Iată ce este, de fapt, intuiţia! Ar trebui să te bazezi pe ea sau nu?

1 intuitie jpg jpeg

Pe măsură ce lumea devine tot mai complexă, ne e tot mai greu să luăm decizii. Şi atunci când trebuie să hotărâm ceva, cum este mai bine să facem – să analizăm bine situaţia înainte sau să acţionăm din prima, în funcţie de ce ne spune instinctul?

„Cred în intuiţie şi inspiraţie”, spunea Albert Einstein. „Imaginaţia e mai importantă decât cunoaşterea. Având în vedere limitarea cunoaşterii, imaginaţia cucereşte întreaga lume, stimulează progresul şi dă naştere evoluţiei. Singurul lucru valabil pe lumea asta este intuiţia!”, a conchis marele fizician. Dar ce este intuiţia? Nimic fantasmagoric, ne asigură chiar ştiinţa. Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au ajuns la concluzia că intuiţia este un proces psihologic în timpul căruia creierul foloseşte experienţe trecute şi informaţii din mediul înconjurător pentru a ne ajuta să ajungem la o concluzie, să luăm o decizie. Iar acea decizie se ia atât de repede, încât nu se înregistrează la nivel conştient.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că emoţia şi intuiţia au o prezenţă fizică în trupul nostru, mai exact în tractul gastrointestinal, care dispune de o reţea întreagă de neuroni şi este denumit „cel de-al doilea creier”. Este cunoscut ca sistemul nervos enteric şi conţine în jur de 100 de milioane de neuroni, adică un număr mai mare decât găsim în şira spinării şi sistemul nervos periferic, dar mai mic decât în creier. De aceea simţim că ni se face rău atunci când trebuie să luăm o decizie dificilă sau când ştim că am luat o hotărâre proastă.

Cu toţii avem intuiţie, fie că ne dăm seama de asta sau nu, fie că acţionăm în funcţie de ce ne dictează ea sau nu. Cu cât o folosim mai mult, cu atât ne putem îmbunătăţi viaţa. Tot ce trebuie să ştim e că creierul uman are 2 sisteme de operare. Primul este rapid, instinctiv şi nu necesită un efort prea mare din partea noastră. Acesta este intuiţia. Şi al doilea răspunde mai greu, ţine cont de o analiză riguroasă a situaţiei, este intenţionat şi conştient. Depinde doar de noi în seama cui ne lăsăm.

Când să ne bazăm pe ea

În ziua de azi, nu prea ne mai confruntăm cu situaţii pe viaţă şi pe moarte şi nici nu suntem atât de des presaţi să acţionăm pe loc. Cu toate astea, aproape toţi liderii care au participat la un studiu au răspuns că, atunci când au luat cele mai importante decizii din cariera lor, s-au bazat pe instinct. Adică pe acea sclipire de moment, pe revelaţia pe care o avem cu toţii din când în când. Se pare că, şi după ce au analizat dosare întregi cu informaţii, grafice, planuri şi estimări, decizia finală tot din instinct au luat-o.   Experienţa este importantă în acest sens pentru că poate declanşa o spontaneitate bine-venită, o gândire clară, o licărire de geniu poate, în timp ce lipsa ei poate fi dezastruoasă. Aşadar, ne putem baza pe inspiraţie în anumite aspecte ale vieţii noastre – cele creative, artistice – şi, în acelaşi timp, ne putem folosi bunul simţ, logica, raţiunea în alte laturi ale activităţiilor noastre.      

Sunt unii mai intuitivi decât alţii?

Cu siguranţă! Sunt oameni mai raţionali, care vor să deţină controlul şi calculează fiecare mişcare şi consecinţă a sa şi mai sunt şi cei care parcă se lasă duşi de val, par mai boemi, nu se stresează prea mult şi zic: „Ce-o fi o fi!” Gândiţi-vă la jucătorii de şah care intuiesc viitoarea mişcare a adversarilor lor sau la acei inventatori sau oameni de afaceri care simt parcă ce va avea succes şi ce nu. Nu e doar noroc, n-au nimerit răspunsul corect sau mişcarea favorabilă, ci vorbesc din experienţă, fac legături greu de observat de alţii şi prevăd ce e benefic de făcut. Tot intuiţie se numeşte şi asta, dar bazată pe ceva concret, nu venită din senin.

Citeşte şi: Tu ştii ce îţi lipseşte pentru a fi fericit?

INFO

Ne bazăm pe inspiraţie încă de pe vremea când locuiam în peşteri. În situaţii periculoase, omul primitiv ţinea cont de intuiţie pentru a scăpa cu viaţă.