Învaţă să te iubeşti!

1 iubire sine jpg jpeg

Ne preocupă evoluţia, ne dorim multe şi mult de la noi, dar şi de cei din jurul nostru. Nu avem viaţă perfectă, dar punem presiune pe noi pentru că vrem să obţinem cât mai mult din toate experienţele prin care trecem. Nu este deloc rău, dar în unele situaţii este mai bine să iei distanţa care îţi permite să vezi ce este cu adevărat important şi să te accepţi aşa cum eşti.

Nu te bloca în lucruri pe care nu le poţi schimba

În familia noastră şi în cercul nostru de prieteni, cu toţii avem putere de influenţa lucrurile în bine. Deci, dacă simţim că este nevoie de sfatul şi de implicarea noastră, este bine să acţionăm. Dar există şi situaţii în care suntem neputincioşi. Putem să ne simţim descurajaţi de faptul că am fi putut ajuta sau am fi putut opri ceva rău să se întâmple. Dar astfel de situaţii fac parte din viaţă şi trebuie să înveţi să trăieşti cu ele. În loc să le dai importanţă prea mare, gândeşte-te mai des la lucrurile care ţi-au reuşit, la proiectele de succes în care te-ai implicat, la oamenii pe care i-ai ajutat şi alături de care ai avut şi încă mai ai de învăţat.

Iubeşte-te ca să fii iubit!

Iubirea, în cuplu şi nu numai, îţi oferă cele mai mari recompense afective şi este o sursă de energie fără margini. Dar ca să poţi iubi autentic şi liber, trebuie mai întâi să fii împăcat cu tine, să ştii ce ai de oferit şi să fii conştient de plus valoarea pe care o adaugi prin prezenţa ta celor pe care alegi să-i ai în preajmă. Lipsa de încredere în propria persoană, complexele încarcă relaţiile cu sentimente negative precum gelozia, nesiguranţa, lipsa de apreciere, sentimentul că eşti devalorizat. De aceea, este importat să transformi într-o prioritate evoluţia ta personală, să te răsfeţi cu lucruri care îţi plac, să îţi descoperi punctele forte şi să le dezvolţi cât mai mult, iar pe cele slabe să le transformi în oportunităţi de dezvoltare personală. În acest fel vei putea să răspândeşi la modul cel mai natural, dragoste în jurul tău.

Nu poţi să placi tuturor

Eşti o persoană reală, care trăieşte şi greşeşte. Poţi dezamăgi, poţi supăra, poţi câştiga în egală măsură admiraţia şi aprecierea celoralţi. Dacă la baza acţiunilor tale sunt întotdeauna bune intenţii, atunci cei dragi îţi vor rămâne alături chiar şi atunci când eşti sub aşteptări.

Important este să ai propriul tău set de valori, să fii tot timpul în armonie cu principiile şi convingerile tale, să nu faci lucruri care în mod intenţionat să-i afecteze pe alţii şi să nu te îndepărtezi de tine însuţi. Nu există cineva care să placă tuturor, iar asta nu este un lucru rău, ci firesc într-o lume în care suntem diferiţi, avem preocupări şi interese diferite, valori şi surse de satisfacţie diferite.

Eliberează-te de trecut, dacă îţi stă în cale

Toţi avem o viziune despre viitor, pe care ne-o construim pentru a ne putea planifica acţiunile. Dar lucrurile nu se întâmplă întodeauna aşa cum le-am imaginat. Decizii pe care le credeai bune se pot dovedi complet neinspirate, contextele se pot schimba radical şi poţi experimenta eşecul fără să contribui prea mult, în mod activ la producerea lui. Toţi avem momente în care ne gândim „dacă făceam altă şcoală acum aş fi fost …”,  „dacă aş fi făcut copii mai devreme…”, „ dacă aş fi făcut mai mult sport …”, sau avem convingerea că puteam să ne scutim de situaţii traumatice precum divorţuri, relaţii toxice etc. Ceea ce trebuie să ştii este că din toate aceste lucruri ai avut de învăţat, că toate problemele te-au construit şi ţi-au oferit posibilitatea să te reorientezi, să te adaptezi, să te redescoperi pe tine cu mai multă putere şi mai multă experienţă de viaţă. Ţine cont de faptul că niciodată nu este prea târziu şi că trebuie doar să fii deschis pentru noi oportunităţi.