Trucuri pentru o minte ageră

1 2 jpg jpeg

Nu doar corpul are nevoie de antrenament, dietă şi odihnă, ci şi creierul. Atât cât îi dai, atât îţi va oferi. Este foarte simplu. Foloseşte-te de toate simţurile tale, activează-ţi creierul şi fă-l să lucreze pentru tine.

Ţine cont de faptul că orice activitate nouă pe care o face, duce la formarea de noi sinapse şi neuroni astfel că în timp, cu cât îl vei pune mai mult la treabă mai mult, cu atât vei sta mai departe de bolile neuronale, Alzheimer, Parkinson.

Încearcă să fii ambidextru

Nu ne referim doar la a încerca să scrii cu ambele mâini. Dacă eşti dreptaci, încearcă să faci cu stânga tot ce faci şi cu dreapta, de la spălat pe dinţi până la scris. Vei pune în aplicare o zonă mai puţin antrenată a creierului şi îţi vei crea noi posibilităţi de a găsi soluţii la nevoie.

Foloseşte-te de toate simţurile tale

Închide ochii. Exact, închide ochii şi fă duş aşa. Mergi prin casă cu ochii închişi, încearcă să faci activităţi precum strânsul hainelor sau datul cu mătura sau cu aspiratorul cu ochii închişi. În acest moment dacă nu te poţi baza pe văz, toată concentrarea ta ar trebui să se îndrepte către simţurile tactile. Mâinile tale vor fi noii ochi şi în felul acesta îţi vei dezvolta o nouă zonă a creierului tău care deşi există este în stare latentă.

Află ce este sindromul de stres al îngrijitorului AICI

Cel mai important aspect când vine vorba de lucrat cu creierul tău este să nu te repeţi. Fă mereu lucrurile diferit. Începe dimineaţa mereu cu un alt obicei, alternează orele de trezire, tabieturile de dimineaţă, traseul către serviciu şi apoi către casă.

Întoarce casa cu susu-n jos

Nu este o glumă! Este doar un exerciţiu foarte bun şi util pe care îl poţi face. Când priveşti un lucru în poziţia sa naturală creierul tău îl recunoaşte foarte uşor, astfel, dacă întorci ceasul, calendarul sau orice alt obiect vei activa o altă emisferă a creierului pentru a putea identifica obiectul respectiv.

La fel poţi să faci şi cu locurile de la masă. Creierul înmagazinează foarte repede imaginile şi le asociază cu locurile în care a fost prezent, astfel, dacă vrei să îi dai de furcă şi să-l pui la treabă fii mereu într-o continuă schimbare.

Asociază mirosuri cu activităţi

Poţi contribui la formarea de noi legături nervoase şi prin asocierea cu mirosuri. Aşa cum asociezi mirosul de brad cu sărbătorile de iarnă. La orice activitate nouă asociaz-o cu un miros nou, cel al foilor unei cărţi sau mergi cu geamul deschis la masină ori de câte ori conduci. Vei activa în felul acesta hipotalamusul, zona responsabilă cu percepţia. În timp vei recunoaşte mult mai uşor sunetele, imaginile şi inclusiv mirosurile.

Comunică mai mult

Lipsa de comunicare are un efect extrem de nociv asupra creierului tău. Nu te lipsi niciodată de socializare. Dacă eşti într-un magazin şi te uiţi la rafturi încearcă să te uiţi cu atenţie şi să găseşti ceva ce în mod obişnuit nu ţi-ar fi atras atenţia. Pune cât mai multe întrebări şi nu înceta să zâmbeşti.

Zâmbetul va transmite către creier o stare şi o senzaţie de bine.