VIDEO: Muzica are efecte miraculoase pentru sănătate

1 2 jpg jpeg

Grăbeşte creşterea bebeluşilor prematuri

Chiar din primele zile de viaţă, muzica poate avea efecte miraculoase. Dacă ascultă muzică timp de 30 de minute pe zi, bebeluşii născuţi prematur se vor dezvolta mai repede, după cum susţin cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv, din Israel.

Cu o condiţie: melodiile trebuie să aparţină compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. Tot cu ajutorul muzicii, copiii pot învăţa mai repede să vorbească. Sunetele şi cuvintele din melodii îi ajută să articuleze mai uşor cuvinte şi să-şi dezvolte vocabularul.

Vine de hac stresului şi depresiei

Potrivit specialiştilor, muzica modifică undele cerebrale şi frecvenţa cardiacă şi, în acelaşi timp, stimulează producţia de endorfine, substanţe cunoscute ca „hormoni ai fericirii” şi o scade pe cea de cortizol, hormon al stresului. Toate aceste modificări pe care le induc sunetele muzicale ne influenţează stările fizice şi psihice.

Ea acţionează ca un calmant pentru sistemul nervos, tratând stările de agitaţie, nevrozele, insomnia şi depresiile. Dacă ai avut o zi solicitantă sau dacă ai emoţii înaintea unui examen, te vei simţi mai bine dacă vei asculta muzică timp de o jumătate de oră. Însă nu orice fel de muzică, ci una armonioasă, cu un tempo uşor.

Cea cu un tempo alert creşte frecvenţa bătăilor cardiace şi presiunea sângelui, ceea ce induce sau agravează stresul şi agitaţia. Această muzică este indicată celor care au nevoie de energie şi este contraindicată hipertensivilor şi cardiacilor.

Este un bun sedativ

Efectul calmant al muzicii nu se limitează la suferinţele psihice. Am recurge mai rar la medicamentele pentru durere dacă am folosi efectele terapeutice ale muzicii atunci când avem o suferinţă fizică. Am evita astfel efectele secundare ale pastilelor şi am avea mai puţină teamă de doctori şi de ace.

Specialiştii au descoperit, de exemplu, că gravidele care ascultă muzică în timpul travaliului au nevoie de doze cu până la 50% mai mici de calmante. Analizele dureroase sau operaţiile sunt şi ele suportate mai uşor când se recurge la terapia prin muzică. Acest efect a fost constatat de curând de către cercetătorii canadieni, în urma unui studiu efectuat pe bebeluşi care sufereau de diverse afecţiuni sau care au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale.

Cele mai bune rezultate le-au dat muzica de cameră şi cântecele de leagăn. De toate aceste proprietăţi curative te poţi bucura chiar la tine acasă sau poţi cere ajutorul unui specialist în terapii complementare. Tehnica este mai eficientă în acest caz pentru că specialistul aplică metoda ţinând seama de diferitele efecte ale genurilor muzicale, pe care le corelează cu suferinţele pacienţilor.