VIDEO: Muzica are efecte miraculoase pentru s─ân─âtate

1 2 jpg jpeg

Gr─âbe┼čte cre┼čterea bebelu┼čilor prematuri

Chiar din primele zile de via┼ú─â, muzica poate avea efecte miraculoase. Dac─â ascult─â muzic─â timp de 30 de minute pe zi, bebelu┼čii n─âscu┼úi prematur se vor dezvolta mai repede, dup─â cum sus┼úin cercet─âtorii de la Universitatea Tel Aviv, din Israel.

Cu o condi┼úie: melodiile trebuie s─â apar┼úin─â compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. Tot cu ajutorul muzicii, copiii pot ├«nv─â┼úa mai repede s─â vorbeasc─â. Sunetele ┼či cuvintele din melodii ├«i ajut─â s─â articuleze mai u┼čor cuvinte ┼či s─â-┼či dezvolte vocabularul.

Vine de hac stresului ┼či depresiei

Potrivit speciali┼čtilor, muzica modific─â undele cerebrale ┼či frecven┼úa cardiac─â ┼či, ├«n acela┼či timp, stimuleaz─â produc┼úia de endorfine, substan┼úe cunoscute ca ÔÇ×hormoni ai fericiriiÔÇŁ ┼či o scade pe cea de cortizol, hormon al stresului. Toate aceste modific─âri pe care le induc sunetele muzicale ne influen┼úeaz─â st─ârile fizice ┼či psihice.

Ea ac┼úioneaz─â ca un calmant pentru sistemul nervos, trat├ónd st─ârile de agita┼úie, nevrozele, insomnia ┼či depresiile. Dac─â ai avut o zi solicitant─â sau dac─â ai emo┼úii ├«naintea unui examen, te vei sim┼úi mai bine dac─â vei asculta muzic─â timp de o jum─âtate de or─â. ├Äns─â nu orice fel de muzic─â, ci una armonioas─â, cu un tempo u┼čor.

Cea cu un tempo alert cre┼čte frecven┼úa b─ât─âilor cardiace ┼či presiunea s├óngelui, ceea ce induce sau agraveaz─â stresul ┼či agita┼úia. Aceast─â muzic─â este indicat─â celor care au nevoie de energie ┼či este contraindicat─â hipertensivilor ┼či cardiacilor.

Este un bun sedativ

Efectul calmant al muzicii nu se limiteaz─â la suferin┼úele psihice. Am recurge mai rar la medicamentele pentru durere dac─â am folosi efectele terapeutice ale muzicii atunci c├ónd avem o suferin┼ú─â fizic─â. Am evita astfel efectele secundare ale pastilelor ┼či am avea mai pu┼úin─â team─â de doctori ┼či de ace.

Speciali┼čtii au descoperit, de exemplu, c─â gravidele care ascult─â muzic─â ├«n timpul travaliului au nevoie de doze cu p├ón─â la 50% mai mici de calmante. Analizele dureroase sau opera┼úiile sunt ┼či ele suportate mai u┼čor c├ónd se recurge la terapia prin muzic─â. Acest efect a fost constatat de cur├ónd de c─âtre cercet─âtorii canadieni, ├«n urma unui studiu efectuat pe bebelu┼či care sufereau de diverse afec┼úiuni sau care au fost supu┼či unor interven┼úii chirurgicale.

Cele mai bune rezultate le-au dat muzica de camer─â ┼či c├óntecele de leag─ân. De toate aceste propriet─â┼úi curative te po┼úi bucura chiar la tine acas─â sau po┼úi cere ajutorul unui specialist ├«n terapii complementare. Tehnica este mai eficient─â ├«n acest caz pentru c─â specialistul aplic─â metoda ┼úin├ónd seama de diferitele efecte ale genurilor muzicale, pe care le coreleaz─â cu suferin┼úele pacien┼úilor.