Gestionarea stresului în perioada pandemiei
Gestionarea stresului în perioada carantinei este un subiect destul de căutat, mai ales de către tineri. De ce? Pentru că viaţa între patru pereţi şi valul de informaţii la care fiecare dintre noi este expus în fiecare zi pe toate reţele de comunicare conduce la un grad destul de ridicat de anxietate. Iar una dintre cauze este fix lispa interacţiunii umane. Valoarea acesteia este esenţială pentru fiinţa umană, procesul traducându-se prin reconfigurarea circuitelor neuronale şi reacţia corpului la stres. Aşadar, iată cum poţi gestiona stresul şi cum îl poţi reduce în perioada în care stai în casă în această perioadă:
Exclude sursele de informaţii care îţi aduc stres
Una dintre cauzele principale care duc la creşterea cantităţii de stres este exact incertitudinea. Iar aceasta la rândul ei poate fi o cauză principală pentru suferinţă şi pentru anxietate. Aşa că nu mai sta pe gânduri şi fă o schimbare în ceea ce priveşte sursele de informaţii pe care le urmăreşti zilnic. Pentru a reuşi să te relaxezi şi pentru a aborda cât mai corect întreaga situaţie care atârnă ca o greutate pe umerii tăi, indicat ar fi să te informezi din surse oficiale şi să te interesezi de evoluţia stării de altertă doar în anumite momente ale zilei. Spre exemplu, poţi face acest lucru dimineaţa atunci când eşti cu mintea limpede şi seara, trecând rapid în revistă aspectele importante.
Mai multe activităţilor care îţi aduc o stare de bine
Ştim foarte bine faptul că în casă este destul de dificil să găseşti activităţi care să îţi aducă o stare de bine. Nu este însă imposibil de realizat acest lucru. Şi pentru a-ţi dovedi că avem dreptate, iată câteva exemple pe care le-ai putea lua în considerare în perioada care urmează: jocurile pe PC sau Smartphone, boardgames-urile, filmele – în special comediile şi aşa mai departe. Şi că tot am aduc vorba despre jocuri, pe lângă cele dedicate exclusiv PC-ului, poţi încerca jocurile de cărţi sau sloturile video care îţi vor fura gândul de la lucrurile care te îngrijorează şi îşi aduc o stare de încordare. Spre exemplu, poţi juca astfel de jocuri pe https://jocsloturi.ro/. De la Blackjack, Ruletă, Baccart şi până la jocuri inspirate din filme celebre precum Rambo şi aşa mai departe. Nu trebuie decât să ai binevoinţa de a încerca. Apoi vei observa că nici nu vei şti când trece timpul şi te vei trezi că totul a revenit la normal.
Sportul ajută atât mintea, cât şi organismul
Statul în casă implică, automat, şi un oarecare program mai libertin. Ceea ce înseamnă că, reducându-ţi drastic activităţile, beneficiezi de timp liber. Aşa că foloseşte-te de timpul liber pentru a face mişcare. Da! Poţi face asta direct în casă. Exerciţiile fizice au un efect de detensionare şi relaxare şi, mai mult decât atât, contribuie la alungarea plictiseşii şi ajută la păstrarea mobilităţii. Mai mult decât atât, acestea oxigenează creierul şi astfel va secreta serotonină cunoscut şi sub numele de “hormonul fericirii”.
Ţine legătura cu persoanele apropiate
Chiar dacă nu vă vedeţi fizic, este important să ţii legătura cu persoanele apropiate, să discutaţi despre ce aţi mai făcut fiecare, cum vă împărţiţi timpul liber, să comentaţi aspecte pe care le-aţi văzut sau auzit de-a lungul zilei şi aşa mai departe. Este important să îţi faci un obicei din a contacta persoanele la care ţii pentru că astfel vă veţi face bine unul altuia. Tu îi vei oferi alinare şi un ajutor în reducerea stresului şi vei primi, la rândul tău, acest lucru.
Fă ordine în casă şi aranjează-ţi hainele
Dacă privim lucrurile dintr-o altă perspectivă decât cea negativă, am putea spune lejer faptul că ne-a dat timp. Până acum, fiecare dintre noi se plângea că nu are timp pentru lucrurile personale, însă carantina ne-a oferit timp suficient să ne uităm şi la aspectele personale. Astfel, dacă tot stai în casă şi nu faci nimic, ce-ai zice dacă ai începe să faci curăţenie şi să îţi aranjezi hainele din şifonier? Nu e o idee rea, aşa e? În acest fel, timpul va trece mult mai repede deoarece, în mod clar, ai o mulţine de lucruri de făcut şi, totodată, vei putea elimina stările de anxietate şi stresul cauzat de această perioadă.
Caută şi menţine o dietă sănătoasă
Chiar dacă stai în casă pentru mai mult timp decât erai, probabil, obişnuit, este important să nu uiţi de un aspect: să mănânci sănătos. Ştim faptul că eşti tentat să bagi în stomac tot ce îţi vine şi în special dulciuri, însă o alimentaţie sănătoasă este esenţială pentru creşterea imunităţii, dar şi pentru a reduce nivelul de stres şi a-ţi da o stare de bine. Dacă nu ai idee ce anume ai putea mânca sănătos, poţi începe prin a-ţi găti. Găseşti online nenumărate reţete. Tot ce trebuie să faci este să ieşi puţin din casă, să îţi cumperi alimentele necesare dacă nu le ai deja, să găseşti o reţetă care îţi face cu ochiul şi de care îţi e poftă şi să te apuci de gătit. Vei observa, pe lângă starea de bine pe care ţi-o oferă acţiunea în sine, şi faptul că ştii să mai faci ceva. Acel ceva esenţial care te va face să economiseşti mulţi bani în timp.
Abordează o rutină simplă şi eficientă
Rutina este, poate, cel mai important şi definitoriu aspect în ceea ce ne priveşte ca oameni. Este clar faptul că în ultimele două luni, rutina pe care o aveai s-a schimbat radical, însă acest lucru nu te împiedică să creezi una nouă şi simplă. Spre exemplu, poţi începe ziua cu o cană de cafea băută pe balcon, apoi poţi lucra dacă ai un loc de muncă sau poţi rămâne în pijamale şi te poţi uita la un film, apoi poţi face câteva exerciţii fizice pentru ca după terminarea acestora să te joci ce jocuri îţi plac şi să îţi suni prietenii sau persoanele apropiate ţie să povestiţi despre ce aţi făcut azi. Evident, nu trebuie să uiţi de micul dejun, prânz şi cină despre care am vorbit mai sus că trebuie să fie sănătoase. După toate aceste lucruri, poţi încheia ziua uitându-te la un alt film. Iar acesta este doar un exemplu de rutină. Ai dreptul de a alege orice element doreşti să îl adaugi la rutina personală. Însă nu uita să fie una simplă. Nu complicată cum era la început pentru că spaţiul este limitat şi astfel nu vei depăşi stresul şi anxietatea.
Evadează din spirala negativă în care eşti deja
Potivit specialiştilor şi psihologilor, unul dintre cele mai periculoase lucruri pentru sănătatea mentală este să ai prea mult timp liber în care să te gândeşti la viaţa ta într-un mod critic. Stând în casă, ai putea rămâne captiv într-un flux constant de critică atât asupra ta, cât şi asupra celor din jur, mai ales dacă nu intri prea des în contact cu persoanele apropiate sau cu prietenii care au puterea de a-ţi arăta contrariul a ceea ce gândeşti.
Astfel, pentru a elimina definitiv stările negative din acest punct de vedere, încearcă să vezi totul ca pe o perioadă diferită din viaţa ta, să îţi analizezi faptele bune şi reuşitele şi, de ce nu, să îţi faci planuri de viitor. Evident, fără a te duce cu gândul nicio secundă la aspectele negative.