de altă parte, e sănătos ca fiecare dintre voi să aibă şi activităţile sale separate de cuplu. Încurajaţi-vă reciproc să vă ocupaţi fiecare şi de hobby-urile personale şi de întreţinerea relaţiilor cu prietenii buni.
Nu uitaţi să vă declaraţi iubirea
Deşi la începutul relaţiei flururaşii zburau prin stomac şi v-aţi fi spus „te iubesc“ de 50 de ori pe zi, timpul a trecut şi vorbele calde au rămas undeva în urmă. Aproape orice relaţie de durată trece de la pasiune intensă la o iubire calmă şi stabilă, dovedită prin fapte, dar asta nu înseamnă că trebuie să eliminaţi expresiile afectuoase. Mărturisiţi-vă frecvent iubirea unul faţă de altul, faceţi-vă complimente şi adresaţi-vă cuvinte de laudă. Chiar dacă ştim şi vedem că partenerul este alături de noi, ne susţine şi ne face viaţa mai frumoasă, tuturor ne face bine să şi auzim că suntem iubiţi.
Citeşte mai multe despre problemele de cuplu şi cum se rezolvă:
Cuplu fericit: care sunt secretele unei vieţi împlinite în doi