Surpriza de la ecograf: un fibrom de 5 kg
În luna februarie, pacienta Terez Z. din Bucureşti a început să simtă dureri mari în zona splinei şi a mers la medicul de familie să-şi spună despre această problemă. Medicul a consultat-o, apoi i-a dat trimitere la ecograf. Rezultatul a fost neaşteptat: fibrom uterin gigant. 6 medici, acelaşi verdict Terez recunoaşte că are şi ea o parte din vină pentru acest diagnostic. Un control preventiv o dată pe an ar fi scăpat-o de această problemă gravă de sănătate. „Am fost mult prea preocupată de cariera mea, (n.r. - Terez este director la o companie importantă), şi în momentul în care am pus problema unui copil, părea că este mult prea târziu şi imposibil“, povesteşte cititoarea noastră.
Când a ajuns la primul medic ginecolog, acesta i-a spus pe un ton sec soluţia pentru rezolvarea problemei: histerectomie. Adică îi spunea că fibromul de 5 kilograme poate fi extirpat, doar dacă este îndepărtat şi uterul cu totul. Când pacienta a rămas înmărmurită, medicul a adăugat că va încerca să-i salveze ovarele. Femeia s-a speriat şi a vrut să vadă ce îi spune şi un al doilea medic ginecolog. A ajuns până la cel de-al şaselea ginecolog, care a propus aceeaşi soluţie de tratament. „Din luna februarie până în luna mai am fost la 6 medici. Toţi au spus histerectomie“, îşi aminteşte Terez.
Cititoarea noastră ne-a spus că a încercat să caute alternative medicale când a auzit că doar extirparea uterului e singurul tratament. Nu-i venea să creadă şi a făcut RMN, în speranţa că ar putea face embolizare (n.r. procedură care astupă vasele de sânge care alimentează fibromul). „În cazul meu nu se putea face această procedură “, spune femeia.
Terez a încercat să caute tratamente alternative. A făcut şedinţe de acupunctură, a schimbat alimentaţia, toate eforturile pentru a scăpa de fibrom, dar mai ales pentru a-şi salva uterul. „Pe unul dintre medici i-am întrebat dacă nu există un tratament hormonal. Răspunsul a fost că la un fibrom atât de mare nu mai este cazul“, povesteşte femeia.
Timp de trei luni cât a încercat diferite metode de tratament fibromul a mai crescut. „În luna mai am făcut o nouă ecografie şi am fost dezamăgită din nou de rezultat, în ciuda eforturilor depuse de mine. Cu greu am început să accept ideea de a face histerectomie“, mărturiseşte cititoarea.
Într-o zi, în timp ce vorbea cu o cunoştinţă despre rezultatul ecografiei, a aflat despre doamna doctor Ruxandra Dumitrescu.
Femeia şi-a făcut programare şi a fost preluată de medic chiar de a doua zi. „Când am intrat în cabinet, după consult, spre deosebire de ceilalţi medici cărora nu le păsa de sentimentele mele, doamna doctor m-a întrebat: tu, ca om, ce vrei? Să-ţi păstrezi uterul sau nu?“, continuă să povestească Terez.
A răspuns fericită că vrea să-şi păstreze uterul şi a urmat toate indicaţiile de tratament recomandate de medic. Trei luni a durat pregătirea pentru operaţie. În această perioadă i-au fost alături familia, prietenii, cunoştinţele şi colegii de serviciu.
Îşi doreşte copii
Am întrebat-o pe Terez ce regretă cel mai mult şi ce le poate sfătui pe femeile aflate, poate, în aceeaşi situaţie prin care a trecut ea. „În primul rând să-şi facă controlul ginecologic anual. Iar dacă apare o problemă, le recomand să consulte mai mulţi medici şi să se trateze numai la medicul în care au încredere. Eu am avut încredere în doamna doctor Ruxandra Dumitrescu şi se pare că nu m-am înşelat, operaţia mea a fost o reuşită“, spune cu mândrie femeia de 41 de ani, care îşi doreşte şi copii.
Am operat o pacientă de 41 de ani, cu un fibrom cât o sarcină de 5 luni, având diametrul de 25 de cm, greutate de 5 kg. Operaţia a constat în miometrectomie, adică am scos fibromul, am deschis cavitatea uterină şi am suturat uterul înapoi, acesta rămânând sănătos şi de dimensiuni normale.
Operaţia a durat două ore, iar sângerarea, care este mare în cazul fibromului uterin, a fost minimă, pentru că ne-am pregătit de intervenţie înainte cu 3 luni. În acest timp, pacienta a luat un medicament care scade vascularizaţia fibroamelor. Incizia pielii s-a făcut transversal în zona pubiană, aşa că cicatricea este acoperită de lenjeria intimă. Am putut păstra uterul şi am eliminat doar tumoarea gigant. Pacienta nu are copii, doreşte sarcină în viitor, deci era important pentru ea să păstreze uterul.