Zâmbetul te ajută să treci peste depresie şi durere
În ultimii ani, cercetătorii americani au demonstrat această teorie, descoperind că zâmbetul, chiar şi atunci când eşti în depresie sau furios poate să-ţi îmbunătăţească starea de sănătate, atât fizică dar şi psihică.
Unii oameni s-ar putea întreba: „este un semn de falsitate să zâmbeşti atunci când eşti furios sau în depresie?“, dar aceleaşi persoane s-ar putea să nu aibă nici o problemă să ia un antidepresiv, spun cercetătorii americani.
Numărul amricanilor care iau antidepresive este din ce în ce mai mare de la an la an. Astfel, din 1994 şi până în 2008 rata de consum a antidepresivelor în rândul americanilor a crescut cu până la 400%. Autorităţile din România nu au publicat niciodată date oficiale privind rata de consum a antidepresivelor în rândul populaţiei din ţara noastră.
Studii germane şi suedeze
Două studii din 2002 şi 2011 efectuate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Uppsala din Suedia au confirmat faptul că zâmbetul altor persoane suprimă controlul pe care îl avem de obicei asupra muşchilor faciali, obligându-ne să zâmbim şi noi. De asemenea, au arătat că este foarte dificil să stai încruntat atunci când te uiţi la cineva care zâmbeşte. De ce? Pentru că zâmbetul este contagios şi subconştientul ne dictează să zâmbim atunci când altcineva o face.
Acest lucru se întâmplă chiar şi în cazul unor străini cu care nu avem nici o intenţie să intrăm în contact. „Mimând un zâmbet şi experimentându-l ne ajută să interpretăm cât de real este, astfel încât putem înţelege starea reală emoţională a celui care zâmbeşte“, au precizat cercetătorii.
În 2009, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Echnische din Munchen au injectat botox unor voluntari pentru a le ascunde abilitatea facială de a zâmbi. Apoi, le-au scanat creierul pentru a compara conexiunile neurologice cu şi fără botox. Cercetătorii au conchis că zâmbetul ne modifică procesul neuronal în mod pozitiv, ceea ce duce la starea de fericire.
Zâmbetul, mai bun decât ciocolata
De fapt, zâmbetul stimulează creierul mai mult decât ciocolata, spun cercetătorii britanici. Într-un studiu făcut de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie s-a descoperit că zâmbetul poate furniza acelaşi nivel de stimulare a creierului, cât o pot face mai multe bomboane de ciocolată.
Zâmbetul are efecte terapeutice documentate care s-ar putea traduce prin reducerea hormonilor stresului, îmbunătăţirea stării de sănătate şi creşterea nivelurilor de endorfine (hormonii responsabili cu starea de bine, de fericire). Probabil că cel mai uluitor beneficiu pe care îl oferă zâmbetul este trecerea unei dureri.
„Numai când îţi aminteşti că râsul are beneficii puternice şi ar trebui să zâmbeşti. De fapt, psihoneuroimunologia este un domeniu de cercetare dedicat descifrării relaţiei dintre comportamentul uman (în acest caz, râsul) şi minte, şi cum afectează sistemul imunitar“, spun cercetătorii.
Aşa că, data viitoare când ai dureri, eşti deprimat sau eşti într-o stare de sănătate nu tocmai bună, zâmbeşte şi te vei simţi mai bine!