Trucuri să întârzii efectele îmbătrânirii

2 jpg jpeg

Fii deschis la jocuri ale minţii şi la schimbări de orice fel

Creierul are nevoie şi el de o îngrijire special pe măsură ce anii trec, deoarece capacitatea lui de deterioarează în timp. De fapt, în permanenţă, el trebuie antrenat şi supus rutinei cât mai puţin timp.

Dacă vrei să ai o memorie bună, să previi afecţiuni ale minţii, pe lângă o alimentaţie diversificată, ai nevoie de jocuri care să-l ţină în formă: sudoku, integrame, şah, dar şi de memorie. Schimbările de orice fel sunt benefice creierului. În caz că te temi de unele importante, poţi face la fel de bine şi unele mici, de pildă, alege alt traseu către serviciu, încearcă să te îmbraci cu ochii închişi, să te speli pe dinţi cu mâna stângă.

Nu uita de alimentele antistres!

Dacă observi că stresul te acaparează, că îi faci faţă cu greu sau că eşti mai nesigur pe forţele proprii, mai agitat sau mai lipsit de răbdare, este posibil ca tot accelerarea procesului de îmbătrânire să fie cauza.

Odată cu depăşirea vârstei de 40 de ani, corpul secretă o cantitatea sporită de cortizol, un hormone al glandelor suprarenale. Redă-i echilibrul pierdut cu un plus de serotonină şi printr-o dietă din care nu lipsesc alimente antistres: peşte, ca păstrăvul sau sardinele, banane, carne de curcan.

Mai multe alimente cu antioxidanţi

Un plus de antioxidanţi alungă efctele factorilor oxidativi care afectează pielea şi o îmbătrânesc înainte de vreme. Cu ajutorul fructelor, cum sunt prunele, strugurii, rodia, kiwi, afinele, şi a legumelor, ca sfecla, ardeiul gras, varza previi apariţia acneei, a ridurilor, a punctelor negre şi a petelor.

Somnul te ajută să slăbeşti

O creştere ponderală este ceva obişnuit pe măsură ce îmbătrâneşti? N-ar trebui să fie dacă ai grijă să te odihneşti îndeajuns şi dacă faci sport. Somnul de 5 ore pe noapte îţi creşte cu 75% riscul de a te îngrăşa.

Explicaţia constă în faptul că, atunci când e privat de odihnă, corpul eliberează un hormon, numit grelină, care creşte apetitul. Un somn de peste 6 ore şi mişcarea fizică, făcută de preferat dimineaţa, pentru a profita mai mult de lumina naturală, te păstrează în formă indiferent de cât de avansată este vârsta la care ai ajuns.

Calciu, pentru susţinerea sănătăţii oaselor

Şi calciul este important odată cu înaintea de vârstă. Smochinele, lactatele, brânzeturile, ouăle, sardinele, legumele verzi îţi acoperă necesarul de calciu de care ai nevoie pentru oase puternice.

Reduci zahărul, creierul rămâne în formă

Odată cu trecerea anilor, corpul este din ce în ce mai afectat de consumul crescut de zahăr. Creierul are de suferit, pielea îmbătrâneşte mai repede, imunitatea este mai slăbită, riscul de inflamaţii creşte. Prin urmare, scăderea cantităţii de zahăr luate zilnic din diverse produse alimentare, eliminarea dulciurilor, limitarea consumului de pâine, cartofi, biscuiţi sunt măsuri simple prin care te poţi menţine în formă, departe de boli ale inimii sau de diabetul zaharat.

Pofta de dulce o combaţi mai uşor mâncând cereale integrale, seminţe, nuci – toate foarte bune şi pentru creier.